Sjefredaktør i Dagbladet, Frode Hansen.
Sjefredaktør i Dagbladet, Frode Hansen.

Dagbladet-sjefen etter «Partiet»-bråket: – Ikke en ideell situasjon

Dagbladets sjefredaktør Frode Hansen svarer på spørsmål om han var bekvem med at journalistene bak «Partiet» ikke fulgte pressens eget regelverk i arbeidet med boken.

Publisert Sist oppdatert

(PRESSENS HUS): «Må journalister alltid følge Vær Varsom-plakaten – også når de opptrer som forfattere?»

Det var tema for debatten på Pressens hus om presse- og sakprosa-etikk, roller og tillit i kjølvannet av boken «Partiet».

Mediestormen har rast etter utgivelsen av «Partiet», av Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant. Boka har møtt massiv kritikk.

  • Se debatten i opptak lenger ned i saken

– Ikke en ideell situasjon

Forfatterene har vært åpne om at de ikke har fulgt Vær Varsom-plakatens (VVP) punkt om samtidig imøtegåelse under arbeidet med boken.

Sjefredaktør Frode Hansen i Dagbladet har frem til nå ikke uttalt seg om boken i offentligheten. 

På scenen i Pressens hus, ble han spurt om han var bekvem som sjefredaktør med at to av journalistene hans, som blir knyttet til Dagbladet, bruker metoder som ikke kunne stått i avisen hans.

– Svekker denne boken Dagbladets-journalistikk?, spør Hansen retorisk før han svarer på sitt eget spørsmål.

– For å være helt ærlig så er det ikke en ideell situasjon. Det handler om at man er selvsagt journalister også utenfor veggen på Hasle. Det kan man se på hvilke regler man har for bruk av sosiale medier, fortsetter Dagbladet-sjefen.

Hansen forteller at avtalen med journalistene var at de skulle få permisjon for å skrive boken om Arbeiderpartiet.

Han forklarer også at han ikke visste noe om hvilke metoder de skulle bruke i arbeidet med boken.

At han ikke kommentere noe om boken i løpet av de første 14 dagene, begrunner Hansen med at han ikke er redaktør for boken.

– Jo, mer jeg hadde sagt om denne boken, jo mer hadde Dagbladet blitt knyttet til denne boken, sier han.

Sjefredaktøren benyttet også muligheten til å påpeke at det fremkommer mange nyheter i boken. 

– Boken er absolutt lettlest. En god «page-turner», svarer Hansen om hva han mener om boken.

Skal ta en runde internt

Hansen mener det har vært en hard debatt om boken, og at mange har hatt meninger om den.

Møteleder er Lilla Sølhusvik spurte om hvor langt Dagbladet var kommet i diskusjonene om mediehusets egne journalister kunne skrive bøker uten å følge Vær Varsom-plakaten.

– Dagbladet-journalister skriver bøker hele tiden, og det er kjempebra. Men det er ingen tvil om at debatten rundt «Partiet» de siste har ført til at vi må ta en runde hos oss. Når skal vi gi permisjon, og på hvilke grunnlag skal vi gi permisjon.

– Men skal du stille det som et krav at de skal følge VVP?, spør Sølhusvik.

– Slik situasjonen er nå, før vi har tatt den store debatten hos oss, så vil jeg ikke gi en «ja, du må følge VVP hvis du skal skrive en bok».

Dagbladet-sjefen ble også spurt om de to journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant kan gå på Stortinget i morgen for å dekke Arbeiderpartiet.

– Ja. Disse to journalistene har levert en rekke gode saker for oss over tid. De er veldig gode politiske journalister og kjenner det politiske miljøet. Jeg må forvente at folk på Stortinget og andre politikere har en profesjonelt forhold både til Dagbladet og våre journalister, sier Hansen.

I debatten som fulgte var også Trine Skei Grande, administrerende direktør Forleggerforeningen, Trine Eilertsen, ansvarlig redaktør Aftenpost og forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS