Jimmie Åkesson, her under Sverikedemokraternas valgvake. .
Jimmie Åkesson, her under Sverikedemokraternas valgvake. .

SVT felt i svenske PFU for å ta avstand fra Åkesson-uttalelse

Den svenske Granskningsnämnden har felt SVT for brudd på kravet om upartiskhet, skriver Expressen.

Publisert

I forbindelse med en direktesendt TV-debatt rett før det svenske parlamentsvalget i høst valgte SVT å ta avstand fra en uttalelse Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson kom med under debatten.

Valget om å ta avstand fikk massiv kritikk, valgsjefen i SVT måtte gå av og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var blant annet ute og sa at noe lignende ikke kunne ha skjedd i Norge

Nå skriver den svenske avisen Expressen at SVT er felt i Granskningsnämnden, som tilsvarer det norske Pressens Faglige Utvalg, for brudd på kravet om upartiskhet. 

I sin uttalelse, gjengitt av SVT, skriver Granskningsnämnden følgende: 

«Det kan diskuteras om partiledarens uttalanden i debatten var sådana att det krävde ett ifrågasättande eller bemötande från SVT. Oavsett vilket riskerade emellertid det sätt på vilket SVT:s markering gjordes efter debatten att framstå som ett politiskt ställningstagande. Nämnden beaktar särskilt att uttalandena gjordes i en partiledardebatt i nära anslutning till valet. Avståndstagandet medför därmed att programmet strider mot kravet på opartiskhet». 

– Skandale

SVT tar fellelsen til etterretning. 

– Vi har forstått at metoden vår da vi tok avstand ikke fungerte. Vi har tidligere blitt felt for å ikke ta tilstrekkelig avstand fra lignende uttalelser, men nå blir vi altså felt for å gjøre det, sier SVTs programdirektør Jan Helin til Expressen.

Kommunikasjonssjef i Sverigedemokraterna, Henrik Gustafsson, sier til samme avis at han ser på situasjonen som en «skandale». 

– At SVT tar avstand på denne måten to dager før valget var intet mindre enn en skandale. For oss var det åpenbart at man opptrådte utenfor sitt oppdrag om upartiskhet, sier han til Expressen. 

Powered by Labrador CMS