Plagiat-tabbe fra NRK: Kopierte flere avsnitt ord for ord - uten å kreditere eller lenke til Gaysir

Hastverk førte til «kardinalsynden» i NRK Troms. - Her er det bare å beklage - og prøve å lære av det, sier redaktør Pål Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Samisk homokyss på plakaten, skrev nettstedet Gaysir.no om denne uka, og bak saken står fotojournaliststudent og frilanser John Trygve Tollefsen.

Han syntes også det var interessant å oppdage at NRK Troms onsdag hadde omtalt saken, som handler om festivalplakaten til den samiske festivalen Márkomeannu i Sør-Troms.

Like positivt var det ikke å oppdage at NRK hadde kopiert flere avsnitt med både tekst og sitater ord for ord - uten å kreditere eller henvise til Gaysir.

- Da reagerte jeg, og tok kontakt med NRK Troms. De beklaget og det endte med at de tok ned hele saken, sier Tollefsen til Medier24.

- Håper ikke dette gjenspeiler lenkepraksisen

Tollefsen sier han aksepterer beklagelsen, og ønsker ikke å «henge ut» noen.

Men siden det var et spesielt tilfelle synes han det var på sin plass å kommentere det, og la blant annet ut skjermdumper av sakene på Facebook.

Frilansjournalisten håper ikke dette gjenspeiler praksisen NRK Troms har for sitering og lenking.

- Jeg tenker som så at akkurat avskriften og kopieringen nok er et «enkelttilfelle» og en menneskelig svikt. Men synes faktisk lenkepraksisen er mer bekymringsverdig - hvis dette er en praksis som er vanlig i NRK, sier han.

- Særlig siden jeg vet at NRK har jobbet mye med dette, håper jeg det ikke er vanlig at man ikke henviser og lenker. For et nettsted som Gaysir er det viktig å få slike henvisninger og trafikk, sier Tollefsen.

Hastverk og kommunikasjonssvikt. Redaktør beklager

Bak saken står journalist Martin Mortensen, og distriktsredaktør Pål Hansen er klokkeklar på at dette er noe NRK Troms beklager.

- Da vi oppdaget dette, beklaget vi selvsagt. Sånt skal ikke skje, sier Hansen.

- I går var vi usikker på om vi hadde kapasitet til å bearbeide saken på en ordentlig måte slik at det ble riktig, så vi valgte også å ta saken helt ned. Så får vi vurdere om vi gjør den om og publiserer den igjen senere, forklarer han.

Men hvordan kan sånt skje? Hansen forklarer at dette var et hendelig uhell der en ubearbeidet kladd endte opp som en del av det ferdige produktet.

For paradokset i dette tilfellet er at NRK også hadde andre og egne kilder; det var gjort et selvstendig journalistisk arbeid til saken. Det gjør plagiatet ekstra synd, sier Hansen.

- Det som har skjedd her er at i en stresset hverdag så starter man i kladden med å gjøre noe man ikke skal gjøre: Å klippe og lime fra andre. Og så glemmer vi å bearbeide teksten journalistisk, og ikke minst legge på henvisninger, sier Hansen.

Manglende kommunikasjon gjør at beskjeden om det heller ikke kommer videre.

- Reporter på saken sender så teksten over til en publiseringsvakt, som ikke hadde noen grunn til å oppfatte dette som noe annet enn ferdig sak. Derfor ble saken publisert, forklarer redaktøren videre.

Mener praksisen er god - men skal lære av denne tabben

Hansen understreker samtidig at han mener praksisen i NRK Troms er god, og kanskje også blant de bedre i NRK-landskapet.

I fjor skjerpet hele NRK praksisen for sitatpraksis, kreditering og lenker, og i Troms har det de seneste åra vært et utbredt samarbeid og god dialog mot andre medier.

- Vi har samarbeidet tettere enn en del andre plasser, og diskusjonen om lenking og sitering har vært på redaktørnivå i byen ganske lenge. Derfor har det sjeldent vært slike saker og reaksjoner mellom mediene i Troms, mener Hansen.

- Og jeg kan ikke huske sist gang vi gjorde noe sånt som dette, legger han til.

Men likevel, og kanskje nettopp derfor, er det viktig for ham at redaksjonen kan lære av denne saken.

- Man kan aldri garantere at vi ikke gjør feil. Da må vi i det minste lære av det, sier Hansen.

Det handler både om å gå gjennom de interne reglene på huset, og understreke at reglene selvsagt ikke tar hensyn til at man har dårlig tid.

NRK Troms vil også ta opp saken på sitt avdelingsmøte fredag.

- Så er det også viktig at vi har rutiner som fanger opp dette. Om én person gjør en feil, og noen på desken har en liten hunch, så skal det heller sjekkes en gang for mye. Særlig når flere personer er involvert i en sak, sier Hansen.

Og så understreker han det kanskje viktigste: At jobben gjøres grundig fra starten.

- Man skal selvsagt ikke klippe og lime. Og når man jobber med flere kilder, må vi helt fra begynnelsen av bearbeide materialet journalistisk. Så vi ikke ender opp med et manus som inneholder klipp og lim, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS