Jonas Gahr Støre forsvarer avgjørelsen om å hyre advokat som sendte brev til NRK og forsøkte å stanse kritiske sitater

– Jeg må søke advokatråd når jeg mener at dere legger an til en sak som er sterkt urimelig.

Publisert

VG offentliggjorde torsdag kveld brevet som ble sendt fra advokat Christian Reusch til NRK sist tirsdag.

Bakgrunnen er saken om at Støre ikke betalte da Knut Brundtland gjorde ham en vennetjeneste i forbindelse med at Støre solgte seg ut av et eiendomsprosjekt på Ensjø i Oslo. Støre selv sier til NRK at han står innenfor avgjørelsen.

– Jeg må søke advokatråd når jeg mener at dere legger an til en sak som er sterkt urimelig. Jeg mener dere har forstått saken feil, og at advokaten som forklarte dere dette, ga en god forklaring på det. Dere har likevel valgt å sende den, det er deres rett, og da svarer jeg sånn som jeg gjør nå, sa Støre.

 

–Varsellampene for korrupsjon bør blinke

I brevet fra advokaten protesterer han mot at NRK planla å publisere uttalelser fra jussprofessor Hans Petter Graver i denne forbindelsen.

Graver uttalte at Støre ikke hadde brutt loven, men at han beveget seg i et felt hvor «varsellampene for korrupsjon bør blinke, og det bør ikke en mann i hans posisjon gjøre».

I brevet antydes det at uttalelsene kan føre til rettslig ansvar for NRK etter skadeerstatningsloven.

– På denne bakgrunn anmodes om en bekreftelse på at NRK ikke vil gå videre med saken, heter det i brevet fra advokaten.

Ble overrasket

NRK publiserte sin sak onsdag kveld, men uten de omtalte sitatene om korrupsjon fra Graver.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK avviser at de har gitt etter for press, men sier de ble overrasket over brevet.

– Vi mente vennetjenesten definitivt hadde offentlighetens interesse og derfor valgte vi også å publisere. Men vi mente det ikke var dekning for å trekke inn dette begrepet i denne konkrete saken. Gravers meningsinnhold kommer klart fram i saken. Ingen av ekspertene i saken påstår at Støre har begått lovbrudd. Som VG er godt kjent med, skal terskelen være høy for å trekke inn ord som svindel, bedrag og korrupsjon, sier Beverfjord.

 

– Ikke en trussel

Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen i Ap sier til VG at brevet på ingen måte var ment som noen trussel fra hans eller Støres side.

– Det er en veiledning til NRK, og ikke en trussel. Det er bare for å opplyse NRK om hva som er jussen i det landskapet de var i ferd med å bevege seg inn i, sier Amundsen.

Powered by Labrador CMS