Sjefredaktør Stig Jakobsen i iTromsø.
Sjefredaktør Stig Jakobsen i iTromsø.

iTromsø tjener mindre, men har også redusert kostnadene. Redaktør Stig Jakobsen ser lyset i enden av tunnelen

– Ting ser langt lysere ut nå enn de gjorde da jeg begynte her i 2015, så kall det gjerne en jordnær optimisme, smiler sjefredaktør Stig Jakobsen.

Publisert

Den snart 120 år gamle dagsavisen i Tromsø har fremdeles en solid økonomi, men sliter som alle andre med sviktende annonsesalg.

Avisen, som i all hovedsak eies av Polaris Media, mistet 3,5 million i inntekter fra 2015 til i fjor og ender på like under 50 millioner i omsetning, viser årsregnskapet som nå er ute. 

Årsresultatet før skatt endte på  -2.080.538 mot 212.995 i pluss i 2015.

– Et godt år

Sjefredaktør Stig Jakobsen sier til Medier24 at året som har gått har i all hovedsak vært okei.

– Det har vært et godt år for oss, men vi har måttet ta en del kostnader, blant annet gavepensjoner fra 2020-prosjektet, som påvirker regnskapsåret nå. I tillegg fikk vi noen utgifter på et felles Polaris Media Nord-Norge-eid selskap på fjorårets regnskap. Uavhengig av dette, var 2016 et godt år hvor vi gikk i pluss, sier han.

Regnskapet viser at annonsesvikten ble på nesten 2,7 millioner og hardest går det utover papiret (se grafikk). Brukerinntektene i avisa har også økt forsiktig.

Totalkapitalen i iTromsø var på 35,9 millioner og egenkapitalandelen var ved nyttår på over 52 prosent (18,7 mill). Og i avisa har drifta gått bra, forteller redaktøren.

Resultatregnskap iTromsø.
Resultatregnskap iTromsø.

– Tendensene er at vi har en sterk økning på brukerbetaling - langt over det vi hadde forventet. Så har vi hatt litt fall i annonser og i løssalget, men det tar vi igjen i digital brukerbetaling. Også går ikke papirannonsering tilbake så mye som vi hadde trodd.

– Ser lysere ut

Jakobsen har et inntrykk av at det går godt i flere aviser i regionen nå.

– Topplinjefallet kommer man ikke unna uansett, men det er mange ting som peker i riktig retning. 

– Er du optimistisk for fremtiden?

Detaljer fra regnskapet iTromsø.
Detaljer fra regnskapet iTromsø.

– Ting ser langt lysere ut nå enn de gjorde da jeg begynte her i 2015, så kall det gjerne en jordnær optimisme.

Til tross for at avisen leverer en EBITDA på minus to millioner, så leverer avisen et utbytte på nesten 650.000 kroner. 

Avisen iTromsø fikk 7.688.308 i produksjonsstøtte i 2016.

Spår ingenting

Der mange aviser har måttet nedbemanne, har det så langt gått uten slike drastiske tiltak i avisen - annet enn ved frivillige løsninger. Og det ser heller ikke ut som at det går den veien nå, sier redaktøren.

– Med mindre ting endrer seg drastisk, så står vi han av nå. Vi hadde en sunn og god runde sist med tett involvering fra klubben og realismen var klar på begge sider av bordet. Men vi banker fortsatt i det samme bordet, og håper at estimatene står seg, sier han.

– Hvordan tror du det blir fremover for dere nå?

– Jeg har sett mange mediefolk komme med store gjetninger som har slått feil, jeg holder mine spådommer godt for meg selv, ler han.

Powered by Labrador CMS