Johan Thorud avbildet i sin tid som Midtøsten-korrespondent for NRK.
Johan Thorud avbildet i sin tid som Midtøsten-korrespondent for NRK.

MINNEORD:

En beskjeden mann på egne vegne, men ambisiøs på vegne av NRK

«Johan Thorud var fremtidsrettet. Han lå ofte et hestehode foran andre i utviklingen av journalistikken og teknologiske hjelpemidler.», skriver tidligere kollega Elisabeth Kjær i dette minneordet.

Publisert Sist oppdatert

Johan Thorud til minne:

Johan Thorud døde natt til første juledag, 79 år gammel, etter flere år med sykdom.

Hele sitt voksne liv viet han til journalistikken. Karrieren begynte i Arbeiderbladet i 1968, der han blant andre arbeidet sammen med Einar Førde og Arne Treholt.

I 1978 ble han ansatt i NRKs utenriksredaksjon. Fra 1983 til 1986 ble han NRKs korrespondent i Midtøsten. Først i Beirut i Libanon og deretter i Amman i Jordan.

Vel hjemme i huset på Marienlyst, ble han etter noe tid leder av Utenriksredaksjonen i radio, der han hadde ansvaret for NRKs korrespondentnett verden over.

Johan var fremtidsrettet. Han lå ofte et hestehode foran andre i utviklingen av journalistikken og teknologiske hjelpemidler.

I 1988 ble Johan utnevnt til nyhetssjef i radioen og store endringer ble satt i verk. En overfylt desk (brannvakt) ble rensket og flere årsverk ble frigjort til en såkalt gravegruppe. Hensikten var å lage egne nyheter, og ikke bare basere oss på løpende fellesnyheter.

Tidlig på nittitallet ble det åpnet for kommersielle radio- og fjernsynskanaler. Monopoltiden for NRK var over.

For å møte den nye tiden måtte NRK Radio ta grep. Arbeidet med å gå fra to til tre kanaler ble satt i gang.

Med ressursene til to kanaler skulle det skapes en tredje kanal for de unge lytterne. Det ble en tøff kamp om ressursene.

Johan var en beskjeden mann på egne vegne, men han var ambisiøs på vegne av NRK. For at NRK skulle lykkes i konkurransen mente han en sterk og slagkraftig nyhetsavdeling var nødvendig.

Det fikk han til. 

En to timers Nyhetsmorgen ble skapt med faste poster innen utenriks, økonomi, politikk, kultur og sport.

Deretter fulgte nyskapningen Atten tretti, som i dag lever i beste velgående under navnet Dagsnytt 18.

Så var tiden var inne for ny teknologi:

To redigeringsstudioer ble byttet ut med 90 PC-er, der hver enkelt journalist kunne redigere sine egne innslag. Teknikere ble omskolert til superbrukere på det nye systemet og til journalister.

Johan sto på i åtte år for å gjøre NRK og Nyhetsavdelingen slagkraftig og fremtidsrettet. 

Det klarte han.

I 1996 ble han rådgiver for kringkastingssjefen med ansvar for internasjonalt arbeid. I 2007 gikk han av etter fullendt løp.

Elisabeth Kjær

Powered by Labrador CMS