Klubbleder Johan Prestvik i Trønder-Avisa.
Klubbleder Johan Prestvik i Trønder-Avisa.

De ansatte i Trønder-Avisa er spent på hva oppkjøpet fra Polaris Media innebærer. Men klubbleder Johan Prestvik er glad katta er ute av sekken

- Den usikkerheten, som har vært i et par måneder nå, har påvirket stemningen og humøret i redaksjonen, mener han.

Publisert

I dag kunne Medier24 melde at Polaris Media kjøper seg opp og blir største eier i Trønder-Avisa. Dette ble senere bekreftet i en børsmelding.

Mediekonsernet har fram til nå eid drøyt 10 prosent, men nå blir de største eier med 56 prosent.

Dermed betaler de 11,1 millioner for 45,9 prosent av aksjene.

Usikkerheten

Journalist Johan Prestvik er leder for NJ-klubben i avisa.

Han håper at de nå får en ambisiøs medieeier som ønsker å utvikle avisa videre, slik at de kan fortsette å være en viktig aktør for sine nordtrønderske lesere.

- De ansatte er spent på hva oppkjøpet innebærer. Samtidig har vi vært kjent med det i lang tid og er i så måte lettet over at katta er ute av sekken, ved at vi får en avklaring nå. Den usikkerheten, som har vært i et par måneder nå, har påvirket stemningen og humøret i redaksjonen, sier han og fortsetter:

- Nå håper jeg at dette utløser en entusiasme og at vi kan glede oss over å lage gode aviser igjen - og ikke spekulere i hvem som eier oss fremover.

Prestvik er opptatt av å få fram at det viktig for Trønder-Avisas ansatte at avisa fortsatt skal  være en regional stemme i dekningsområdet, slik de har vært i over 60 år.

Hans umiddelbare reaksjon på oppkjøpet er derimot noe delt. Fram til nå har de hatt store fordeler av å ha lokale og idealistiske eiere, men:

- Nå tjener vi ikke like godt som vi gjorde før. Så har vi også vært gjennom nedbemanninger, så vet vi hvor ubehagelig det kan være. Skal vi klare å henge med fremover, så er vi avhengig av profesjonelle eiere - og det gjør Polaris Media.

- Hvordan blir Polaris Media som hovedeier, tror du?

- Hvis vi skal klare å oppfylle kravene som de andre Polaris-avisene har, så må vi enten øke inntektene - eller kutte utgiftene. Hvordan de vil håndtere det, er det mange som er spent på.

- Trønder-Avisas eiere kom til oss

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media forteller til Medier24 at de har stor tro på Trønder-Avisa og Namdalsavisa. 

- De står begge sterkt i dag, men for at de skal komme videre og lykkes enda bedre, så er det behov for å være i en større konstellasjon.

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media - her fra sine lokaler i Trondheim.
Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media - her fra sine lokaler i Trondheim.

Koch mener at mediehusene først og fremst skal bli bedre digitalt - og at de vil nå oppleve å komme enda tettere på konsernet.

- Du har selv sittet lenge i styret i Trønder-Avisa. Mener du at det ble for tøft for dem å stå alene nå?

- Det er tøffe utfordringer i mediemarkedet og kanskje spesielt med lokale eiere. Vi synes derfor det var hyggelig at eierne tok kontakt med oss for å spørre om vi kunne tenke oss å kjøpe dem opp, for at avisene skulle få en sterkere posisjon.

Koch forteller at henvendelsen kom i august i fjor - og at de har jobbet med det siden da.

- Polaris Media har kuttet en del - og det har også T-A-minikonsernet. Skal dere kutte mer nå?

- Den største utfordringen er på inntektssiden og da spesielt annonse- og brukermessig. Så vil det alltid være slik at våre selskaper må drive effektivt og det er ikke gjort godt nok de siste årene. Men vi har først og fremst fokus på inntekter. Jeg har sittet i styret siden 2010 og kjenner utfordringene godt, så det skal vi finne ut av, sier Koch til Medier24.

- Kunne ikke fått en bedre eier

Sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa forteller i en kommentar til Medier24 at han ikke er overrasket over oppkjøpet:

JOHN ARNE MOEN, sjefredaktør i Trønder-Avisa.
JOHN ARNE MOEN, sjefredaktør i Trønder-Avisa.

- Jeg har kjent til at det har vært en prosess på gang siden tidlig i fjor høst, så slik sett kommer ikke dette som noen overraskelse. Som ansatt legger jeg meg ikke bort i hvem som eier oss eller hvordan eierskapet er fordelt, men dersom vi først skulle få ny majoritetseier, kunne vi neppe fått noen bedre enn Polaris, som vi gjennom mange år har hatt et svært nært og godt samarbeid med.

  • For ordens skyld: Journalisten som har skrevet denne saken jobbet i Trønder-Avisa fram til august 2016.
Powered by Labrador CMS