I dag er den internasjonale dagen mot straffefrihet for angrep på journalister. Fritt Ord, Norsk Journalistlag, organisasjonen Article 19 og Utenriksdepartementet markerte dagen med et seminar.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide innledet dagen med å snakke om at hun er bekymret for den globale trenden når det kommer til angrep på journalister verden over.
– Alle stater er pålagt å beskytte rettighetene til sine innbyggere. Men når det kommer til journalisters rettigheter ser vi at det er en vei gå. Journalister verden over blir trakassert og angrepet for å gjøre jobben sin, sa hun under innledningen.
– Journalister blir drept verden over, sa hun videre og understreket at hun er bekymret over trenden hvor stadig flere journalister i områder uten krig og konflikt oftere blir angrepet, ikke bare journalister i områder med krig og konflikt.
Etter innledningen fra utenriksministeren ledet Kjersti Løken Stavrum i stiftelsen Tinius ledet en samtale med henne om Norges arbeid med menneskerettigheter og pressefrihet.
Et felles ansvar
Søreide var opptatt at det er et felles ansvar å jobbe mot straffefrihet for angrep på journalister.
– Vi deler alle ansvaret for å jobbe mot å ende straffefrihet for angrep på journalister, sa hun.
Videre var hun opptatt av at oppfølging av angrep på journalister må handle om tre ting: Først forebygging, så beskyttelse og til slutt straffeforfølgelse.
Hun understreket at det har vært en tung høst for pressefriheten i verden, og viste spesielt til drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi
– Det som skjedde er både dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt, sa hun og etterlyse en gjennomsiktig etterforskning av saken.
Hun fortalte at de har kalt den saudiarabiske ambassadøren til et møte for å understreke hvor viktig det er for Norge at Saudi-Arabia går grundig gjennom denne saken.
– Vi har innkalt ambassadøren til et møte og understreket for den saudiarabiske ambassadøren viktigheten av dette, sa hun.
– Hvordan ble budskapet mottatt, spurte Løken Stavrum.
– Vi går aldri inn på hvordan de reagerer, men jeg vil si at vårt budskap var svært klart, sa hun.
– Fortjener rettferdighet
I samtalen med Løken Stavrum etter innledningen fortalte hun at det å kalle ambassadøren inn til møtet er et svært strekt virkemiddel.
Hun mener likevel det er viktig, for å si klart fra om forventningene Norge har til Saudi-Arabias oppfølging.
– Hans familie og hans venner fortjener rettferdighet, og det samme gjelder familien og vennene til andre journalister som har lidd samme skjebne.
– Jeg ønsker å bruke denne anledningen til å understreke vårt engasjement for pressefriheten og journalister verden over, som har mistet livet på grunn av jobben de gjør, sa hun.
Hun hadde en oppfordring til både norske og internasjonale journalister:
– Fortsett å gjøre deres jobb, så vil vi fortsette å gjøre vår jobb, som er å jobbe for deres sikkerhet.
– Vi er i en annen situasjon enn mange andre
Løken Stavrum og Søreide snakket også om forebygging av menneskerettighetsbrudd, fengsling av journalister og lignende.
–Hvis vi kan unngå at menneskerettighetsbrudd skjer i utgangspunktet, er det mye bedre enn å forsøke å reparere skaden etter at den har skjedd, sa Søreide.
Noe som har blitt diskutert i etterkant av drapet på Khashoggi er hvorvidt man skal vurdere å stanse eksporten av våpen og forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. Løken Stavrum spurte om dette og Eriksen svarte:
– Ulikt mange andre land har vi aldri åpnet for eksport av dødelige våpen til Saudi-Arabia, kun forsvarsmateriell. Det gjør at vi er i en situasjon som skiller seg fra den mange andre land er i, sa hun og la til:
– Vi har objektive kriterier vi jobber etter når vi gjør slike vurderingen, som vi ser på hele tiden, og selvfølgelig også nå.
Videre sa hun at det også er viktig å styrke organisasjonene som jobber med pressefrihet:
– Når vi ser en økning av at journalister er under angrep, så reagerer vi på det, blant annet ved å øke vår finansiering av organisasjoner som kan bidra til å motvirke dette, sa hun.
Avslutningsvis understreket hun at pressefrihet er et tema Norge ikke er redde for å snakke om internasjonalt eller ta opp med land og regimer som har store utfordringer på dette feltet.
– Vi er ikke redde for å snakke om dette, enten det er en til en i diplomat-møter, eller i FNs menneskerettighetsråd, sa hun.