Johanna Magdalena Husebye har jobbet med det tabubelagte temaet - selvmord blant eldre i over ett år. Nå er saken ute i VG.

Masterstudent Johanna fikk reportasjen sin på trykk i VG: – Veldig surrealistisk

Drømmen gikk i oppfyllelse for Johanna Magdalena Husebye da reportasjen hennes «Bestefars selvmord› ble publisert i VG. – Et svært viktig og vanskelig tema mener redaktør i VG, Gard Steiro.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Johanna Magdalena Husebye (24) ble i januar intervjuet av Medier24 om sitt graveprosjekt om selvmord blant eldre. Da håpet hun å få publisert saken i en nasjonal avis.

Nå nylig ble «Bestefars selvmord» publisert i VG. Hittil er den lest av over en halv million. 

– Det føles egentlig veldig surrealistisk fortsatt, men utrolig gøy, forteller Husebye til Medier24. 

Masterstudenten ved Universitetet i Bergen fikk ideen til saken i januar i fjor, som en del av masteroppgaven ved Universitetet i Bergen. 

– Jeg var veldig spent på hvordan jeg skulle bli møtt ettersom dette er en sak jeg har jobbet hardt og lenge med. Men jeg er veldig glad det gikk bra, og for at jeg har fått så mye god respons både fra journalister og andre som har lest saken, sier Husebye. 

Husebye er takknemlig for at VG hadde tro på saken.

– Jeg hadde ikke fått dette i land uten VGs dagsordenavdeling og Kristine Holmelid, som har vært min veileder på Senter for undersøkende journalistikk, sier hun.

– Vi har hatt mange diskusjoner rundt etikken

VG kom på besøk til Bergen etter initiativ fra Senter for Undersøkende Journalistikk, og Husebye fikk presentert saken sin for mediehuset. 

– Da Johanna kom med sin sak så syntes vi at dette var et viktig tema som kan føre til debatt med blant annet eldreomsorgen og Helse-Norge. Vår vurdering var at hun hadde gjort grundig research, med mye materiale med viktige funn som vi var interessert i å jobbe videre med, sier redaktør i VG, Gard Steiro. 

VG-redaktør Gard Steiro og journalist Synnøve Åsebø.

Nyhetssjef Synnøve Åsebø på dagsordenavdelingen i VG forteller at Johanna har vært hos VG siden mars – og at hun har vært en integrert del av dagsordenavdelingen i mediehuset. 

– Vi har hatt mange diskusjoner rundt etikken, det har vi alltid når det er saker som omhandler selvmord. Det er mange diskusjoner på detaljnivå, om hva som skal inn og hva som skal ut av saken, sier Åsebø.

Lite søkelys om selvmord i mediene

– Pressen har tradisjonelt vært varsomme med å omtale selvmord. Men det har nok vært en endring de siste årene, det er også diskusjon om punktet i Vær varsom-plakaten som omhandler omtale av selvmord, forteller Åsebø.

Steiro sier selv det er vanskelig å svare på hvorfor selvmord er lite omtalt i mediene.

– Jeg tror kanskje generelt når det er unge som tar livet sitt så får det en annen oppmerksomhet enn når eldre tar livet sitt. I saken omtaler vi det som et samfunnsproblem og peker på de årsakene til at mange eldre velger å ta livet sitt. Det er et svært viktig og vanskelig tema, mener Steiro. 

Steiro mener også at en av utfordringene med dekningen av dette temaet er at det er tabubelagt, og at åpenhet er utrolig viktig for at det skal bli lettere å snakke om.

Tungt tema

Reportasjeleder ved Senter for undersøkende Journalistikk, Kristine Holmelid, er veilederen til Johanna i forbindelse med masteroppgaven. 

– Jeg er imponert over måten Johanna har jobbet på – veldig systematisk og grundig. Hun har et brennende engasjement for den gruppen mennesker hun skriver om i saken i dette prosjektet. Det engasjementet Johanna har er veldig viktig for å klare og gjennomføre et sånt prosjekt med tanke på at det er et så tungt tema, sier Holmelid.

Kristine Holmelid ved Universitetet i Bergen.

Husebye ønsket å få masterprosjektet sitt publisert i VG. Det var Holmelid som kontaktet VG slik at Husebye fikk presentert saken sin. 

– Målet vårt er å få undersøkende journalistikk fra både egne studenter og lokalmediajournalister opp på den nasjonale dagsorden. Når de lager god journalistikk bidrar vi til å etablere samarbeid med nasjonale medier, forteller Holmelid.

Lørdagens sak er den første i en serie av saker om selvmord blant eldre.

Etter at alle sakene er ute skal Husebye en tur tilbake til hjembyen Bergen for å levere den andre delen av sin masteroppgave og ta muntlig eksamen. 

– Så kommer jeg til å ha den første sommerferien på lenge, før jeg begynner i fast jobb hos Dagen til høsten.

Powered by Labrador CMS