Skjalg Fjellheim.

Skjalg Fjellheim ut mot tidligere konkurrent: – Må være krevende for kildene

Skjalg Fjellheim går ut mot iTromsø for det han mener er rolleblanding. Redaktør Trond Haakensen svarer på kritikken: – Blir man virkelig som journalist mindre troverdig av åpenhet?

Publisert Sist oppdatert

Skjalg Fjellheim er statssekretær i Finansdepartementet. Han er også tidligere politisk redaktør i Nordlys, som har hovedbase i Tromsø.

Han advarer mot en praksis der kommentatorer også opererer som nyhetsjournalister i en og samme sak, og trekker fram at avisen iTromsø gjør dette.

– Det må være krevende for kildene, at du den ene dagen publiserer en kommentar stappfull av adjektiver og karakteristikker mot politikere, og så skal du møte de samme folkene neste dag som nyhetsjournalist.

Fjellheim skrev først om saken i en post på sin egen Facebook-side. Han trekker fram avisen iTromsø, og en kommentar skrevet av politisk redaktør Tora Lind Berg. Kommentaren handler om kommuneøkonomi, et tema Berg også dekker journalistisk.

– Jeg tror det skillet der, mellom meningsbærende journalistikk og nyhetsjournalistikk, er viktig å diskutere av hensyn til journalistikkens troverdighet, sier Fjellheim.

Har endret syn

Ansvarlig redaktør i iTromsø, Trond Haakensen, bekrefter at enkelte redaksjonelt ansatte fra tid til annen både skriver kommentarartikler og dekker de samme sakene journalistisk. Det er rundt 20 redaksjonelle medarbeidere i avisen.

– Det handler til dels om at vi ikke har ressurser til et eget kommentatorkorps som utelukkende skriver kommentarer. iTromsø er en relativt liten avis som ønsker både å kommentere saker og skrive dem.

Innspilling av Pressepodden under Svarte Natta, Trond Haakensen.
Redaktør i iTromsø, Trond Haakensen.

Han sier han selv i svært mange år hadde samme tanken som Fjellheim om at man ikke både kan skrive kommentarer og drive nyhetsrapportering, men:

– De siste årene har jeg endret syn på dette. Jeg ser egentlig ikke noe problem med en slik praksis, tvert imot ser jeg på det som en styrke.

Redaktør Haakensen sier problemstillingen om kildene blir forvirret er viktig.

– Det fordrer at man klargjør tydelig når man tar kontakt, om man ønsker en bakgrunnssamtale som kommentator eller om det er et intervju. Men dette er jo en problemstilling som skal ryddes av veien uansett hva slags rolle man måtte ta. Man pålegges å klargjøre premissene for samtalen i all journalistisk virksomhet, sier Haakensen.

Kjenner saken best

Han sier de som dekker sakene også gjerne er de som kjenner sakskompleksene best, og dermed kan ha de beste forutsetningene for å skrive gode kommentarer om dem.

– Man kan snu på spørsmålet og spørre: hvorfor skal ikke journalister i enkelte tilfeller både kunne rapportere og kommentere fra samme sakskompleks? 

– Det argumenteres gjerne med at man da mister troverdighet, men blir man virkelig som journalist mindre troverdig av åpenhet? Av å tilkjennegi sine synspunkter og holdninger? Jeg synes ikke det, sier Haakensen.

Viser til VVP

Haakensen viser til Vær Varsom-plakatens punkt om åpenhet om bakenforliggende forhold.

– Jeg kan ikke se at man skulle bli mer objektiv av ikke å gi uttrykk for sine meninger. Jeg synes det er greit at både lesere og kilder innimellom får innsyn i hva slags synspunkter den som skriver måtte ha.

Han peker på at også sportsredaktøren i avisen skriver og kommenterer sportssaker, og tror ikke det er så uvanlig. Det er også flere aviser som har usignerte ledere, noe iTromsø har kuttet ut.

– Erfaringsmessig er det jo ikke alltid sjefredaktør eller politisk redaktør som skriver de usignerte lederne, men da aksepteres det kanskje fordi det skjer i det skjulte?

Naturlig med sterke meninger

Fjellheim sier hans erfaring er at sjefredaktørene var opptatte av et prinsipielt og strengt skille da han selv jobbet i pressen. Og at nyhetsjournalister kunne skrive kommentarer, men da ikke om områder man dekket som reporter.

Fjellheim sier det er naturlig at en kommentator har sterke meninger. Samtidig mener han Berg Linds kommentar hadde sterk ordbruk og karakteristikker.

– Du har jo brukt sterke ord du og da du var kommentator og politisk redaktør?

– Jeg utga meg ikke for å være noe annet enn meningsbærer. Jeg var ikke nyhetsjournalist, sier Fjellheim.

– Er statssekretæren på «frifot»?

Haakensen mener kommentaren Fjellheim trekker fram ikke går over noen grense.

– Det er mulig statssekretær Fjellheim synes språkbruken ikke hører hjemme, men vi opplever ikke at det er noe ufint eller grenseoverskridende i det som er blitt skrevet.

Kommentator Tora Berg Lind har vært på heimevernsøvelse og dermed utilgjengelig for intervju. I en sms til Medier24 skriver hun at Fjellheim gjerne må skrive et debattinnlegg i avisen og utdype sin kritikk.

– Jeg er selvfølgelig også spent på hvordan han avklarer sin egen rolle i dette, om han utdyper sin kritikk. Er det Regjeringen som legger seg opp i de redaksjonelle vurderingene til et enkelt medium, eller er statssekretæren på «frifot»? Eller er det den politiske rådgiveren Fjellheim som snakker på vegne av finansministeren?

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS