Ivar Ola Stokke utviklet lydutstyret og jobbet i NRK.

MINNEORD:

En nestor innen faget lyd har gått bort

«Det er med stor sorg vi mottok beskjeden om at Ivar Ola Stokke døde 9.september.»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ivar Ola (Han brukte begge navnene på jobb) startet på NRK sin programingeniør-skole i 1965 og begynte ferdig utdannet i OB-seksjonen. Og her ble han til han gikk av med pensjon i 2009. Det var lyd som ble hans hoved gebet. Han trivdes med utfordringene og teamjobbingen på denne produksjonsformen, selv om ulempen var mye fravær hjemmefra.

TV-lyd var en utfordring, mikrofonene skulle jo ikke synes! «Television is only a problem of sound» som de sa i BBC.

Ivar Ola spesialiserte seg på å skape lydbilder fra utendørsarrangementer. Han tenkte ut hvordan atmosfæren skulle lages, for nærbilder og store totaler. Han samarbeidet alltid godt med arenaprodusentene bl.a. om hvor høytalerne for publikum skulle stå.

Ivar Ola var oppfinnsom og utviklet en unik kompetanse på lyd-området. Og da NRK fikk OL- oppdraget, var det opplagt at Ivar Ola måtte med på laget. Han gikk over i det som het ORTO. Han startet planlegging og samarbeidet med produsenter og anleggsfolkene allerede i 1991.

Her fikk han hovedansvaret for TV-lyden, han behersket både detaljene og totalen. Komposisjonen av lyd av øvelsene i snø, på is, utøvernes pesing og lyden av speaker og publikum laget han.

Etter OL på Lillehammer i 1994 gikk han tilbake til Lydgruppa og fortsatte sitt arbeid med lyd på sportsarrangementer. Det var vel ikke et vinter-OL han ikke var med på fra 1992 til han sluttet i 2009.

Fra en NRK-samling med gamle kolleger.

I tillegg var Ivar Ola praktisk og nevenyttig; han konstruerte blant annet nye praktiske kabeloppheng for arenaer, og han skaffet potetkasser til alle kablene etter OL. Og på fritiden produserte han barnepulker som flere av oss kollegaer fikk kjøpe av ham.

Ivar Ola var en samlende kollega, og full av ideer til aktiviteter og arrangementer. Flere har nevnt særlig OB-rennene som Ivar Ola var svært aktiv i organiseringen av; egne skirenn for teamet når de var på jobb på de store skiarrangementene.

Etter at Ivar Ola gikk av med pensjon, var han og Karin faste deltakere på Veteranklubbens møter og reiser, og holdt god kontakt med gamle kollegaer, når de ikke tilbrakte tid på sitt kjære sted i Fagernes.

Våre tanker går til Karin og familien.

Janne Schønheyder og Morten Jutkvam.

Begravelsen finner sted i Bækkelaget kirke 22.september kl. 11.00. Alle som ønsker å delta i begravelsen må melde seg på via Ivar Ola Stokke sin minneside.

Powered by Labrador CMS