Rettssaken mot tidligere sekretariatsleder i SKUP, Jens Egil Heftøy, er berammet til to dager. Torsdag forklarte Heftøy seg om perioden han var sekretariatsleder i stiftelsen, og spesielt om forhold i 2015 og 2016, knyttet til underslaget han er tiltalt for.
Tiltalen er knyttet til at Heftøy skal ha begått underslag for om lag 200.000 kroner, og blandet sammen egen økonomi og SKUPs økonomi, før han i 2016 ble politianmeldt av SKUP og måtte slutte som sekretariatsleder.
– Jeg har allerede «sonet» i tre og et halvt år, uavhengig av hvordan denne saken ender, sa han innledningsvis.
Og det har tatt tid: SKUP leverte anmeldelsen av Heftøy i april 2016, og ifølge Heftøys forklaring ble det første av to politiavhør gjennomført om lag ti måneder senere.
Heftøy har erkjent delvis skyld, og forklarte at det blant annet henger sammen med at han har belastet utgifter i forbindelse med ferieturer på Visa-kortet til SKUP, som ikke skulle vært belastet SKUPs økonomi.
– Det har vært rotete. Det er det ingen tvil om. Det har jeg også sagt fra dag én. Det som har vært utfordrende er å finne ut av hva som er reelt, forklarte han.
– Kun tre uker siden jeg fikk en oversikt
Store deler av rettssakens første dag ble viet til Heftøys forklaring, og grunnlaget for politiets tiltale. I tillegg forklarte tidligere styreleder i SKUP, Jan Gunnar Furuly seg.
Heftøy begynte i jobben hos SKUP i 2009, ble stiftelsens første og eneste fulltidsansatt, og fikk da et bredt mandat til å rydde opp i økonomien, hente inn ytterligere finansiering og som daglig leder fikk han etter hvert også ansvaret for å føre regnskap.
Han åpnet sin forklaring med å angripe en rekke av postene som påtalemyndigheten har ført opp på grunnlaget for tiltalen, blant annet en rekke kontantuttak knyttet til reiser i utlandet og den store, internasjonale gravekonferansen på Lillehammer i 2015.
– Det er kun tre uker siden jeg fikk en oversikt fra politiet over hva jeg faktisk er tiltalt for, forklarte han i retten.
Den oversikten er grunnlaget for påstanden om at han har underslått stiftelsen for i overkant av 200.000 kroner, gjennom å ha brukt SKUP sitt bankkort til private utlegg, uten å regnskapsføre hva utleggene er knyttet til. Han skal også ha brukt sitt eget, private kredittkort til utlegg for både stiftelsen og seg selv, uten å holde kontroll på hva som var hva.
– Det er transaksjoner her, som helt åpenbart ikke skulle vært der. Det er transaksjoner knyttet til private reiser, som selvfølgelig ikke skulle blitt belastet SKUPs økonomi, forklarte han.
– Husker du første gangen du brukte SKUPs bankkort i privat sammenheng, ville en av meddommerne vite.
– Nei.
På spørsmål om hvorfor han gjorde det, uavhengig av i hvilket omfang det er snakk om, forklarte Heftøy:
– Det kan ha handlet om at det var lite disponibelt på egne kredittkort, eller at jeg tenkte: «Dette rydder vi opp når vi kommer hjem», forklarte han.
– Ble det til at dere ryddet opp i det, da?
– Nei, det ble jo ikke det.
Det ble blant annet forklart med at 2015 var et svært intensivt år i SKUPs historie, blant annet fordi man var vertskap for den store, internasjonale gravekonferansen, GICJ. At Norge og SKUP var vertskap der, gjorde også at man var bak skjema på planleggingen av SKUP-konferansen i slutten av mars 2016.
Xbox og dobbeltfakturering
Blant utleggene som ble diskutert på rettens første dag, var innkjøpet av en Xbox, altså en spillkonsoll, som Heftøy forklarte at var til privat bruk, hjemme hos han.
Heftøy forklarte at den var til bruk hjemme hos han, men også at Xboxen kunne brukes som videotelefon, og at han hadde brukt den til det formålet i forbindelse med jobbing hjemmefra.
Et annet element som var oppe i rettssaken var et depositum på en leilighet i Rio de Janeiro, som sju SKUP-representanter leide privat, og disponerte i dagene etter den store gravekonferansen i Rio de Janeiro i 2013.
I tillegg til dette var temaet dobbeltfakturering oppe: I regnskapet for 2015 var det dobbeltført en inntekt på om lag 200.000 kroner, noe som ifølge forklaringen til daværende styreleder i SKUP, Jan Gunnar Furuly, gjorde at styret trodde stiftelsens økonomi lå bedre an enn den viste seg å gjøre.
– Vi trodde vi skulle gå med et overskudd, men så viste det seg heller at vi gikk på et underskudd i 2015, forklarte Furuly.
På spørsmål fra påtalemyndigheten om denne dobbeltfaktureringen av en inntekt på om lag 200.000 kroner, var et forsøk på å skjule at det manglet penger, Heftøy selv hadde stukket av med, var Heftøy kontant:
– Nei, det stemmer ikke. Det bestrider jeg kraftig, sa han.
– Empati
Det er ført opp fire vitner i saken, men på sakens første dag rakk retten kun å høre vitnemålet til tidligere styreleder i SKUP, Jan Gunnar Furuly.
Han fortalte at mistanken om at Heftøy hadde blandet sammen stiftelsens og egen økonomi, kom rett i forkant av årsmøtet og SKUP-konferansen 2016. Furuly fortalte at han fikk en telefon om at Heftøy ikke hadde kontroll på økonomien.
– Vi sitter der på styremøtet og skal banke gjennom årsregnskapet. Jeg tenker han skal komme med sin forklaring, men det er mange ting som ikke stemmer. Så jeg tar et strategisk valg: Skulle jeg ta en åpen kamp der og da, og si: «Jeg har fått opplysninger om at du har blandet din personlige økonomi med SKUP sin», eller skulle jeg la det ligge, til etter at SKUP-konferansen var over, sa Furuly og fortsatte:
– Vi stod der i Tønsberg, med 650 gjester på vei inn døra og han hadde ansvaret for det praktiske. I tillegg hadde jeg empati med han. Han har også gjort mye bra for SKUP, og vært en del av suksessoppskriften vår, sa Furuly i retten.
Han mente også at Heftøy hadde vært lite samarbeidsvillig i prosessen, og at de hadde slitt med å få tak i både informasjon og kvitteringer for hva kortet har blitt brukt på.
– I mange uker, måneder, så visste vi minimalt om hvem vi skyldte penger og hvem som skyldte oss penger. Det var detektivarbeid for å identifisere inntekter og utgifter, og vi fant opp mot mange hundre tusen som folk skyldte oss, sa han.
Furuly argumenterte med at SKUP har lidd store økonomiske tap, som følge av Heftøys rot med økonomien.
Saken fortsetter fredag, hvor SKUPs to revisorer og tidligere økonomiansvarlig i SKUP-styret, Maren Sæbø, skal vitne.