Faksimile av Linkedin-innlegget til adjunkt Peder Hammerskov innfelt med KI-versjonen av Kjetil H. Dale.Faksmile
KI-lærer ut mot TV 2:– Kanskje den dårligste ideen siden trojanerne tok med seg en stor trehest hjem
Kritikerne frykter at den syntetiske versjonen av TV 2-programleder Kjetil H. Dale kan undergrave tilliten til journalistikken. – Nytter ikke å gjemme seg bak høye murer, svarer Dale.
TV 2s lansering av den KI-baserte avataren «KI-Kjetil» har skapt reaksjoner. Den virtuelle versjonen av programleder Kjetil H. Dale skal gjøre det lettere for publikum å forstå det amerikanske presidentvalget, men ikke alle mener det er et skritt i riktig retning.
Adjunkt Peder Hammerskov ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er blant dem som stiller seg kritisk til utviklingen.
– Kanskje den dårligste ideen siden trojanerne tok med seg en stor trehest hjem, skriver Hammerskov på Linkedin, som dog innrømmer at det er en uttalelse satt på spissen.
Han peker på hvordan KI-Kjetil er ment å levere faktabasert innhold, men spør om det er nok når man overlater forklaringen av komplekse, politiske sammenhenger til en syntetisk avatar.
– Når vi overlater dette til en digital kopi, risikerer vi at tilliten til både den ekte Kjetil og tradisjonelle nyhetsmedier svekkes. Hva skjer med nyansene og det menneskelige innslaget? spør han i innlegget.
– En dårlig idé
Hammerskov understreker viktigheten av menneskelig tolkning i journalistikk, spesielt når det gjelder å bygge og opprettholde publikums tillit.
TV 2 forsikrer at KI-Kjetil kun er et supplement, men Hammerskov frykter at det kan få større konsekvenser for tilliten til mediene.
– Hva tilfører det egentlig i en presset medieverden? Teknologien kan fort vippe balansen. Er det virkelig verdt det hvis det svekker relasjonen mellom medier og publikum?
I kommentarfeltet på LinkedIn er det flere som deler bekymringene. En bruker skriver:
– En dårlig idé, av de grunner du påpeker her. For TV 2 er nok dette en morsom gimmick. Konsekvensen er at KI-basert informasjon får enda et lag av ufortjent troverdighet.
KI-forsker Inga Strümke har gått ut på Linkedin om TV 2-prosjektet og kalt det «AI-basert teknologi tatt i bruk i hui og hast».
– Vi vet godt hva som er inni hesten
Programleder Kjetil H. Dale er forelagt kritikken i saken. Han forteller til Medier24 at han synes det er en verdifull debatt å ta.
– I motsetning de som fikk den trojanske hesten på døra, så vet vi godt hva som er inni hesten. Dette er et tidsbegrenset prosjekt med ansvarlige rammer. Hvis vi forholder oss til militær terminologi, så finnes våpenet og det nytter ikke å gjemme seg bak høye murer mens verden går videre. Vi må gjøre oss kjent med teknologien. I TV 2 er vi opptatt av å teste, måle og lære, sier Dale.
I nettopp KI-forsker Strümkes kommentarfelt på Linkedin skriver Dale at avatarens kunnskapsgrunnlag er i stor grad basert på regneark og research utviklet av ham selv og kolleger i TV 2. Han viser til at det har vært journalistisk metode med innhenting av fakta, faktasjekk og betydelig innsats for å sørge for at avataren svarer riktig.
– Var du bekymret for at dette kunne misbrukes?
– Jeg var ikke bekymret. Dette var så gjennomtestet som det var mulig å gjøre. Jeg var trygg på faktagrunnlaget til avataren, sier Dale til Medier24.
– Er du redd for å bli erstattet av en KI-avatar?
– Nei, ikke i det hele tatt. Journalistjobben er så mye mer mangfoldig enn en avatar.
– Vi skal være bekymret for vår tillit
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække forsvarer prosjektet og mener at det har gitt gode resultater så langt, selv om hun ser behovet for å nyansere debatten om KI i journalistikken.
– Jeg synes det er en god idé, og jeg synes det er et godt resultat så langt. Når man hevder at dette kan gå utover troverdigheten til journalister, skulle jeg ønske at man utdyper mer hva det faktisk betyr, sier Solbrække.
Hun anerkjenner bekymringene rundt dypfalske videoer og avatarer som kan misbrukes, men understreker at KI-Kjetil er en liten del av TV 2s nyhetstilbud og er tydelig merket for brukerne. Hun mener at mediene må forholde seg til den raske KI-utviklingen med åpenhet og eksperimentering, ikke ignorere den.
– Folk vet at de ikke snakker med et ekte menneske. Skal vi låse døra og late som denne utviklingen ikke skjer, gjør vi ikke jobben vår. Vi merker godt hva tjenesten er, har en rettelogg, og vi gjør brukerne oppmerksomme på at den kan svare feil, forklarer hun.
På spørsmål om mediebransjen er for kritisk til KI, peker Solbrække på at det avhenger av bruken. Hennes opplevelse er at mediebransjen utforsker KI til ressurssparing og automatisering, men er mer tilbakeholdne til å vise hvordan dette faktisk ser ut og fungerer.
Hun mener tilliten fra publikum er det sentrale fokuset
Nyhetsredaktøren ser også på prosjektet som en måte å trene opp offentligheten på, i en trygg og kontrollert kontekst.
– Vi skal være bekymret for vår tillit, for det er publikum som bestemmer, ikke vi. Jeg har tro på at vi kan bidra til å trene opp offentligheten ved å vise hvordan dette kan fungere på en trygg måte. Det er bedre enn å gjemme seg bort, sier Solbrække.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no