Julestri er gørr. Det mener hunden Lexi som her demonstrerer mot tilstandene i heimen bak ryggen til påtroppende sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Sortland.

Julepraten:

Kjersti Sortland feiret jul med en spesiell ting i taket: – Blir lattermild hver gang

Stavanger Aftenblads påtroppende sjefredaktør er dagens intervjuobjekt i #Julepraten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Også i år stiller Medier24 en rekke spørsmål til mediemennesker i spalten #Julepraten.

Neste person ut er påtroppende redaktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Sortland.

– Hva gjør du i jula?

– I år feirer vi jul i rorbua til foreldrene mine på Bømlo, der juletreet henger opp-ned fra taket, som det pleier. Det er fordi dette frigjør gulvplass, og fordi gamle sjøulker (dvs. min far med mor som mannskap og/eller kaptein-svoger) vet å sikre både tre og pynt med ordentlige knuter og strips, så ingenting noen gang faller ned. Artig å komme som gjest inn døra lille julaften, i en stue der treet henger høyt under taket! Med stjerne, lys og pynt og det hele - man blir lattermild, hver gang man ser opp.

– Hva må til for at det blir ordentlig jul for deg?

– Minst èn runde pinnekjøtt må til, det blir ikke jul for en vestlending uten!

Kjersti Sortland feiret årets jul i en rorbu på Bømlo. Der henger juletreet i taket.

– Hva husker du best fra medieåret 2021?

– Foruten hver dags heftige oppdrag med nyhetsdekning av pandemien, kommer jeg til å huske at to reportere fikk Nobels fredspris - og at de begge leverte noen formidable foredrag da de gikk inn i rampelyset i Oslo rådhus.Fordi jeg representerer MBL/NR i World Editor Forum (Wan-Ifra) var jeg så heldig å få delta på lunsj til ære for vinnerne i Pressens Hus, dagen etter utdelingen. Sånt glemmes ikke.

– Hva var det morsomste som skjedde i 2021?

– Jeg ler noen ganger så jeg griner når innslaget "andakten" tar av i Aftenbladets aktualitetspodkast Aftenbla-bla.God sørvestlandsk oppdragelse mellom 18 bedehus hjelper nok på gjenkjennelsen der. Ellers må lokalredaktøren fra 2021 et øyeblikk få bli ultralokal; Det var artig å få seg forelagt fotobevis på "grevling i taket" i Bærum; En fryd for oss som liker å lage førstesider. En rasende grevling hadde rasert et tak og måtte fanges - oppe i taket - i en privatbolig. Og avisen fikk dokumentert både ødelagt tak, huseier og grevling før sistnevnte måtte bøte med livet. Men det bringer meg også over til litt faglig nerdete pinlighet/forsømmelse...

– Hva var det pinligste som skjedde i 2021?

– Vi hadde den dagen sjansen til å lage denne mer fullendte og potensielt prisvinnende forsiden: HADDE GREVLING I TAKET (enebolig, fotobevis) - OG KANSKJE KOMMER KONGEN (Martha Louise 50 år) - JUBA, JUBA! (Seilforening 100 år). Jeg måtte hente litt trøst av BA-deskens Ken Andrè Ottesen dagen etter, for å ha oversett og forspilt enestående mulighet til å glede observante lesere, og dessuten ha en forside verdt å sende MBL-juryen.

– Tidligere VG-kollega Ken forsto at jeg måtte få det ut, og var rørende villig til å late som om han gråt en skvett for oss og våre forspilte muligheter: "Kunne sett det i tide. Men jeg så det altså ikke - før ETTER deadline. Og da tels det jo ikke", klaget jeg. Til en av de få i landet som antagelig gidder å engasjere seg i denslags oppriktig, selvmedlidende jåleri. Jaja, da fikk jeg fortalt om det beste vi aldri laget, i 2021.

– Jeg har ellers en velutviklet evne til å fortrenge og raskt glemme pinligheter, heldigvis! Men for neste års VM-arrangører - og dem som valgte Qatar som vertsnasjon - burde fengslingen av to NRK-journalister på jobb være det pinligste. Tviler vel dog på at noen rødmer.

– Hva vil påvirke medieåret 2022?

– Beklager å være nødt til å svare det åpenbare: En pandemi som ikke vil slippe taket, vil selvsagt fortsatt prege ethvert nyhetsmedium og alles liv. Fotball-VM uvanlig sent på året vil åpenbart også prege nyhetsåret, og i vår egen bransje blir valg av ny kringkastingssjef en stor og viktig sak. Så har nyhetslivet lært meg at rare og/eller uventede saker alltid vil dukke opp - that's the beauty of it, in this business.

Powered by Labrador CMS