Redaktør i Universitas, Selma Joner (fra venstre), redaktør i Under Dusken, Jenny Westrum-Rein og redaktør i Studvest, Johanne Espeland må alle snu hver krone i sine budsjetter.Odin Drønen (Universitas)/Tomaris Semet (Under Dusken)/Beate Felde (Studvest)
Studentavisene sliter med økonomien - må kutte utgaver: – En skummel trend
Universitas har allerede kuttet flere utgaver dette skoleåret og utelukker ikke ytterligere kutt, mens Studvest frykter kutt før jul. Hos Under Dusken får de det akkurat til å gå rundt - uten lønn.
Studentavisene i Norge sliter - på lik linje med resten av Medie-Norge - å gjøre lukrativ butikk av sine papirutgivelser.
Men de siste årene er også situasjonen blitt mer utfordrende grunnet kutt i støtten.
Studentavisen Universitas i Oslo er den siste som kjenner dette på kroppen. Avisen fikk denne høsten 400 000 kroner mindre i støtte fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus enn de søkte om.
– Vi søkte om 3,3 millioner kroner, men det ble vedtatt kutt, så nå vil vi få 2,9 millioner kroner. De 400 000 kronene vi mister er penger vi hadde trengt for å kunne drive videre, sier Universitas-redaktør Selma Joner til Medier24.
Og kuttene har fått konsekvenser.
– Når det kuttes i støtte, så er det ganske dramatisk for oss. Det går rett på kutt av antall utgivelser. De få ekstrainntektene vi har er annonseinntekter. Dermed kuttes det også i den muligheten og det blir vanskelig for oss å takle, sier Joner.
– Vi har allerede måttet kuttet tre utgaver dette skoleåret, og det kan bli aktuelt å kutte flere utgaver, påpeker hun.
– Lønn og antall avisutgaver følger hverandre tett. Kutter vi i utgaver, så kutter vi også i jobb som må gjøres. Journalistene hos oss får betalt per produserte sak, sier Joner.
Studvest frykter nye kutt
I Bergen venter Studvest spent på hvor mye støtten der blir. Den siste innstillingen blir gitt 16. november.
Hun forteller til Medier24 at situasjonen foreløpig er veldig usikker.
– Vi er innstilt på 710 000 kroner i støtte, men det vi trenger for å opprettholde driften er 780 000 kroner. Det er trolig at vi derfor må se på omstrukturering og kutt hvis vi skal opprettholde driften, forteller Espeland.
– Hos oss er de honorerte stillingene og papiravisen våre største utgifter, så det er i tilfellet stillingene vi må kutte, påpeker hun.
Og de eventuelle kuttene vil komme i tillegg til den forrige kuttrunden.
– I 2016 var det et dårlig år og da vi hadde de største kuttene. I 2017 gikk vi derfor fra papir hver uke til annenhver uke. I tillegg måtte vi kutte i redaktørstillinger, og gikk fra fire 100 prosentstillinger til to på 100 og to på 50 prosent. Vi har fortsatt fotoredaktør i 50 prosentstilling, sier Espeland.
– Vi var i samme situasjon som Universitas for to år siden. Da gikk vi fra 16 til 12 utgaver i året, forteller hun til Medier24.
– Situasjonen vår nå er litt bedre, for vi har gjort en del prioriteringer i budsjettet. Vi har nå en forutsigbarhet, men det er aldri noen fest å drive studentavis. Og vi har ikke så mye å gå på. Vel 50 prosent av inntektene våre er fra annonser, og de svinger veldig, forteller Westrum-Rein.
Hun understreker at Under Dusken er i en særstilling sammenlignet med Universitas og Studvest, ettersom de ikke har noen lønnede stillinger. Dermed har også avisen mye lavere produksjonskostnader.
Bekymret for fremtiden
Alle tre studentavisredaktørene er bekymret for fremtiden til studentavisene - hvis kuttene fortsetter.
– Jeg er redd for at innflytelsen vår vil forsvinne hvis vi kutter i antall papirutgivelser. Vi har monopol på alle Oslos utdanningsinstitusjoner. Det er der vi synes og det er der vi får lesere, sier Joner.
Og legger til:
– At studentmedier får mindre penger er en skummel trend. Studentmediene i Oslo mistet samlet sett 1 million kroner i år. Det var en mørk dag for studentmediene.
Espeland er enig.
– Jeg tenker det er veldig uheldig med kutt. Studentmediene er viktig for studentdemokratiet, og gode studentmedier styrker det. Vi er vaktbikkjene for studentene, og det er viktig at vi kan fokusere 100 prosent på den gruppen, sier Studvest-redaktøren.
Også i Trondheim er det bekymring.
– Det er veldig synd med kutt. Jeg tror man taper mye på det i studentmiljøene om studentavisene forsvinner eller blir svekket. Her i Trondheim er Under Dusken en etablert bauta i studentmiljøet. Det hadde blitt en merkbar forskjell hvis vi hadde forsvunnet, sier Westrum-Rein.
Argumenterte mot papirutgaven
Et argument for å gi avisene mindre støtte - som redaktørene i både Oslo og Trondheim har fått høre - er at de bare kan kutte i papirutgavene.
– Det er ikke aktuelt med det å første, for papirutgaven vår er så etablert. Det er vanskelig å nå studentene på nett når det står et gratis papirmagasin på campus. Det er også gjennom papiravisene vi tjener penger, forteller Westrum-Rein.
– Jeg er i tillegg glad i tanken om å ha et analogt avbrekk i hverdagen. Det er noe veldig fint og nostalgisk i det å ha en papiravis, legger hun til.
Joner og Universitas møtte papirargumentet for alvor denne høsten.
– Lønn er alltid i tema når det diskuteres å kutte støtten til oss. I år var det også argumenter om klimaavtrykk mot papiravisen. Det opplevdes som veldig vanskelig at klimakortet ble brukt mot oss. I 2019 er det vanskelig å si noe mot klimatiltak, men argumentene fremsto likevel som absurde for oss, sier hun.
– Vi jobber med digitaliseringen vår, men det tar tid og må skje i en overgangsperiode, understreker Joner.
I Bergen har ikke papirkutt vært et tema, men Espeland understreker likevel at Studvest ikke ønsker å legge ned papirutgaven ettersom annonseinntektene derfra fortsatt er viktige.