NRK-journalist Åsa Vartdal svarer på dagens juleprat.

Julepraten:

Denne filmen NRK-profil Åsa Vartdal se til jul: – Barna må se den sammen med meg enten de vil eller ikke

NRK-journalist og programleder Åsa Vartdal er neste person ut i #Julepraten.

Publisert

Medier24 holder på juletradisjonen med en rekke spørsmål til mediefolk i spalten #Julepraten.

Denne gangen er turen kommet til NRK-journalist og programleder Åsa Vartdal.

– Hva gjør du i jula?

– Vi feirer med svigerfamilien på hytta deres i Hallingdal. Det blir ski, spill og høylytte julemiddager. Jeg er jo 100 prosent sunnmøring og trenger egentlig lukten og smaken av pinnekjøtt for å komme i skikkelig julestemning, men med mann fra Skien blir det ribbe annethvert år. Selvfølgelig beintøft for meg, men med en svigerinne og en svigermor som er mestere på kjøkkenet har jeg innsett at den ikke er så verst den ribben heller. Jeg er selv ingen stor matlager, men hjelper til ved å drikke vin og prate.

– Har du en eller flere spesielle juletradisjoner?

– Må alltid se Tre nøtter til Askepott. I pysj, med dyne, foran TV. Kan hele utenat. Barna må se den sammen med meg enten de vil eller ikke, og jeg blir amper hvis mannen min begynner å mase om at vi må komme oss ut på ski før den er ferdig.

– Broren min pleide å plage meg med å parodiere huslæreren og alle gutta i tights. Nå som vi ikke er sammen på dagen på julaften lenger, sender han meg meldinger med kommentarer underveis i filmen. Da er det skikkelig jul!

– Hvilken artikkel fra 2022 gjorde mest inntrykk på deg og hvorfor?

– Alle bildene og inntrykkene fra Ukraina. De første ukene etter 24. februar satt jeg i timesvis i strekk i studio med det siste fra krigen. Bildene vi hadde med i sendingen og alt det vi måtte klippe bort fordi det var for sterkt gjorde og gjør fortsatt inntrykk. Den gravide moren som bæres bort fra sykehuset i Mariupol som senere døde, de bakbundne likene i Butsja, mødre og barn som tar farvel med menn og fedre som må bli igjen og kjempe. Jeg blir helt mør og satt ut av det, og har grått flere ganger etter sending.

– Hvem i mediebransjen har imponert deg mest?

– Våre egne og alle andre journalister som drar inn i Ukraina. Det er så ekstremt viktig at vi får rapporter der inne fra nå. Kari Skeie og Gunnar Bratthammer blir NRKs Ukraina-korrespondenter det neste året. Jeg beundrer motet og viljen deres.

– Hva var det morsomste / pinligste som skjedde i 2022?

– Pinligste: Justismordet på Viggo Kristiansen, både rettssystemet og mediene må gå i seg selv, Antonsen på Bar Boca og Jaguar E-typene på Frogner.

– Morsomste: Kanskje mer imponerende enn morsomt, men at vi har utøvere som Casper Ruud og Viktor Hovland, som markerer seg helt i toppen i noen av verdens største idretter, er utrolig kult.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2023?

– Krigen i Ukraina. Naturlig nok og dessverre. Jeg håper å kunne gå i studio en gang i løpet av året for å fortelle at krigen i Ukraina er over, men konsekvensene av den, aller mest for ukrainerne, men også for resten av Europa og verden, kommer vil til å rapportere om i mange år fremover. Så håper jeg vi kan introdusere litt flere saker med et smil enn det vi har kunnet i år.

Powered by Labrador CMS