Jan Gunnar Furuly trekker seg som styreleder: – SKUP har vært nede i et stort svart hull
Det er bare en uke igjen til årets største journalistkonferanse. Furuly innrømmer at de har holdt på gå konkurs to ganger, men har klart å samle en million kroner på dugnad.
SKUP-konferansen går av stabelen neste helg, til tross for å havnet i et økonomisk uføre etter at den tidligere daglig lederen, Jens Egil Heftøy, er under etterforskning for underslag av et beløp som SKUP-ledelsen hevder har passert et anslag på 200.000 kroner.
– SKUP har vært nede i et stort svart hull og vi var regelrett truet av konkurs både i mai og oktober, men den formidable gesten og velviljen vi har møtt hos både mediebransjen og organisasjonene er helt unik.
– Det viser hvor viktig folk synes SKUP er, sier styreleder Jan Gunnar Furuly til Medier24.
Hadde ikke blitt SKUP
I SKUPs årsmøterapport går det frem at de har fått inn 981.600 kroner i en storstilt innsamlingsaksjon for å redde konferansen og hele organisasjonen.
Trond Idås og SKUP-rådet tok på seg å koordinere aksjonen, med innspill fra hele resten av «SKUP-familien».
– Trond og Rådet må takkes spesielt for den enorme diplomatiske innsatsen de har nedlagt. Uten den hjelpen og velviljen vi har fått fra donorene og støttespillerne, som har punget ut - hadde det ikke blitt noen SKUP-konferanse, sier Furuly.
– Dette har kort fortalt fikset økonomien. Vi har hatt voldsomt store utlegg til å håndtere alle problemene rundt underslaget og konflikten med vår tidligere daglige leder. Saken er politianmeldt og er under etterforskning, fortsetter han.
Ifølge rapporten er det forventet at SKUP klarer å levere et økonomisk resultat som går i null - eller i hvert fall i nærheten av null.
– Det var det ingen som hadde trodd at vi kunne klare i vår eller høst, sier Furuly.
Trekker seg som styreleder
Siden 2012 har Aftenposten-journalisten sittet som styreleder av SKUP, og siden 2002 i styret. Men nå er det slutt. Furuly har nemlig varslet valgkomiteen at han ikke ønsker et nytt år som leder.
– Jeg signaliserte til valgkomiteen at jeg ikke tar gjenvalg.
– Jeg har jobbet ekstremt mye med dette det siste året - mye mer enn det som er forsvarlig på ubetalt dugnad. Jeg fikk to uker fri med lønn fra Aftenposten i akuttfasen de første ukene, men siden har det gått med ferier og fritid og i arbeidstiden med å få det til å gå rundt.
– Hvordan har det vært å stå oppi dette?
– Det har ikke vært lett. SKUP har alltid vært noe jeg brent for, og det har vært fælt å se at så mye ble ødelagt og skadd. Det skjedde også på min vakt, og jeg som styreleder har det øverste ansvaret for å sikre en forsvarlig drift av SKUP, svarer han.
SKUP-styret består av 15 styremedlemmer som gjør alt arbeidet med å organisere SKUP-konferansen på dugnad. I 2009 vedtok årsmøtet en ordning der de skulle ansette en daglig leder i full stilling, som skulle ha ansvaret for logistikk og økonomi.
– Vi har stolt veldig på han som fikk oppgaven, og kanskje har vi vært for naive, sier Furuly.
Samtidig berømmer han den tidligere daglige lederen for hans mangeårige innsats for å løfte SKUP både nasjonalt og internasjonalt.
– Han var en aktet medarbeider som gjorde gode organisatoriske grep, som styrket SKUP-bevegelsen og økte kvaliteten på SKUP-konferansene. Han var også en viktig aktør for å sikre den store globale gravejournalistkonferansen til Lillehammer høsten 2015 med over 900 deltakere fra hele verden, sier han.
– Har kostet en halv million
Furuly hevder at saken så langt har kostet SKUP 460.000 kroner i juridisk bistand, eksterne regnskapsførere og ekstra revisjon, opplyser han. Og fremdeles er ikke saken ferdig.
I prosessen med politisak og økonomisk opprydning, åpnet Stiftelsestilsynet i fjor sommer tilsynssak mot SKUP.
Dette skal være ordnet opp i nå, forsikrer Furuly.
– De sa seg i august fornøyde med de tiltakene vi hadde satt i verk for at dette ikke skulle gjenta seg, sier han.
Valgkomiteen foreslår nytt styre
Klokken 17:45 på SKUP-konferansens første dag vil de arrangere årsmøtet. Der er det klart at valgkomiteen har foreslått følgende styre:
Leder: Silje Sjursen Skiphamn (velges for ett år)
Nestleder: Synnøve Åsebø (velges for ett år)
Økonomiansvarlig: Anne Skalleberg Gjerde (velges for ett år)
Ina Gundersen (velges for ett år)
Jan-Morten Bjørnbakk (velges for ett år)
Yohan Shanmugaratnam (velges for to år)
Jens Christian Nørve (velges for to år)
Maren Sæbø (velges for ett år)
Kristoffer Egeberg (NY, velges for to år)
Maria Hasselgård (NY, velges for ett år)
Eystein Røssum (NY, velges for to år)
Connie Bentzrud (NY, velges for to år)
Ingerid Salvesen (NY, velges for to år)
Marianne Tønset (Ikke på valg)
Eirik Veum (Ikke på valg)
– Silje kommer til å bli en glimrende leder. Hun har vært nestleder det siste året, og er ambisiøs, har bein i nesa og er ei tøff dame. Hun skal være med i gjengen som starter opp Faktisk.no. Dette blir en dynamisk og god gjeng, så valgkomiteen har gjort en god jobb.
Ille og pinlig
Om få dager starter årets SKUP-konferansen. Den har et solid program og med 500 påmeldte deltakere - noe som har sprengt kapasiteten på hotellene i Tønsberg.
– Det er et kanonbra program med noen av verdens beste journalister og redaktører på sine områder. Et helsikes bra program som jeg er stolt over at vi har klart å levere, til tross for det mørket vi har gått gjennom.
– Nå har vi et SKUP som har en fiksa økonomi, men jeg er lei meg for at vi har vasset gjennom så mange triste øyeblikk. Dette har slitt ut folk det siste året. Det har også vært ille og pinlig overfor donorene og støttespillerne våre, og vi har måttet stå til rette for dem gjennom rapportering og diplomatimøter. Men nå gleder vi oss til konferanse, avslutter Furuly.
Medier24 har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Jens Egil Heftøy, uten hell.