Rettssal 716, hvor SKUP-saken gikk.

SKUP-rettssaken:

Aktor ber om 55 dager ubetinget fengsel for tidligere SKUP-sjef

Tidligere SKUP-sjef Jens Egil Heftøy har erkjent delvis skyld for underslag. Under sluttprosedyren fikk politiets etterforskning av saken krass kritikk fra Heftøys advokat.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tidligere sekretariatsleder i SKUP, Jens Egil Heftøy, står tiltalt for underslag, og for å ha blandet sammen egen økonomi og stiftelsens økonomi tilbake i 2014, 2015 og 2016.

Aktor la ned påstand om 55 dagers ubetinget fengsel, samt saksomkostninger. Det blir ikke fremmet noe erstatningskrav, ifølge aktor.

Heftøys advokat argumenterte for en langt mildere straff i sin sluttprosedyre, og mente lavt beløp og lang behandlingstid lå til grunn for dette. Han mente også at man ikke kan se på det som grovt underslag. 

– Jeg mener både beløpets størrelse, og ikke minst tiden som har gått, tilsier samfunnsstraff, sa Heftøys advokat Boehlke. 

Saken har gått over to dager i Oslo tingrett, og ble politianmeldt av SKUP i april 2016.

Heftøy opplyste via sin advokat, at han kan samtykke til samfunnsstraff, skulle retten idømme han det.

Halverte summen i retten

Underslagssummen var i utgangspunktet rett i overkant av 200.000 kroner, men ble redusert kraftig etter aktor Erik Hansens sluttprosedyre. 

– Med det har man, fra utgangspunktet på 205.000 kroner i tiltalen, gjort betydelige kutt, for at retten skal være overbevist om at beløpet er riktig, sa Hansen. 

Da ender man på omlag 100.000 kroner, sa han under sin prosedyre, og understreket at de fortsatt mener det er snakk om grovt underslag - etter en helhetsvurdering av bevisbildet.

Erik Hansen, aktor i SKUP-saken.

– Sentrale momenter i vurderingen vil være beløpet som sådan, uavhengig om retten er helt eller delvis enig, og vurderingen om hvorvidt dette er grovt etter ikke, sa Hansen og understreket at de mener manglende vilje til å samarbeide fra Heftøys side.

Han argumenterte også med at man må ta med i vurderingen at det har tatt omlag 3,5 år fra anmeldelsen til saken gikk for tingretten i Oslo, med periodevis lang liggetid hos Politiet. 

– Bemerkelsesverdig sak

Politiets behandling og etterforskning av saken fikk krass kritikk av Heftøys advokat under sluttprosedyren. 

– Dette har vært en sak utenom normalen og en bemerkelsesverdig sak, sa Heftøys advokat Knut Henrik Boehlke under sin sluttprosedyre.

Heftøys advokat, Knut Henrik Boehlke.

Han pekte på at det har tatt lang tid å få dokumenter, og ikke minst at man ikke fikk klarhet i grunnlaget for tiltalen før tre uker før rettssaken. 

– Langt på vei etterforskes saken mens vi sitter her, noe som gir seg utslag i en halvering av underslagsbeløpet aktor mener tiltalte skal domfelles for i løpet av sluttprosedyren, mens vi sitter her, sa han. 

Han understreket også på at SKUPs kontoutskrifter og hovedbøker ikke har blitt lagt fram i retten, og at det ikke har vært ført opp noen politietterforsker som har forklart seg i saken, blant annet om grunnlaget for summen som opprinnelig stod i tiltalen.

– Denne saken har vært mangelfullt etterforsket, sa han videre og understreket at han mener tvilen her bør komme tiltalte til gode, og argumenterte for at de mener det er omlag 40.000 kroner som er underslagssummen her, og ikke de 200.000 som opprinnelig lå i tiltalen.

Når det gjelder leien av leiligheten i Rio de Janeiro, argumenterte Boehlke med at han mener den bør holdes utenfor, blant annet fordi han mener det ikke er bevist at Heftøy forsøkte å berike seg selv i det tilfellet. 

– Man må legge til grunn av Heftøy ikke har, med viten og vilje, beriket seg selv gjennom disse Rio-historiene, sa han.

Han argumenterte også for at en rekke kredittkortregninger skal tas ut av grunnlaget, og at retten bør se på tilståelsen til Heftøy som uforbeholden, så langt det har vært mulig, med tanke på hva som har skjedd i retten.

– Rotete

Torsdag forklarte Heftøy seg i retten, og erkjente delvis skyld, men ikke for hele summen på 200.000 kroner. Han erkjenner at det har vært rot med økonomien, men mener beløpet som foreligger er for høyt. 

 Det har vært rotete. Det er det ingen tvil om. Det har jeg også sagt fra dag én. Det som har vært utfordrende er å finne ut av hva som er reelt, forklarte han i retten torsdag.

– Delvis skyld

Erik Hansen, aktor i SKUP-saken.

Aktor Erik Hansen åpnet sin prosedyre med å peke på at Heftøy har innrømmet delvis skyld i saken. 

– Han erkjenner delvis skyld og en uheldig sammenblanding av egen og stiftelsens midler, sa aktor Erik Hansen under sin prosedyre. 

Spørsmålet er igjen premissene for straff og straffeutmåling, og hva som skal ligge til grunn. 

Blant annet tok han opp den deles av Heftøys forklaring som gikk på at han hadde planer om å betale pengene tilbake, etter å ha lagt ut for private ting med SKUP sine penger. 

– I denne sammenheng, og i denne sak, hvis det er slik at han innledningsvis mente han skulle betale tilbake igjen, mener vi dette må være en tanke som forsvant, sa aktor og pekte på at Heftøy har hatt en krevende privatøkonomisk situasjon, som han selv beskrev som «opp og ned» under sin prosedyre torsdag.

– Det er selvfølgelig en helhetsvurdering, men den må skje basert i de enkelte forholdene.

Gjennom prosedyren gikk aktor gjennom hva han mener regnes som en del av underslaget og ikke, og tok ut en rekke av kontantuttakene i utlandet og noe av det innkjøpte tekniske utstyret. 

– Kontantuttak

Fredag forklarte blant annet SKUPs to revisorer seg, og tidligere økonomiansvarlig i SKUP-styret, Maren Sæbø, seg. Hun var økonomiansvarlig i styret i perioden det påståtte underslaget skal ha foregått.

 

Blant annet ble det diskutert en rekke kontantuttak, som ble gjort under den store internasjonale gravekonferansen SKUP-arrangerte på Lillehammer i 2015. 

– Vi fant en del større kontantuttak, men ingen kvitteringer som passet til de uttakene. Dette kunne tiltalte vært med og gjort rede for, men det ønsket han ikke å bidra til, sa hun i retten.

Heftøy har selv forklart at kontantuttakene er knyttet til ulike kostnader for tilreisende fra andre deler av verden, i tillegg til et kontanthonorar til en musiker under konferansen på 12.000 kroner. 

Hva gjelder årsaken til at han ikke har bidratt til å oppklare disse uttakene, og hva andre fakturaer og bilag fra regnskapet kan være knyttet til av relevante kostnader for SKUP, pekte han under sin forklaring på at han fryktet at detaljer fra et sånt møte skulle bli lekket til pressen, og at det var noe han ikke ønsket.

Sæbø fortalte i retten at de hadde hatt en diskusjon rundt kontanter og kontantuttak i forkant av konferansen, og hadde satt i gang flere tiltak for å redusere behovet for kontantbetaling, blant annet «all-inclusive»-hotell og forhåndsbetalte togbilletter fra Gardermoen. 

Powered by Labrador CMS