Til venstre: TV 2s «Norge bak fasaden» med Kadafi Zaman og Janne Amble. Til høyre: TV-pastor Jan Hanvold fra Visjon Norge.
Til venstre: TV 2s «Norge bak fasaden» med Kadafi Zaman og Janne Amble. Til høyre: TV-pastor Jan Hanvold fra Visjon Norge.

PFU: TV 2 og «Norge bak fasaden» har ikke brutt god presse­skikk etter Hanvold-klage

– Hanvold har hatt full anledning til å imøtegå det som kan koble ham til noe. Han har gjort det han kan for å ikke svare opp dette, sier PFU-medlem Lars Helle.

Publisert

TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» er klaget inn til PFU av Visjon Norge-sjef Jan Hanvold. De mener TV 2 har brutt åtte punkter i Vær Varsom-plakaten.

Klagen dreier seg om artikkelen «PASTOR I VISJON NORGE ANMELDT FOR MENNESKEHANDEL: – Hva slags fremtid har jeg om jeg bare skal være slave?». Den bygger på informasjon fra serien. 

Pastoren som er anmeldt for bedrageri og menneskehandler er tilknyttet Visjon Norge og heter Maksymillian Pyra. Ifølge klager fremstilles det som at Visjon Norge driver med menneskehandel og slaveri.

«Hanvold angis som bakmann for det forutgående, herunder angivelig menneskehandel eller lignende aktiviteter – der Dariusz sitt tilfelle fremstilles som det mest alvorlige», skrives det i klagen.

Pressens Faglige Utvalg mener imidlertid at TV 2 ikke har brutt god presseskikk.

– Det er lett å forstå at Hanvold føler seg dratt inn i noe han mener ikke å ha noe med å gjøre. Men han har hatt full anledning til å imøtegå det som kan koble ham til noe. Han har gjort det han kan for å ikke svare opp dette, sier PFU-medlem Lars Helle.

Hanvold klaget TV 2 inn på følgende punkter:

  • Punkt 3.2, om opplysningskontroll og kildebredde
  • Punkt 3.8, om sitatsjekk
  • Punkt 3.9, om hensynsfull arbeidsprosess
  • Punkt 4.1, om saklighet og omtanke
  • Punkt 4.7, om identifisering
  • Punkt 4.13, om rettelse
  • Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse

I sin uttalelse skriver Pressens Faglige Utvalg:

«Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener klager måtte akseptere å bli identifisert i TV 2s omtale. Klager er medieleder og en profilert programleder som selv søker offentlighet, og PFU understreker at han måtte akseptere et kritisk søkelys på sin virksomhet. Utvalget merker seg for øvrig at den omtalte straffesaken ikke er mot Jan Hanvold, men mot en polsk pastor som ikke har klaget til PFU. PFU understreker at utvalget bare skal vurdere om TV 2 har brutt god presseskikk overfor Hanvold og hans TV-kanal, Visjon Norge.»

Powered by Labrador CMS