OsloMet med nytt doktorgradsprogram for journalistikk: – Et løft for journalistikken

Professor i journalistikk, Steen Steensen, vil ha samarbeid med mediebransjen. – Kanskje vi kunne fått til en stipendordning? spør han.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

OsloMet starter opp et nytt doktorgradsprogram for mediefag og journalistikk, som etter planen skal være klar til høsten 2021.

Det nye tilbudet kommer som et ledd av det nye masterstudiumet i journalistikk, som ble startet opp i høst.

Professor i journalistikk - og tidligere instituttleder -  Steen Steensen, forteller at arbeidet med programmet har pågått i flere år.

– Ønsket om et doktorgradsprogram har vært der helt siden jeg begynte som instituttleder i 2016, og det har vært jobbet med i flere år. Men det er selvsagt ikke bare å etablere et doktorgradsprogram, sier Steensen til Medier24.

– Viktig for å sikre fagutviklingen

Status for prosjektet er derfor nå at det ligger inne til vurdering hos et ekspertpanel, bestående av professorer fra andre universiteter og land. Disse vil levere sin vurdering før jul, før styret ved OsloMet trolig går inn for programmet på nyåret.

– Det skal ikke være lett, og det er det gode grunner til. Men jeg tror dette vil gå i orden, sier Steensen.

Steen Steensen tror doktorgradsprogrammet vil løfte både journalistikken og fakultetet.

Han lister opp tre primære årsaker til at det er nødvendig med et doktorgradsprogram:

– For det første så må våre doktorgradsstipendiater nå gå på et doktorgradsprogram i et annet fag, for eksempel bibliotek- og informasjonsvitenskap. Når vi ikke har et eget doktorgradsprogram i våre fagområder, så får vi ikke gitt den nødvendige opplæringen. Det er uheldig. Vi ønsker også at våre stipendiater skal jobbe innenfor våre fag, sier Steensen.

– For det andre så er doktorgradsstipendiater viktige for å styrke et fag, både forskningsmessig og faglig. Det er viktig å ha doktorgradsstudenter for å sikre en kontinuerlig fagutvikling, sier han.

– Og til slutt, så finnes det allerede doktorgradsprogrammer for medievitenskap både ved Universitet i Oslo og Universitetet i Bergen. Men det finnes ikke et program som har et praksis- og profesjonsnært utgangspunkt. Vi ønsker mer fokus på medieproduksjon og profesjonene i mediebransjene, sier Steensen.

Han understreker at det nye doktorgradsprogrammet vil ligge under Fakultet for samfunnsvitenskap, med journalistikk og mediefag som studieretning.

– Så du vil få en doktorgrad i samfunnsvitenskap, studieretning journalistikk og mediefag, påpeker Steensen.

– Hva vil mediebransjen utvikle?

OsloMet endret journalistikk-masteren mye grunnet slakt i en ekstern rapport i fjor

Steensen forteller at doktorgradsprosjektet henger faglig sammen med den nye masteren i medieutvikling, og han tror dette vil løfte faget ytterligere.

– En stor del av doktorgradsstipendiatene på medievitenskap forsker på og skriver sin avhandling om journalistikk. Jeg gjorde det selv ved Universitetet i Oslo i sin tid. Men vi vil ha et tydeligere fokus på praksis og profesjon. Det er vår faglige styrke, og vi får et mye sterkere og bedre fagmiljø, sier han.

Steensen sier OsloMet trolig vil samarbeide med de andre doktorgradsprogrammene i Norge. Han håper også å få til et samarbeid med mediebransjen.  

– Jeg tror dette vil gi et løft for journalistikken i Norge. Derfor hadde det vært gøy å få til et samarbeid med mediebransjen om doktogradsprosjekter. Hva er det bransjen selv anser som viktig å utvikle? Hva synes bransjen selv er relevant og interessant? Kanskje vi kunne fått til en stipendordning med mediebransjen? Spør Steensen. 

Steensen ga seg for øvrig som instituttleder ved Institutt for journalistikk og mediefag i vår, og er nå gjesteprofessor ved Roskilde universitet i Danmark.

OsloMet vil trolig tilby det nye programmet fra høsten 2021. 
Powered by Labrador CMS