Skal all teknologi lages av hvite menn mellom 20 og 40? Her lærer tenåringsjentene å bruke JavaScript for å legge inn kommandoer til roboten.Kristine Lindebø
- Guttene kan jo ikke klare dette alene, sier Thea (13). En av 130 jenter som dro på sommerleir for å lære seg å kode
TENK TECH SUMMERCAMP: - Vi vil gjøre jentene interessert i teknologi før samfunnet lærer dem at det ikke er «jentete», sier Marte Løge.
Kristine Lindebø
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Vi jenter er kanskje litt mer kreative enn guttene, sier Thea Møller (13).
I dag skal hun lære om koding av spill.
Sammen med 130 andre jenter i ungdomsskolealder bruker hun to dager på tampen av sommerferien på å lære om blant annet programmering, chatbots, spillkoding og nettsikkerhet.
De er på tidenes første TENK Tech Summercamp på Teknisk museum i Oslo, en gratis camp som skal gjøre jentene interessert i teknologi og inspirere dem til å studere teknologiske fag.
Her skal de få selvtillit og kvinnelige teknologiforbilder, og ikke minst oppdage at teknologi kan være gøy.
Thea begynner i 8. klasse på Grevlingen ungdomsskole i Vestby til høsten. Der skal hun ha programmering som valgfag. Hun har dratt på tech-camp helt alene, er enig i at flere jenter bør jobbe med teknologi, og sier bestemt:
– Guttene kan jo ikke klare dette helt alene!
Det er også arrangørens utgangspunkt for å ha campen: de vil at også jenter skal være med på å forme den teknologiske fremtiden.
Ikke «jentete»
– Når dere går hjem i dag kan dere ta helg og vite at dere er tech-eksperter!
Det sier Isabelle Ringnes til deltakerne, før hun sender dem til de fem ulike workshopene: «RoboCup», «Bygg din egen nettside», «Lag en chatbot», «Kod ditt eget spill» og «Nettsikkerhet».
Ringnes er en av grunnleggerne av TENK – Tech-nettverket for kvinner, som arrangerer campen.
De er allerede medarrangør av Girl Tech Fest, for jenter i barneskolealder, men så at det var vanskelig å nå den litt eldre aldersgruppa.
– Vi vil gjøre jentene interessert i teknologi før samfunnet lærer dem at det ikke er «jentete», sier Marte Løge, som er styremedlem i TENK.
– Homogen gjeng
Hun mener aldersgruppa er viktig, fordi de er i en fase der de begynner å tenke på hva de skal gjøre og hva de skal bli.
Hvorfor bør jenter lære seg teknologi? Ringnes forklarer det slik:
– Teknologien former fremtiden vår, og alle tar den i bruk. Akkurat nå er det en veldig homogen gjeng som utvikler den, mange hvite menn mellom 20 og 40 år. Vi vil ha med flere, så produktene kan svare alles behov.
- Kjenner du noen damer innen IT du kan se opp til? Jeg lurer på hvor mange som kan svare ja på det spørsmålet. Her får jentene møte slike rollemodeller, sier Løge.
Robot med JavaScript
Rundt i hele bygget sitter jenter oppslukt i koding. Ti workshopholdere og 30 veiledere guider dem gjennom utfordringene.
I et av rommene skal de kode en virtuell robot med JavaScript.
– Se, nå skyter den!
– Hvis den krasjer i veggen snur den seg 90 grader.
– Da sier den «Au, tåa mi», så snur den seg, så går den 50 skritt.
Julie Inez Weinholdt (13), Sunniva Myhre (13), Ingeborg Kinck Rannem (13) og Emilie Broch Eliassen (14) sitter tett rundt datamaskinen.
De fire kjente ikke hverandre fra før, men har fått 25 minutter på å legge inn selvvalgte kommandoer i JavaScript.
Nå tester de roboten sin og snart skal de konkurrere med de andre lagene om hvem som har bygget den mest strategiske roboten.
- Det er egentlig ikke så vanskelig, sier Sunniva.
– Koding er kreativt
Et par etasjer under sitter en jentegjeng og lager hver sine dataspill i den gratis programvaren «Scratch», som er utviklet av Massachusetts Institute of Technology (MiT).
De koder et par spill på oppskrift, før de får prøve seg helt på egen hånd.
- Her kan de lage hvilket som helst spill med enkle blokk-koder. Det er bare fantasien som setter grenser. Det er dette mange jenter ikke vet eller tenker over: koding er så kreativt!, sier Unni Strømstad.
Hun jobber til vanlig i IT-selskapet Evry, og er med på campen både som veileder og mor.
Kusinene Ragnhild Hafsaas Vereide og Rebekka Vereide Kroken har kommet til Oslo fra Sogn og Fjordane for å delta på campen.
Jentene sitter konsentrert foran hver sin laptop. De lager spillet «Felix jager Hebbert».
- Spillet handler om en katt som jager en mus. Nå setter jeg inn musa. Så må jeg bestemme hva han skal gjøre. Det er egentlig ganske lett, sier Ragnhild.
Damene var først
Isabelle Ringnes og Marte Løge håper jentene går inspirerte hjem fra campen, og at flere av dem vil velge en teknologisk utdannelse når den tid kommer.
De minner om at noen av de første teknikerne var kvinner, blant annet Grace Hopper som blant annet utviklet den første kompilatoren for et programmeringsspråk. Ringnes mener reklamen har gjort at vi ser på teknologi som noe gutter driver med.
– Det er utrolig hvor mye makt media har. Jeg håper jentene får selvsikkerheten til å tørre å ta litt mer plass! Det trenger vi, sier hun.