Advokat John Christian Elden avviser at han er supermann, men mener dette bildebeviset insinuerer andre superkrefter. Bildet skal stamme fra en Twitter-tråd om Eldens mange kapper. Montasje: Thorstein Skårnes

SOMMERPRATEN:

Journalisters kunnskap om justisfeltet er «begredelig lav», mener John Christian Elden

John Christian Elden er alltid foran, har tid til mye og er gjerne på jobb før journalistene våkner. Men under den spanske sol i fellesferien blir det litt mindre oppmerksomhet på «Batman-advokaten».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det går knapt en dag uten at «kjendisadvokat» John Christian Elden frekventerer norske medier.

Det siste året har vært svært omfattende for advokaten, som er tungt involvert i alt fra Eirik Jensen-saken til klienter som SOS Rasisme, Lime og Ubaydullah Hussain.

Mediepress

John Christian Elden (50)

  • Advokat med møterett i Høyesterett og politiker i Høyre
  • Forsvarer i flere saker som er omtalt i betydelig omfang i pressen, blant annet Eirik-Jensen-saken.
  • Elden ble i 2001 kåret til Norges fremste forsvarsadvokat av Dagbladet.
  • Det siste året er han også blitt kjent som ekspert på TV 2-programmet «Åsted Norge».

Og det er ingen tvil om at de fire sakene har preget livets hans den siste tiden:

– Man kan trygt si at det har vært et visst mediepress i disse sakene, men fordelen er at jeg er blitt ganske vant til det. Jeg vet hva dere vil ha, og hva dere ikke kan få. Rollen er ok så lenge vi er klare på at det er rollen - advokaten - dere spør etter. Jeg er mindre glad i å være privat eller i fokus som person. Da ønsker jeg fri.

– Hvordan opplever du å være i kameralinsa dag inn og dag ut?

Advokat John Christian Elden på ferie i Spania.

– Hvis jeg kunne velge fritt, ville jeg stått over. Men det er en viktig del av den samfunnsrollen jeg har, og da holder det ikke med gamle dagers mantra om å svare «ingen kommentarer». Da kjører toget fra deg, og klienten er dømt lenge før rettsmøtet starter, sier han og fortsetter:

– Vi har ikke lenger en presse som skriver rettsreferater; de vil være i forkant og fortelle retten hva den bør få vite. Pressen er ikke lenger en nyhetsformidler, de er en nyhetsskaper.

Supermann? Nei, Batman!

– Hvordan opplever du journalisters kunnskapsnivå på justisfeltet?

– Den er begredelig lav, men det er vurderingen fra en fagnerd. Kanskje er ikke leserne like opptatt av om en person er mistenkt eller siktet og om det er for drap eller kroppsskade. Men skal dere først bruke begrepene, er det en fordel å gjøre det riktig.

– Verre er det når dere ikke markerer forskjellen på en person som er anklaget og skyldig. Alle samfunnsaktører har et felles ansvar for å sikre menneskerettighetenes krav om at alle skal anses uskyldige før de er dømt.

- Medier24 har spurt krimjournalister hva vi skal spørre deg om. Én av dem lurer «hvordan i HELVETE får du tid til alt? Er du egentlig supermann?»

Batman, ifølge en Twitter-debattant som lagde et bilde, svarer Elden muntert - og fortsetter: 

– Døgnet har 24 timer, og da må du strukturere det. Ikke bruk mer tid enn nødvendig på å finne svarene. Deleger oppgaver, bruk SMS med journalister. Jeg tvinger dere til presise spørsmål og gir klare svar. Vær medmenneske.

– Jeg jobber best fra tidlig morgen, og har ofte gjort ferdig mange verdensproblemer lenge før andre kommer på jobb. Dessuten sover journalistene da, så det er fred, forteller Elden.

«Lurer» ikke journalister

5 raske sommerspørsmål om medier, bransje og politikk: 

1. Hvordan ser din mediesommer ut?

– Nettavisene må besøkes, gjerne via Twitter-meldinger noen jeg følger har funnet interessante.

2. Når kjøpte du sist en papiravis i løssalg?

– På flyplassen på vei til ferie, samt at vi har de fleste i resepsjonen på kontoret.

3. Hvilke strømmetjenester abonnerer du på?

– Netflix, Viaplay og Spotify - lax & easy.

4. Er det riktig å bruke 135 millioner kroner på en kommersiell allmennkringkaster?

- Forutsatt at en passende andel av dem går til Åsted Norge, er det utmerket.

5. NRK får snart 6 milliarder kroner. Bør noe av dette fordeles på resten av mediebransjen?

- Siden spørsmålet inviterer til svar i en bestemt retning, svarer jeg det motsatte og sier nei.

Et annet innkommet spørsmål fra en krimjournalist er at vedkommende ønsker å vite «hvordan Elden bruker mediene som fordel for sine klienter og hvordan han 'lurer' oss? Og hva han mener er fordelen med å være så åpen som han?»

– Det viktigste er ikke å «lure» journalister. Jeg skal jobbe med dere i mange saker etter den dere jobber med akkurat nå. Det jeg sier skal jeg kunne stå for - både på trykk og hos dere som personer. Det er lov å holde kjeft, og jeg må alltid passe på taushetsplikten også der dere ønsker et scoop eller en bestemt kommentar.

– Åpenhet er ofte en fordel, men da ikke i form av å bringe saker ut i media - det er klientene sjelden tjent med - men ved å være aktiv i kommentarer og å sørge for at også klientens syn kommer frem i saker dere allerede jobber med. 

Disse journalistene har han mest respekt for

– Hvilke journalister respekterer du mest?

– Jeg har størst respekt for «gravejournalister» som ikke tar noe for gitt - forutsatt at de faktisk er det, og ikke lager énkildesaker ut fra noe de har bestemt seg for vinklingen på før saken er ferdig.

– Dessuten har jeg respekt for de som er rettfrem og sier fra. For en del år siden var den ferske sommervikar Tora Bakke Håndlykken i VG på et medietungt fengslingsmøte med Arfan Bhatti, og en annen journalist la merke til at Bhatti kastet et blikk på henne. Journalisten spurte meg hvem hun var og hva det var mellom dem, og jeg sa i fleip at «det var den nye dama». Dette kom tilbake til Håndlykken, som ringte og fikk meg «i skolerett». For å si det sånn: Jeg la merke til henne, og tenkte også at hun ville nå langt.

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Mange medier dekker rettssaken mot den tidligere politilederen Eirik Jensen (tv). Hans forsvarere Arild Holden og John Christian Elden.
  • Tora Bakke Håndlykken bekrefter historien overfor Medier24. Og Elden fikk rett: I vår ble hun ansatt som nyhetsredaktør i VG.

Med så mange travle dager, slapper advokaten av på solsenga i Spania om dagen. Men helt fri tar han ikke.

– Jeg slapper best av når jeg er fysisk så langt unna at jeg ikke kan løpe til kontoret eller i retten. Men jeg har datamaskinen nær for å kunne holde kontakten og være oppdatert. Også i år har det kommet inn noen drapssaker i juli måned - det er vel det sikreste sommertegnet for meg siden jeg startet som advokat.

– Du er aldri av jobb, fordi klientene anklages ikke 9-16 på hverdager med sommerfri, avslutter Elden.

Powered by Labrador CMS