Det er ikke ofte at konferansen Svarte Natta får oppmerksomhet blant andre enn dem som driver med journalistikk. Denne fredagen har de imidlertid invitert Trond Giske, og som med alt som har med den mannen å gjøre, ble det også her kontroverser.
Da det ble klart at det skulle være metoo-debatt uten at Giske-varsler Sunniva Andreassen var invitert, bestemte Tonje Tunstad (Ap) seg for å lage et eget arrangement hvor hun fikk sitte i panelet. Dette går samtidig med Svarte Natta-arrangementet. Nordlys’ politiske redaktør, Skjalg Fjellheim, mente i kommentaren «Ap-kvinner på ville veier» 2. november at dette var skivebom.
«Ap-kvinnene bidrar til å sverte en debatt som ennå ikke har funnet sted, og der planleggingen ikke er ferdig. På hvilken måte det skal tjene metoo å forsøke å innskrenke ytringsrommet på en slik måte, er svært vanskelig å se», hevdet Skjalg Fjellheim.
Flere har tatt til motmæle. «Det er direkte nedslående at fremtredende mannlige redaktører skal fortelle kvinner hvordan de bør reagere», melder skuespiller og kommentator i Avisa Nordland, Sven Henriksen, på Facebook.
Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, går samme sted ut og påpeker: «Denne kommentaren klarer jeg ikke å bli klok på. «Det er grunn til å være på vakt når ytringsfriheten på denne måten settes under press» – nøyaktig hvordan er det dette åpne arrangementet setter ytringsfriheten under press?»
Hun mener det er hårreisende av Fjellheim å hevde at dette er første gang Giske stiller på et offentlig arrangement om saken, hvor han spesifikt velger å se bort fra en dokumentar på TV2. «Der snakker vi virkelig om å få snakke ut i offentlighet – og å nå ut i de tusen hjem», skriver Lundberg.
Dagsavisens kommentator, Hege Ulstein, var en av dem som skulle sitte i panelet under Svarte Natta-debatten. 4. november kom det melding om at hun hadde trukket seg, med følgende begrunnelse: «Jeg ble invitert til og takket ja til en pressedebatt om metoo. Det har nå utviklet seg til noe som kan se ut som et Giske-show. Det takker jeg nei til».
Mandag ble det oppnådd forlik mellom VG og Sofie Bakkemyr, jenta som var med i den berømte videoen med Trond Giske på Bar Vulkan. I sin tabloidhunger hadde VG, som kjent, tatt snarveier for å få en sak. Bakkemyr mente at situasjonen ikke var helt slik som den ble fremstilt.
Giske har utvilsomt vært utsatt for et stort medietrykk, og deler av dekningen har vært kritikkverdig. Det er det heller ingen uenighet om. Men stormen varslerne har stått i har også vært betydelig, uten at de har hatt apparat rundt seg for å støtte dem.
Det er derfor urimelig å diskutere hvordan pressens metoo-dekning «rammet» én av Norges mektigste menn, uten å samtidig spørre hvordan den har rammet varslerne. De er uerfarne kilder som ble utsatt for et enormt press fra ulike medier – også i ettertid. Flere varslere mener de er utsatt for represalier.
Det er tunge krefter i sving for å få Trond Giske tilbake i norsk politikk. Den åpenbare uretten Giske ble utsatt for i VG har blitt brukt for det den er verdt. TV2-dokumentaren han stilte opp på og boken til kona, Haddy N’Jie, kommer heller ikke tilfeldig. Det samme gjelder Svarte Natta-debatten. Giske hadde vel neppe stilt opp hvis konferansen valgte å invitere noen av de mange varslerne.
Det er derfor initiativet til Tonje Tunstad er en viktig påminnelse om hva diskusjonen opprinnelig handlet om. Man kan ikke bare skyve de mange episodene og opptrinnene Giske har stått bak under matta, bare fordi VG gjorde en brøler. Hele metoo-kampanjen oppsto nettopp som en reaksjon på at maktfolk som ham tok seg til rette, og utnyttet sin posisjon på en krenkende måte.
At VG dummer seg ut, og at kona til Giske – som garantert aldri har vært vitne til hvordan han har tedd seg – skriver bok og beskylder varslerne for løgn, endrer ikke det faktum at Trond Giske er en type jeg selv aldri ville invitert på privatfest.