Markus Neby, programleder i P3 Morgen.
Markus Neby, programleder i P3 Morgen.

Julepraten: Markus Neby

Jula til NRK-Markus: Butt plugs, dildoer, nazivitser, pinnekjøtt og ribbe

– Litt av utfordringen ligger i at denne humoren forventes av de eldre samtidig som det er små barn tilstede. To litt ulike målgrupper hvor vi må jobbe mer med å treffe de yngre. Dette er også noe vi jobber daglig med i NRK, sier Markus Neby fra P3 Morgen.

Publisert

Medier24 har stilt de samme spørsmålene til flere mennesker i mediebransjen før jul. Dette er det NRK P3 Morgen-profil Markus Neby svarte. 

– Hva gjør du i jula? – Pakker skiene og drar til Trysil! Mange viktige tradisjoner, men den som er oppe til vurdering hvert eneste år er faren min og meg sitt bidrag som nisser på julaften. Da forlater vi middagen for å besøke annen familie i Trysil. Vi kjører en ganske primitiv form for humor der vi deler ut butt plugs, dildoer og flere artikler i det landskapet.

– I fjor hadde jeg også laget et bilde der jeg redigerte et familiemedlem inn blant hilsende nazister. Dette var liksom et bilde nissen hadde fått tilsendt av en hjelper som bevis på at vedkommende hadde hatt dårlige verdier i året som var. Ingen gave på ham! Litt av utfordringen ligger i at denne humoren forventes av de eldre samtidig som det er små barn tilstede. To litt ulike målgrupper hvor vi må jobbe mer med å treffe de yngre. Dette er også noe vi jobber daglig med i NRK. – Når slapper du av og hva gjør du i så fall? – I P3morgen står vi jo opp fryktelig tidlig hver dag, så i jula ligger jeg i senga lenger enn til kokken 5. Her ligger jeg gjerne og hører på langsomradio som jeg sovner og våkner til om hverandre. Før eller siden vil nevøen og niesen min uansett komme inn og vekke meg med en beinhard techno-versjon av Macarena spilt fra en iPad. Ellers så klimprer jeg en del julelåter på piano og gitaren, og opplever at andre i rommet synes det er hyggelig. Folk er mer åpne for taffeljazz i julen! – Hva spiser dere til jul?

– Pinnekjøtt på lille julaften og ribbe og medisterkaker på selveste kvelden. Til dessert er det multer. Ja, sånn er det.

– Hvordan oppsummerer du medieåret 2018?

– Pangåpnet i januar der Resett droppet noen punkter på Vær varsom-plakaten for å skrive om den nylig tiltrådte kulturministeren sin innsats på en åker for noen år siden. Kanskje uheldig, men det gjorde det i alle fall klart for meg at ministeren er på riktig post. For en politiker i fri utfoldelse med en ung mann noen i partiet angivelig skal ha omtalt som mindre ressurssterk på en åker i et bryllup, er kultur hvis du spør meg!

– Videre husker jeg utrolig mange sykemeldinger. Trond Giske var først ut og Abid Raja avsluttet det. Eller var Mazyar Keshvari sist ut? I alle fall Kudos til Jonas Gahr Støre for å holde seg frisk gjennom metoo-kaos og forferdelige meningsmålinger med et grusomt valg i bagasjen. Og til Ulf Leirstein som bare tok en liten time out da det ble kjent at han hadde sendt hardporno på PDF til en 14-åring i partiet. Han har vel noen gode tekster om hvordan man står gjennom en storm på PDF også!

– Hvilke(n) mediesak(er) husker du?

– Det var jo veldig spennende med KRF som måtte velge side, da. Kult at fylkesmøtene ble strømmet. Tror jeg aldri har sett noe så tørt være så spennende.

– Husker også hvor latterlig det var med Martin Sjögren, landslagssjef for kvinnelandslaget i fotball, som ikke gav Ada Hegerberg noen poeng i FIFA-kåringen i høst. Det latterlige ved dette ble jo enda tydeligere da hun senere skulle bli historisk og ikonisk som den første kvinnen til å vinne Gullballen. Det var jo helt føkkings rått. Med gullball, Solskjær til United og en Ødegård som imponerer i Nederland ble det heldigvis en fin avslutning på det norske fotballåret. – Hva ble årets flause?

– Utvilsomt Aftenposten sin Norge-Brasil-kamp. De klarte å vanære norsk sportshistorie ved at vi ikke lenger kan kalle oss ubeseiret av Brasil og bli felt i PFU samtidig. Rått! – Hvem lagde den beste journalistikken?

– Morgenbladet er den eneste avisen jeg abonnerer på i papir, så da sier jeg vel dem. De gir meg ofte gode perspektiver som er bra å kunne dundre i bordet med på P3morgen også.

– Hvilken bransjeperson inspirerte deg i 2018?

– Nei, jeg må jo nesten si Lars Nehru Sand, da. Det gjør at dere også kan legge ved link til nettsaken dere lagde da jeg framførte en sang til ham under NRK-streiken i vår.

– Hva bør bransjen gjøre annerledes i 2019?

Markus Neby, Silje Nordnes og Ronny Brede Aase, alle tre fra P3 Morgen.
Markus Neby, Silje Nordnes og Ronny Brede Aase, alle tre fra P3 Morgen.

– Jeg har blitt imponert over hvordan VG henter klikk til relativt smalt innhold. Clickbait-overskrifter er jo ikke noe man skryter av, men jeg synes ikke man skal vegre seg når innholdet er solid. Er jo veldig kult at veldig mange mennesker klikket seg inn på VGTVs sjakksendinger hvor nerdefaktoren er total. Derfor tror jeg flere kan tillate seg å selge inn ting frekkere så lenge det er kvalitetsinnhold. Særlig vi i NRK.

– Også må alle ta seg litt sammen og tåle mer kødd. Det var helt utrolig kjedelig med de som ikke så humoren i Natt og Dag sin bildeserie med Per Sandberg og den fremmede makten hans. Anine Kierulf sa noen greier i Skiforeningen sitt vinterbilag(!) om at anstendighet er viktig, men at det også er viktig med ytringsmot. Kanskje vi kan ha mer fokus på det siste i 2019.

Powered by Labrador CMS