– Nordmann mistenkt for spionasje i Jemen

Frilansjournalist Raymond Lidal (28) fengslet for spionasje, melder VG.

Publisert Sist oppdatert

Sana (NTB): Den norske frilansjournalisten som er fengslet i krigsherjede Jemen, er mistenkt for spionasje, melder VG.

Utenriksdepartementet tror Raymond Lidal (28) ble pågrepet i Jemens hovedstad Sana 29. mars, tre dager etter at Saudi-Arabia gikk til krig mot opprørere i det fattige landet.

Torsdag melder VG at Lidal trolig ble pågrepet på grunn av mistanker om spionasje. Uavhengige kilder «i miljøet rundt Lidal i Sana» opplyser at nordmannen skal være mistenkt for spionasje og at han blir anklaget for å ha drevet en form for undersøkelser, skriver avisen.

Andre kilder sier til VG at Lidal ble pågrepet da han filmet og ikke kunne vise fram et journalistvisum.

– Det er vanskelig å få bekreftet hendelsesforløpet og hva vedkommende er anklaget for, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i UD.

Det er ikke uvanlig at stater med mindre grad av pressefrihet, anklager journalister for spionasje. Det gjelder spesielt hvis de mangler journalistvisum, godkjent presseakkreditering eller andre papirer myndighetene krever av dem. Ifølge Bergens Tidende hadde Lidal studentvisum.

Lidal har kombinert studier i Jemen med frilansarbeid for flere norske og internasjonale medier, ifølge NRK. I januar hadde han en større reportasje fra Jemen på trykk i Aftenposten. Samtidig fikk 28-åringen stipend fra stiftelsen Fritt Ord til å skrive bok om landet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS