Den forsvunnede journalisten.
Den forsvunnede journalisten.

Saudi-Arabias konsul har forlatt Tyrkia – residensen gjennomsøkes etter journalist-forsvinning

Tyrkisk politi gikk tirsdag inn i den saudiarabiske konsulens residens i forbindelse med Jamal Khashoggis forsvinning. Konsulen har forlatt landet.

Publisert

Under en åtte timer lang ransaking av Saudi-Arabias konsulat natt til tirsdag ble det funnet giftige substanser som var blitt «malt over», ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Samtidig hevdet en ikke navngitt tyrkisk tjenestemann overfor AP tirsdag at politiet har funnet «sikre beviser» på at Khashoggi ble drept i konsulatet.

Khashoggi forsvant etter å ha gått inn i konsulatet 2. oktober.

Etterforskningen ble tirsdag ettermiddag utvidet til å omfatte konsulens residens. Tyrkisk politi gikk inn i boligen bare en time etter at konsul Mohammed al-Otaibi forlot Istanbul med et fly med kurs for Riyadh, melder tyrkiske medier.

Onsdag skal USAs utenriksminister Mike Pompeo ha samtaler i Tyrkia. Der skal han møte sin tyrkiske motpart Mevlut Cavusoglu for å diskutere bilaterale og regionale saker.

Uttalelsen fra tyrkisk UD nevner ikke noe om at Khashoggis forsvinning skal være tema. Men før besøket var blitt bekreftet, hadde Cavusoglu uttalt at Pompeo skal informere ham om sine møter i Riyadh.

 

– Enighet om etterforskning

Pompeo møtte tirsdag Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir i Riyadh. Der skal sistnevnte ha sagt seg enig i at det trengs en grundig etterforskning av journalisten Jamal Khashoggis forsvinning.

– Utenriksministrene ble enige om viktigheten av en grundig, åpen og snarlig etterforskning, sa Pompeos talsperson Heather Nauert etter møtet.

Pompeo møtte også kong Salman og landets mektige kronprins Mohammed bin Salman. Under møtet trakk kronprinsen fram det gode forholdet mellom USA og Saudi-Arabia.

– Vi er sterke og gamle allierte. Vi møter våre utfordringer sammen, i fortiden, i nåtiden og i fremtiden, sa bin Salman.

 

Skrev regimekritiske kommentarer

Den kjente saudiarabiske regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi har vært savnet siden 2. oktober.

Det siste året har Khashoggi vært bosatt i USA, hvor han blant annet skrev for Washington Post.

Her har han levert kommentarartikler med kritikk av kronprins bin Salman.

Samme avis skrev i forrige uke at amerikanske etterretningsorganisasjoner hadde fått informasjon om at kronprins Mohammed bin Salman beordret en operasjon for å lokke Khashoggi ut av USA og pågripe ham.

Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder Khashoggi ble mishandlet, drept og partert inne på Saudi-Arabias konsulat i den tyrkiske storbyen Istanbul. Saudi-Arabia avviser anklagene.

 

Undersøkte konsulatet

Tyrkiske etterforskere avsluttet natt til tirsdag undersøkelser inne på konsulatet. Det antas at de blant annet har lett etter DNA-spor.

Tidligere har både Pompeo, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner diskutert saken med Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

President Donald Trump har antydet at USA kan innføre sanksjoner motlandet som en reaksjon på Khashoggis forsvinning.

Trump har imidlertid gjort det klart at han ikke ønsker å stanse USAs omfattende våpensalg til det eneveldige, ultrakonservative muslimske kongedømmet.

 

Tror ikke USA vil straffe Saudi-Arabia

Utenriksredaktør Philip Christian ved det danske nettstedet Kongressen.com, som fokuserer på amerikansk politikk, sier til nyhetsbyrået Ritzau at han ikke tror saken vil få store konsekvenser for forholdet mellom USA og Saudi-Arabia.

– Det er vanskelig å se for seg et brudd i relasjonene eller en stor straff mot det saudiarabiske regimet som konsekvens av denne saken. USA har for mange interesser som veier mer enn drapet på en enkelt journalist, sier Christian.

Han mener at Trump ved å sende Pompeo vil at det skal se ut som om USA tar saken alvorlig.

– Han sa mandag at det nok var snakk om gjerningsmenn som jobbet uten at regimet i Riyadh visste om det. Hvis man bestemmer seg for å støtte den historien, vil det ikke være noen grunn til å straffe regimet i Riyadh, sier Christian.

Powered by Labrador CMS