Programleder Johannes Slettedal i TV 2 Skole er aktuell med en ny bok om nettvett for barn og unge.

Da Sommarøy lurte «hele verden» i fjor fikk TV 2-profilen en idé. Nå vil han lære barn om nettvett

– Som en kjent «storebror» for mange barn og unge, er dette mitt bidrag til at de kan få lære mer om det, sier programleder Johannes Slettedal.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Sommarøy i Troms og Finnmark lurte mange norske og internasjonale medier da de i 2019 hevdet at de skulle bli verdens første sted uten tidssone. 

Det hele viste seg å være et PR-stunt. I etterkant av hendelsen skred det frem en idé hos daværende NRK Super-programleder Johannes Slettedal (24). 

– Jeg gikk, som alle andre, fem på. Etterpå tenkte jeg at jeg ikke ville bli lurt igjen. Så fikk jeg en idé, sier Slettedal til Medier24, før han entusiastisk forklarer: 

– Den handlet om at jeg burde finne en måte å lære barn og unge, altså den kuleste målgruppen av dem alle noe om falske nyheter, og nettvett i sin helhet. 

Nå blir altså ideen realisert i bokform.

Fra og med i høst har også nettvett kommet inn i læreplanen i grunnskolen, til stor begeistring for journalisten, som for tiden jobber for TV 2 Skole. 

– Som en kjent «storebror» for mange barn og unge, er dette mitt bidrag til at de kan få lære mer om det, også utenfor skoletiden, sier han.

– Snakker ned til barna 

I løpet av arbeidet med boken har Slettedal gjort et dypdykk inn i informasjonen som finnes tilgjengelig om nettvett.

Slettedal reagerte på måten innholdet var presentert på, og savnet blant annet  en samleportal for stoffet, slik at barna kunne få best mulig oversikt.

– Det meste av materialet som finnes der ute, er laget for voksne og har en holdning som snakker til barna ovenfra og ned til dem, sier han.

Johannes Slettedal var en profilert NRK Super-programleder sammen med Selma Ibrahim.

Selv om det er en fordel å forklare ting for barn på en enkel måte, skal de minste ikke undervurderes, sier Slettedal.

– Det er veldig mye et barn på åtte, ti eller tolv år skjønner, som foreldrene deres kanskje ikke tror at de forstår.

– Hvordan får man til å være i øyehøyde med barn, både som journalist og forfatter? 

– Det gjelder vel å forklare ting så enkelt som mulig. Det kan være vanskeligere å gjøre det enn å snakke komplisert, for da kan man kanskje skjule seg bak vanskelige ord, svarer Slettedal.

 

Skriver for ekspertene

Slettedal mener at barn og unge allerede kan veldig mye om nettvett. 

– Jeg vil si at barn, som er  bokens hovedmålgruppe, er eksperter på temaene som tas opp. De ligger alltid et steg foran foreldre og voksne som jobber med dem, og vet alltid hva som skjer på nett, sier han.

På tross av den sterke kompetansen barna allerede har, håper Slettedal likevel at boken kan være til hjelp for de unge. 

Johannes Slettedal, programleder i TV 2 Skole.

– Det jeg forsøker å gjøre med denne boken, er å gi barn et oppslagsverk, der de kan få hjelp til å finne ut hva de bør gjøre om de opplever noe ubehagelig på plattformene de er så flinke på, sier han til slutt. 

Powered by Labrador CMS