Advokat Jon Wessel-Aas.

Kommunen nekter journalister å ta opptak - får refs: – Stortinget vedtar lovene, ikke kommunen

– Det vi har erfart er at det blir mistenksomhet og usikkerhet, svarer kommunen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Moskenes kommune i Lofoten fattet i forrige uke et vedtak som sier at lydopptak av kommunale møter som ikke er klarert med de andre møtedeltakerne på forhånd, skal vurderes politianmeldt.

Det var NRK som først omtalte denne saken. 

I kommunens vedtak står det følgende:

«Dersom noen tar opp fra møter i kommunal regi, uten at dette er kjent og avtalt med deltagerne i forkant av møtet, skal politianmeldelse vurderes».

Medierettsadvokat Jon Wessel Aas stiller seg kritisk til kommunens vedtak.

– Skal en handling straffes, må den være straffbar ved lov. Det følger av grunnloven, og det gjør også det at Stortinget vedtar lovene, ikke kommunen, sier Wessel-Aas til Medier24 og legger til:

– Det finnes ikke noe generelt forbud mot å gjøre opptak av møter som man selv er deltaker i, og heller ikke et forbud mot å formidle hva som foregår i offentlige møter. Denne retten er tvert imot vernet av grunnloven. 

 

Advokat Jon Wessel-Aas - her fra avbildet i under en rettsak tidligere i år. 

Kaller vedtaket meningsløst

Wessel-Aas understreker samtidig at begrensninger i adgangen til å formidle hva som skjer i et offentlig møte må være hjemlet i lov, slik som taushetspliktsbestemmelsene i forvaltningsloven.

Han konkluderer derfor med at et vedtak som det Moskenes kommune har vedtatt ikke har noen rettslig virkning i seg selv, og at en anmeldelse på grunnlag av et brudd på denne, vil måtte henlegges umiddelbart.

– Så dette vedtaket er meningsløst i dine øyne?

– Ja, rett og slett. Man kan selvfølgelig nyansere dette, for det finnes saker der det kan være opplysninger hvor noens personlige forhold omtales, der lovgivningen gir taushetsplikt. Det er spesielle tilfeller, og en kommune kan uansett ikke finne på generelle begrensninger, svarer Wessel-Aas. 

– Har ønsket økt bevissthet 

Ordfører i Moskenes kommune, Lilian Rasmussen er blitt forelagt Wessel-Aas kritikk. Hun ønsker ikke å intervjues over telefon, men svarer likevel på Medier24s henvendelse på e-post.

Hun ønsker å presisere at kommunen kun vil vurdere å anmelde opptak dersom de mener det er skjedd et lovbrudd.

«Vår praksis er at offentlige møter streames, så sant teknikken står oss bi. Jeg har ikke lest advokat Wessel Aas sine kommentarer. Vi har presisert at det vil bli vurdert anmeldelse dersom vi blir gjort kjent med ulovlige opptak» skriver hun.

– Eventuelle personlige opplysninger som ikke bør komme på avveie, vil være beskyttet av taushetsplikt som har hjemmel i andre lover. Hvorfor trengs det da et ekstra kommunalt vedtak i tillegg til lovene som allerede finnes?

 «Vi har ønsket en økt bevissthet rundt problematikken. Det vi har erfart er at det blir mistenksomhet og usikkerhet når det ikke gis til kjenne at det er lyttere utenfor møterommet. Vi har også hatt våre tanker knyttet til innnføringen av GDPR – personvernregelverket som kom i 2018. Vi ønsket derfor bevisstgjøring både blant de folkevalgte og innbyggerne», svarer Rasmussen avslutningsvis.

 

 

 

Ordfører i Moskenes kommune, Lillian Rasmussen.
Powered by Labrador CMS