Dagsrevyen-innslag om forfulgt folkegruppe får refs: – Dette er bevisstløs journalistikk

– Innslaget vårt burde ikke vært sendt i den formen det ble, innrømmer NRK.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag kveld sendte NRK et innslag på Dagsrevyen om skolebarn i den kinesiske provinsen Xinjiang-regionen, som danset for å markere at de snart skulle begynne på ungdomsskolen.

Barna ble sagt å tilhøre minoritetsgruppen uigurene.

Aftenposten-journalist og tidligere utenrikskorrespondent Kristoffer Rønneberg har både bodd og jobbet Kina. I tillegg har han besøkt Xinjiang-regionen flere ganger. 

Han reagerer på NRKs innslag.

– Jeg synes det mangler kontekst. Vi vet at det pågår en masseinternering av uigurene i Xinjiang-regionen, nordvest i Kina, der uigurene blir fratatt sin kultur, religion og sin kollektive identitet, sier Rønneberg til Medier24.

Og legger til:

– Vi vet også at over en million mennesker er plassert i konsentrasjonsleirer, og at mange barn er blitt frarøvet foreldrene sine.

– Ville undersøkt bakgrunnen

Rønneberg poengterer også at det er kanalen Chinese Central Television, eller CCTV, som har hentet inn bildene til reportasjen. 

– Reportasjen som blir brukt i innslaget er også laget av CCTV, som er kommunistpartiets partiorgan, og reportasjen forteller oss ingenting om konteksten den ble laget i. Vi  vet ikke hvem barna er , eller hva som er skjedd med foreldrene deres.

Rønneberg stusser også over at barna som blir identifisert som uigurer snakker på mandarin i reportasjen, og ikke på sitt eget språk. Han minner også om at det kinesiske skoleåret går fra sommer til sommer, slik som vårt.

Dermed vil det være et halvt år til barna skal begynne på ungdomsskolen, slik det i  videoen blir sagt at dansen deres er en markering av at de snart skal gjøre. 

– Hvordan kunne NRK løst dette bedre?

– Jeg ville undersøkt bakgrunnen for disse bildene. Jeg vet at de er hentet fra et byrå til en kavalkade som skal vise hva som skjer i verden, og jeg forstår at NRK ikke tenker like mye over alt som blir inkludert her, sier han.

Men innvender likevel: 

– Her burde alarmklokkene ringt i NRK-redaksjonen, når man vet at det Joe Biden omtaler som et folkemord pågår i akkurat dette området, og at det er partiorganet CCTV som har laget reportasjen NRK sendte.

Mangeårig journalist og utenrikskommentator Jan-Erik Smilden er også blant dem som reagerer på NRKs innslag.

– Dette er bevisstløs journalistikk. Dersom Dagsrevyen ikke har fått med seg hva som foregår i Xinjiang-provinsen, så bør de kanskje lese seg litt opp, sier Smilden til Medier24.

Smilden tror også kinesiske myndigheter vil være fornøyde med at slike innslag blir sendt.

– Dette er en gavepakke til kinesiske  myndigheter, som får spredd propagandaen sin ut gjennom CCTV. 

Ber NRK invitere uigurene

Organisasjonen Norsk PEN kritiserer slutter seg til dem som kritiserer NRKs innslag.

I et innlegg på sin Facebook-side, stiller PENs Kina-utvalg mange av de samme spørsmålene som Rønneberg og Smilden gjør.

De skriver også følgende:

«Minst én million uigurer er anslått å være internert i omskoleringsleirer. Kinesiske myndigheter forhindrer uigurer fra å bruke sitt morsmål - uigursk.»

«Vi oppfordrer NRK til å invitere uigurske personer i Norge til å fortelle deres historie og hva som har skjedd med deres familier.»

– Burde ikke vært sendt 

NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen legger seg flat når han får høre kritikken.

– Innslaget vårt burde ikke vært sendt i den formen det ble. Vi burde gitt mer kontekst, forklart hvor bildene kom fra, og også uigurenes situasjon, sier Mikkelsen til Medier24.

Og legger til:

– Dette var en del av en større verdenspakke som ble sendt, men det er ikke en unnskyldning, og dette burde ikke vært presentert som det ble på luften i går.

Samtidig understreker Mikkelsen at NRK ønsker å fortelle om uigurenes situasjon.

–  Dette er ikke representativt for vår journalistikk om uigurene. Vi har problematisert dette spørsmålet flere ganger, og kommer til å fortsette å gjøre det.

Utenrikssjef i NRK , Sigurd Falkenberg Mikkelsen.
Powered by Labrador CMS