SLIK SKAL DET SE UT: Bytt ut NRK Betas kontorer med fjord og fjell - og du har et ganske greit bilde av hvordan «kontoret» til produsenten av «Lars Monsen minutt for minutt» skal se ut i sommer. Eira Lie Jor
«Lars Monsen minutt for minutt»
Sjekk den ryggsekken: Slik skal NRK halse etter Lars Monsen for å lage live TV fra fjellet
Det har vært litt av en utfordring - og mye prøving og feiling. Men nå er de straks klare til direkte-sending av «Lars Monsen minutt for minutt», ifølge Jon Ståle Carlsen i NRK Beta.
Se for deg at du er på fjelltur. Du går over en steinrøys, opp en bratt skråning og over en bekk. Du er milevis fra alt som likner på mobildekning og trådløst internett. Det er norsk sommer, og sannsynligheten for at det i tillegg er striregn og åtte grader i lufta er alt annet enn lav.
Se for deg at du også skal filme og produsere direkte-TV hver dag. Ikke bare det - det skal som skal sendes på NRK i beste sendetid - og forhåpentligvis nå tusenvis av norske TV-seere hver dag i fire uker.
Noe kommer til å skjære seg
I sommer slår NRK sammen tre tidligere suksesser: Lars Monsen på tur, Sommeråpent og «minutt for minutt». Resultatet blir «Lars Monsen minutt for minutt», hvor Monsen går på tur over Hardangervidda, i Vesterålen, indre Troms og Jotunheimen.
- Vi skal produsere direktesendt fjernsyn fra steder hvor det ikke er infrastruktur til å gjøre det, sier Jon Ståle Carlsen i NRK Beta til Medier24.
Han jobber i NRK Beta, og er NRKs egen oppfinner og altmuligmann. Sammen med et produksjonsteam fra hele NRK-systemet har han forsøkt å finne løsninger på hvordan de skal få sendt turene direkte inn i de tusen hjem.
- Vi må bygge noen løsninger. Da tar vi noen løsninger vi allerede har, og så bygger vi litt selv. Så må alt prøves og læres. Samtidig skal alt gå på batteri, det har også vært en utfordring, sier han.
Og det å lage direkte-TV fra steder der ingenting er tilrettelagt for det, er langt fra plankekjøring.
- Dette er jo litt koko. Vi må være åpne og ærlige på at dette er et nesten umulig prosjekt, som vi har klart å finne ut av hvordan vi skal løse, sier Carlsen til Medier24.
Alt skal bæres på ryggen
Det er langt fra første gang NRK lager en minutt for minutt-produksjon, men det er første gangen i NRK-historien at alt av produksjonsutstyr til en flerkameraproduksjon skal bæres på ryggen.
I lokalene til NRK Beta på Marienlyst står produksjonssekken så godt som klar. 25 kilo tung og over to meter høy - om mang regner med kameraet som er montert på toppen. Den inneholder produksjonsutstyr tilsvarende en hel produksjonsbuss, ifølge Carlsen.
Slik skal det fungere:
Fem ulike kameraer er i sving. Ett dronekamera, Lars Monsens eget håndholdte kamera, kameraet på toppen av produksjonssekken, et steadycam med Gimbal - altså et kamera som er montert på en slik måte at det holder seg stabilt, nesten uansett hvor ulendt terrenget er, samt et kamera med telelinse, som ligger i forkant og plukker bilder av at turfølget kommer gående mot kameraet.
En person bærer produksjonssekken på ryggen mens de går på tur
Produsenten går bak og produserer sendingen, og bytter mellom de ulike kameraene med en fjernkontroll
Et helt eget «dekningsteam» sørger for at de er til stede med en sender på rett fjelltopp til rett tid - slik at det er mulig å få sendt bildene tilbake til studio
Signalet sendes tilbake til studio i Bergen, hvor de legger på kart, grafikk og musikk, såkalt postproduksjon
Hvordan skal vi skaffe dekning?
Et av de mest sentrale spørsmålene - og den kanskje største utfordringen de har måttet løse - handler om hvordan de skal få sendt bildene fra vidda og tilbake til studio.
Først var planen å se om de kunne ta med seg sitt eget bærbare nett, slik at de kunne sende signaler fra hvert enkelt kamera tilbake til studio, og at sendingen kunne produseres fra studio.
Etter en rekke tester, konkluderte de med at det ikke gikk. Løsningen ble et team på 8-9 mennesker, som skal bevege seg fra fjelltopp til fjelltopp og sørge for at de har nok signal til å sende over bildene.
- Audun Torsdalen fra linkgruppa på Marienlyst har laget en masterplan for å få dekning. «Du skal være der, du skal være der, du skal bo tre netter på den fjelltoppen» og så videre, sier Carlsen.
Produksjonsteamet har også laget en plan B, i tilfelle dekningen forsvinner.
- Vi har begynt å jobbe med tekstplakater med humor, som skal på hvis vi mister signalet, sier Carlsen.
Det er norsk sommer vi skal ut i...
Ikke bare skal de tekniske løsningene de har laget fungere inne på et kontor på Marienlyst i Oslo - de skal også fungere i all slags vær.
- Det er norsk sommer vi skal ut i. Det kommer til å være alt for varmt, alt for kaldt og ikke minst alt for vått. Det betyr at det tekniske utstyret må tåle en god del, sier han.
Han har likevel troa på at det kommer til å gå fint - og at de kommer på løsninger etterhvert som de går.
- Jeg vet at noe kommer til å skjære seg, men mesteparten kommer til å gå fint. Så løser vi det som skjærer seg underveis, sier han til Medier24.
Uansett hvilke utfordringer de møter på, har Carlsen hatt det gøy på jobb de siste månedene før premiere.
- Å få servert noen problemer som man kan få lov å løse, det er det morsomste jeg gjør i jobben min, sier han.
Monsen er glad han slipper å tenke på det tekniske
Lars Monsen selv sier TV-seerne kan glede seg, og at han håper han kan få tatt den gode turfølelsen med inn i stuene til det norske folk.
- Jeg håper folk får en god, dyp indre opplevelse av rolig turliv, så de får lyst til å dra på tur selv. Når de kan se et bål brenne, myggen surre og kanskje en ørret som freser i panna, sier han til Medier24.
Han er imidlertid glad for at han ikke skal ha ansvaret for verken det tekniske, signalene eller produksjonen.
- Det der er heldigvis ikke mitt bord. Jeg får ordne det som skal skje foran kamera, og så er det så utrolig proffe folk bak, som har sondert terrenget og sjekka at det er signaler så godt som hele veien, sier han og legger til:
- Jeg tror det der går veldig bra.
Se hele intervjuet med Lars Monsen under NRKs høstlansering her:
Hvorvidt de lykkes blir klart etter at første sending har gått på lufta den 12. juli.