Nyttårspraten:

Nordlys-Skjalg: – Journalister og redaktører behøver ikke grave oss helt ned eller gå i fosterstilling

Nordlys' politiske redaktør, Skjalg Fjellheim, mener mediebransjen lærte mye i løpet av 2019.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medier24 har stilt en blanding av personaliserte og generelle spørsmål til en rekke medieprofiler om året som har gått, og deres forhold til jula.

Denne gangen er det Nordlys' politiske redaktør, Skjalg Fjellheim, som svarer.

– Hvordan har 2019 vært for deg og Nordlys?

– Det har vært et godt år for oss. Vi ser at stadig flere vil betale for journalistikken vår, som har resultert i en solid vekst i digitale abonnement. Vi merker oss ellers at vår plattform Nordnorsk Debatt har blitt en stor suksess, med stadig økende rekkevidde. Både vår egen kommentarjournalistikk og tilsendte debattinnlegg har et stort publikum, i og utenfor vår egen landsdel, og det er vi tilfredse med.

– Hva blir det viktigste for dere i 2020? 

– Det viktigste for Nordlys er å være ledende på nyheter, debatt, og innhold som gjør oss relevante for folk flest. Med den gode journalistikken som forretningsmodell skal vi bygge bærekraft inn i en heldigital fremtid. fortsette veksten vår.

– Hva gjør du i jula?

– Jeg skal være hjemme i Tromsø sammen med den nærmeste familien. Det skal bli fint med rolige dager og en pust i bakken. 

– Når slapper du av og hva gjør du i så fall?

– En lang god tur med bikkja, med en god podcast eller P2 på øret. Eller en ledig stund med en bok. Nå leser jeg Lahlums Reiulf Steen-biografi.

– Hva spiser dere til jul?

– Vi pleier å være så mange til julemiddag at pleier å være julemat for enhver smak. Det er vel lurt siden vi år også får besøk av familie fra utlandet. Selv foretrekker jeg ribbe.

– Hva husker du best fra medieåret 2019?

-På tampen av året fikk vi en tragisk sak i Tromsø som satte oss på prøve. En kvinne fra det sudanske miljøet i byen gikk på havet med sine tre barn. Det stilte redaksjonen i Nordlys overfor flere utfordringer, og sakens karakter gjorde at var en påkjenning for de som var tett på.

– Ellers er det jo Bar Vulkan-saken og de konsekvensene det fikk, blant annet endringer i Vær Varsom-plakaten. Det er en sak vi alle kan lære mye av. Ikke bare av saken i seg selv, eller de grove feilene som ble begått med påfølgende tap av tillit til den politiske journalistikken som sådan. Men også hvordan evnen og viljen til selvjustis faktisk virker i norsk presse. VG har jo for sin del ryddet opp på en forbilledlig måte. Så vi journalister og redaktører behøver ikke grave oss helt ned eller gå i fosterstilling. Det er en myte av pressen ikke er lydhøre for kritikk fra sine omgivelser.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2020?

– Det vet jeg ikke. 2020 er en åpen bok med blanke ark. Det dukker alltid opp hendelser eller fenomener det er umulig å forutse på forhånd. Så blir det vår jobb å rapportere, observere eller analysere eller mene noe om det, slik jeg og en del andre er så privilegerte at vi får drive på med.

Powered by Labrador CMS