Jostein Matre var i USA også etter valget i november 2016 - her viser Glenn Spencer hvordan han overvåker grensa ved hjelp av blant annet drone.
Jostein Matre var i USA også etter valget i november 2016 - her viser Glenn Spencer hvordan han overvåker grensa ved hjelp av blant annet drone.

Etter ett år med Trump dropper VG reporter i Washington. Skal lete etter andre steder å rapportere om verdens gang fra

- Vi gjør hele tiden fortløpende vurderinger av hvor vi skal bruke ressursene våre, sier nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Publisert

VG-journalist Jostein Matre (39) tok i fjor sommer turen til Washington for ett år som korrespondent / stringer fra den amerikanske hovedstaden. Denne posten skulle komme i tillegg til avisas korrespondent i New York.

Beslutningen ble tatt noen måneder etter den spesielle innsettelsen av Donald Trump som president, og året har ikke blitt mindre spesielt siden den gang. 

Men kanskje ikke like oppsiktsvekkende lenger? 

VG har i hvert fall bestemt seg for å droppe Washington-stringer når Matres kontrakt går ut senere i år. 

- I dag fekk eg den kjedelige nyheten om at VG ikkje skal ha ein reporter i Washington, D.C. utover det eine året eg har kontrakt på. Eg hadde håpa å bli eit år til, skriver han selv på Facebook sent mandag kveld norsk tid.

Til Medier24 sier Matre: 

- Å være VGs mann i Washington har vært fantastisk gøy så langt. Det mangler ikke akkurat på saker her borte. Fremdeles har jeg noen måneder igjen før jeg skal hjem, og jeg regner med at de blir minst like spennende.

Vurderer andre land

De seneste åra har mediehuset styrket antall utenrikskorrespondenter, men har med jevne mellomrom flyttet rundt på dem. I USA har man blant annet vekslet mellom Washington og Los Angeles - i tillegg til New York. 

Og slike vurderinger vil VG fortsette å gjøre, sier nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken: 

- Det var en veldig spesiell situasjon i fjor, og de to reporterne våre har gjort en kjempegod jobb. Men vi har hele tiden sagt at vi skal vurdere hvor vi skal være. 

Og da er det kanskje andre steder i verden som er mer riktig å være til stede på, enn å holde seg med to reportere på østkysten av USA. 

VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og sjefredaktør Gard Steiro.
VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og sjefredaktør Gard Steiro.

- Vi har en reporter i New York, vi har to nattevakter i Sydney og vi har solid bemanning på desken i Norge. Summen av dette blir en veldig god dekning av USA og Trump, mener Håndlykken. 

- Hvor går ferden nå?

- Det skal vi bruke det neste halve året på å finne ut. Storbritannia er mer spennende enn på lenge, med Brexit. Russland kan være et alternativ. Eller det kan skje noe andre steder i verden som gjør nye land aktuelle, sier nyhetsredaktøren. 

Lyser ut flere av postene framover

Tora Bakke Håndlykken peker på at en stringerjobb eller en korrespondent ikke lenger er noe man spikrer fast til et kontor og et land for evig og alltid - men mer er en reporter med PC som man kan sende til stedet som er mest aktuelt det neste året. 

Samtidig skal ikke VG rokere helt om på sine utenriksposter, men det ligger an til noen utlysninger det neste året: 

  • Ingeborg Huse Amundsen har vært snart et år i Istanbul, mens Nora Thorp Bjørnstad har vært like lenger i Paris. Begge disse postene blir snart formelt lyst ut, opplyser Bakke Håndlykken. Slik at både nåværende stringere og andre kan søke på dem.
  • Robert Simsø har fortsatt ett år igjen i New York, så her ligger det ikke an til noen endringer med det aller første.
Powered by Labrador CMS