Jan Arild Snoen byttet denne helgen profilbildet sitt på Twitter til et bilde av den islamske profeten Muhammed.

Minerva-kommentator brukte Muhammed-karikatur som profilbilde: – En solidaritetshandling

– Retten til å kritisere religioner må komme foran at noen kan oppfatte det som sårende, sier Jan Arild Snoen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Minerva-journalist og kommentator Jan Arild Snoen byttet sist helg sitt profilbilde på Twitter til en av Jylland-postens omstridte karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed.

Snoen forteller at han postet bildet i solidaritet for læreren som ble drept i Frankrike i forrige uke, etter å ha vist frem karikaturene i en skoletime.

– Det er en solidaritetshandling med han som ble drept fordi han hadde vist frem karikaturer (av Muhammed, journ.anm). Jeg mener det er riktig å stille seg sammen med vedkommende, i situasjoner der terrorister går til angrep på dem som gjør dette, sier Snoen til Medier24.

– Dette vil nok oppfattes som sårende for mange muslimer. Hvilke vurderinger gjorde du deg med tanke på det da du la ut bildet?

– Dette er en gammel debatt som vi har vært gjennom mange ganger. Jeg mener at retten til å kritisere religioner må komme foran at noen kan oppfatte det som sårende, svarer Snoen.

Og legger til:

– Under normale omstendigheter er det ikke viktig for meg å markere et slikt syn på islam, eller å latterliggjøre Muhammed. I en spesifikk situasjon der folk blir drept for å gjøre det, er det likevel viktig.

Han understreker også at reaksjonene på at bildedelingen har vært delte, noen positive og noen negative.

Snoen forteller samtidig at han ikke har fått noen ubehagelige meldinger i etterkant av å ha publisert bildet.

–Jeg har ikke det. Dette diskuteres på Facebook og Twitter, men jeg har ikke fått noe kjeft eller trusler direkte til meg. Mitt inntrykk er at det i Norge er veldig få muslimer som reagerer kraftig på dette, sier han.

Likevel erkjenner han at publiseringen har såret enkelte.

– Noen synes selvsagt at det er unødvendig, og blir leie seg av det. De som kunne tenke seg å opptre truende er relativt få etter mitt skjønn, og derfor er ikke dette en spesielt farlig, eller modig handling, sier han.

Og legger til:

– Andre steder kan det nok være mer av det, slik at det å røre borti dette kan føre til trusler.

 

– Glad for at blasfemiparagrafen er parkert

På Twitter la Snoen særlig vekt på at norske pressefolk ikke måtte gi etter for terror.  

Han vil derimot ikke svare på hvordan han synes norske medier har håndtert det siste tilfellet.

Snoen vil heller ikke si for mye om hva han mener om dagens norske lovverk for ytringsfriheten, men understreker at han er glad for at Norge ikke lenger har et forbud mot blasfemi.

– Det har jeg ikke veldig mange syn på, utover at jeg er glad for at blasfemiparagrafen, som den forrige regjeringen ville iverksette igjen, er parkert. Det viktigste er at det ikke må bli ulovlig å gjøre slik jeg gjør, nemlig å gjengi en karikatur fra Jyllandsposten.

Til slutt sier han:

– Det er der den normative debatten går nå, og den dreier seg også om hvorvidt noen vil trykke nye Muhammed-karikaturer.  Det virker ikke slik, og det ser ut til at mange europeiske land blir mer tilbakeholdne for å tråkke ut i konfliktområdet på nytt, i en pågående konflikt som pågår, der folk blir drept.

Powered by Labrador CMS