Raymond Lidal er ute av fengsel og har forlatt Jemen

Norsk journalist sluppet fri, bekrefter UD.

Publisert Sist oppdatert

Sana/Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Den norske studenten og frilansjournalisten Raymond Lidal er sluppet fri og har forlatt Jemen.

– Jeg kan bekrefte at han nå er satt fri. Det var jemenittiske styresmakter som besluttet dette, sier pressevakt Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB fredag.

Lidal ble pågrepet i Jemens hovedstad Sana 29. mars, angivelig for å ha jobbet som journalist mens han oppholdt seg i landet på studentvisum. Han ble sluppet fri torsdag og forlot landet fredag, ifølge VG.

På vei til Norge

– Han er evakuert sammen med andre utenlandske statsborgere. Flyet har tatt av fra Jemen. Han er på vei til Norge via mellomlandinger, fortsetter Bjåstad.

En rekke land har stengt sine ambassader i Jemen, og mange utlendinger forlot landet da situasjonen tilspisset seg tidligere i år. Det har gjort arbeidet med saken vanskelig for UD.

– Det har vært vanskelig på grunn av tilstanden i Jemen og fordi vi ikke har noen representasjon der. Tryggheten til nordmannen har vært viktig, og vi har hatt løpende kontakt med familien, sier Bjølstad.

Leverte stoff til NRK

Ifølge VGs kilder ble Lidal pågrepet etter å ha filmet angrepene mot Sana. I dagene før pågripelsen leverte han flere bidrag til NRKs dekning av konflikten. Kanalen sier imidlertid at han ikke jobbet for dem da han ble pågrepet.

– Siden vi ikke hadde noen avtale med ham, hadde vi ikke et formelt arbeidsgiveransvar. Men vi har et moralsk ansvar, og vi gjør det vi kan for å hjelpe i situasjonen, forklarte NRK-redaktør Per Arne Kalbakk til VG forrige uke.

Raymond Lidal (28)

  • Den norske studenten og frilansjournalisten Raymond Lidal ble 29. mars i år pågrepet i Jemens hovedstad Sana.
  • 28-åringen fra Hordaland reiste til Jemen i 2011 for å studere. Han fortsatte utdanningen i Norge, før han reiste tilbake til Jemen.
  • Lidal oppholdt seg i landet på studentvisum mens han jobbet som frilansjournalist blant annet for NRK.
  • Familien fikk først kontakt med Lidal 9. april, da de snakket med ham på telefon. Dagen etter ringte han igjen.
  • 17. april bekreftet Utenriksdepartementet at nordmannen var løslatt og på vei til Norge med fly.

(Kilder: NTB, NRK, VG)

(©NTB)

Powered by Labrador CMS