Julepraten:

Veronica Westhrin: – Vi er ofte i overkant interessert i hva som skjer i USA

NRKs USA-korrespondent håper på flere historier fra andre land i året som kommer. Og mindre Twitter-meldinger fra presidenten.

Publisert

I tradisjonen tro stiller også Medier24 i år en rekke spørsmål til mediemennesker i spalten #Julepraten.

Neste person ut er NRKs utenrikskorrespondent i USA, Veronica Westhrin.

– Hva gjør du i jula?

– Jeg har juleferie i år og skulle egentlig hjem til Norge, men på grunn av korona, karantene og reiserestriksjoner blir det jul i USA. Feirer julaften sammen med mann og barn i Washington D.C. Vi har allerede bestilt ribbe og håper at naboene tør å komme inn til oss - så vi kan feire sammen. De har valgt å avlyse feiring med familien på grunn av koronasituasjonen her. Også håper vi på en liten kjøretur ned til Florida hvis vi får leid et hus der, men det tør vi ikke planlegge og blir nok en spontan tur om situasjonen tillater det. Koronatallene her nå i desember er jo verre enn noensinne.

– Hva må til for at det blir ordentlig jul for deg?

– Det må vel være å komme hjem til Kragerø og mamma og pappa, det. Spise pinnekjøtt 22. desember, pizza 23. desember (ja, du hørte riktig: pizza) og så starte julaften med «Tre nøtter til Askepott», før det tradisjonelle ribbemåltidet julaften. Og så går det slag i slag, gjerne med litt skigåing og et venninnetreff eller to i romjula. Kommer til å savne det i år, merker jeg. I år som i fjor.

– Hva husker du best fra medieåret 2020?

– Korona og USA-valget. To historiske hendelser som virkelig har preget dette landet og resten av verden - og som jeg føler meg utrolig privilegert som har fått lov til å dekke.

– Hva var det morsomste som skjedde i 2020?

– Det jeg har ledd mest av i år var nok pressekonferansen til Rudy Guiliani (Donald Trumps personlige advokat) som ble lagt til Four Season Total Landscaping. Få trodde at det var intensjonen, selv om de selv hevder det. Jeg husker jeg oppdaget tweeten til presidenten om at det skulle være en stor pressekonferanse på The Four Seasons i Philly. Den ble jo fort fjernet, men hotellet måtte selv rykke ut og avkrefte at pressekonferansen skulle holdes der da flere journalister allerede var på vei. Og så det ble ikke mindre morsomt at den ble lagt på et hagesenter med en sexbutikk og et krematorium som nærmeste naboer. Kollegaer som var tilstede fortalte at de ikke skjønte mye da de plottet adressen inn på GPS-en og fant et hagesenter rett ved en motorvei.

– Hva var det pinligste som skjedde i 2020?

– Hm. Personlig: At jeg tilbragte en uke i Wilmington for å dekke Biden, men ikke fikk vært på talen han holdt valgnatta. Årsak: Jeg var innom hotellet for å lade utstyret etter en liverapport, i det brannalarmen i 20.etasje gikk i det øyeblikket jeg gikk ut fra heisen på vei til hotellrommet. Det luktet røyk og jeg løp febrilsk til nærmeste nødutgang og styrtet ut på gata igjen. Der ble jeg stående i en times tid mens brannmannskapet slukket det som jeg tror var en brann i ventilasjonsanlegget på taket. Noe som igjen førte til at jeg ikke fikk hentet legitimasjonen jeg trengte for å komme inn på området der Biden talte. Jeg ble stående på gata og høre talen på mobilen mens jeg så vidt hørte fyrverkeriet nede fra Chase-senteret. Da talen var over kunne vi gå inn på hotellet igjen. Men jeg fikk aldri se fyrverkeriet engang.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2021?

– Her i USA tror jeg først og fremst det blir et roligere år: Som USA-korrespondent burde jeg kanskje ikke si dette, men jeg synes ofte vi er litt i overkant interessert i hva som skjer her, sammenlignet med andre steder i verden. Spesielt når det kommer til vær. Her er det full krise og skolene stenges når det kommer noen centimeter snø. Og orkanene dekkes minutt for minutt. Før vi vet om de eventuelt gjør stor skade. Kanskje blir det mer tid til å se på helheten fremover?  Kanskje blir det litt mer plass til historier fra andre land i året som kommer? I hvert fall tror jeg det blir mindre twittermeldinger fra den påtroppende presidenten å rapportere om. 

Powered by Labrador CMS