To ganger er P3-Jørn kåret til «Årets DJ» - men han aner ikke hvordan man mikser en gang

Jørn Kaarstad er kanskje «eterens mest joviale programleder». I helga sanket han enda en prestisjetung radiopris. Og innrømmer en klein detalj.

Publisert Sist oppdatert

I helga vant Jørn Kaarstad (31) prisen «Årets musikkradio» under Radio Prix - også kalt radioens Amanda.

Der vant han foran de andre nominerte: P3-Christine, NRJs Thomas Paste, Even Rognlien i P8 Pop, Tomm-Espen Kroken i P5.

Vanligvis ville han vært på Radiodager i Oslo, som han alltid er, men i år var han ekstra sliten etter reise med blant annet bandet sitt Bokassa.

Selv satt han godt planta i sofaen hjemme i Trondheim med en pils i hånda og strømmet utdelingen, men kjente nervøsiteten komme da kategorien hans kom for tur. Han beskriver at det skjedde noe spesielt i kroppen og at nervøsiteten kom. Så fikk han vite at han vant.

– Jeg hadde mine favoritter til prisen og trodde de kom til å vinne, men så sa de mitt navn og da måtte jeg le høyt. Jeg angret umiddelbart på at vi ikke var der, sier han.

Litt kleint

For de som jobber i radio, henger Radio Prix svært høyt og for de fleste er det stas å bare bli nominert.

Dette blir Kaarstads tredje pris etter å ha vunnet «Årets DJ» i både 2013 og 2014. Første gang var litt klein, sier han.

– Det er et litt misvisende navn på det, for egentlig er det for enslige programledere, så navnet er litt spesielt. Men plutselig fikk jeg en telefon fra noen som trengte DJ på fest og de «måtte jo ha årets DJ» til å spille for de.

– Ja, det var litt merkelig, for jeg har jo ikke peiling på hvordan man er DJ. Det endte med at Niklas Baarli måtte steppe inn, for jeg kan radio, men ikke scratching, ler han.

– Jeg har vært DJ noen ganger, men sagt at det ikke er nødvendig med fancy mixebord, for jeg bruker bare Spotify uansett.

Programmet Jørn på P3 er ifølge programlederen selv et historiedrevet musikkprogram som går på lufta hverdager fra 09-11.

Jørn og lytterne forteller om sitt personlige forhold til musikken utifra dagens satte tema. Ideen bak programmet er å gi lytterne musikk de liker, musikk de ikke visste at de likte og musikk de aldri har hørt om før, sier han.

– Det kan hende at noen ringer inn på programmet og ønsker å snakke om låta de vil ha i begravelsen sin. Da deler de sin historie også deler jeg min. Håpet er at dette blir noe annet - mer personlig enn man er vant til. Det liker jeg, sier han.

Holdt på å fryse ihjel i Trondheim

Jørn Kaarstad er fra Tananger i Sola kommune i Rogaland, men har bodd de siste seks årene i Trondheim der han jobber i NRK på Tyholt.

Blant folk i bransjen blir han beskrevet som jovial - og av enkelte som bransjens mest joviale programleder.

Karrieren startet i Studentradioen i Stavanger imens han studerte økonomi. Det endte med at han fortsatte i radioen, men slutta på studiene.

31-åringen sier han etter hvert skjerpet seg og tok journalistutdanningen i Bodø - og fikk etter hvert muligheten i NRK Troms, så NRK Rogaland før han kom til P5. Der var han i seks måneder til P3 lokket med jobb i november 2010.

– Jeg glemmer aldri den intense kulda fra da jeg kom til Trondheim for første gang. Jeg holdt på å fryse ihjel - du veit - det er ofte ikke snø engang i Rogaland, ler han.

I sin spede begynnelse som journalist var det nyhetsavdelingene han brynet seg på først. Men noen «die hard nyhetsjournalist» er han ikke, innrømmer han.

– I NRK Rogaland forsøkte jeg alltid å gå etter de litt lette sakene - som kvinne med 32 katter-storyen som kunne havne på Norge i dag. Jeg husker jeg alltid koste meg når de sa: «Og no ska me til Rogaland» - i god gammeldags Norge Rundt-stil.

Har ingen hemmelige planer

Programmet Jørn har vært på lufta siden mars 2014. Før det var Kaarstad programleder i Hallo P3 - et aktualitetsprogram der folk ringer inn, og P3Helg.

31-åringen mener at det er der de «groomer» nybegynnerne for å sjekke om de holder mål. Selv fikk han sitt eget program og det har vart i over to år.

– Det er rekord! Jeg har aldri noen gang vært i samme program over så lang tid, sier han.

– Hvor lenge skal du holde på da? 

– Jeg har ingen hemmelige planer om noe nytt, men dette blir jo ikke for evig. Mange er klar for å prøve TV og sånn, fett det, men jeg er veldig tilfreds med å prate på radio og spille låter.

– Kanskje ville jeg gjort et enda smalere hardcore/punk/metal-show - kun for nerder, som nesten ingen hører på, men som er jævlig gøy å drive med. Eller kanskje jeg ender i en større redaksjon, hvem vet.

– Skal du noen gang tilbake til nyhetsjournalistikken?

– Det hender jeg tenker på det, for det er flere hos oss som har gjort det i det siste. Men så kan det hende at jeg har utviklet en så useriøs form og jovial væremåte at jeg alltid blir han som ender opp med gladsakene.

– Haha, det kan jeg gjøre. Jeg har en kompis nå som gikk til distriktskontoret og som pumper ut klikksaker, så det kan jo hende jeg blir inspirert og får sjansen en gang. Hvem vet, smiler han.

Powered by Labrador CMS