Klubbleder Sivert Rossing og sjefredaktør Irene Halvorsen i Nationen forbereder seg på omstillingsprosesser fremover. Privat/Eira Lie Jor
Kan gå mot nedbemanning i Nationen: – Alle steiner skal snus
Sjefredaktør Irene Halvorsen forteller til Medier24 at avisen nå ser på tiltak for å møte flere krevende utfordringer. – Det paradoksale er at det går veldig bra med Nationen, sier hun.
Klubbleder Sivert Rossing er innforstått med at det kan bli endringer.
– Vi leverer masse god journalistikk, og mediehuset går godt i 2019. Så vet vi det kan bli tøffere framover, fordi rammebetingelsene endres. Pressestøtten legges om, og betingelsene for postombæring er usikre og dyre, sier han til Medier24.
– Uten at vi har alle detaljer, vet vi at dette kan gi Nationen tøffere rammevilkår. Derfor har ledelsen informert de ansatte om at de vurderer tiltak for å effektivisere driften. Hva som kommer ut av den prosessen er det for tidlig å si noe om, sier Rossing.
– Er klubben bekymret for prosessen videre?
– Nå må vi vente å se hva som kommer av svar, både internt og eksternt. Vi har en god dialog med ledelsen, sier Rossing.
Sjefredaktøren: – Alle steiner skal snus
Sjefredaktør Irene Halvorsen bekrefter overfor Medier24 at de nå ser på mulige tiltak.
På spørsmål om det kan bety en nedbemanning, svarer hun:
– Jeg utelukker ingenting. Alle steiner skal nå snus, og det skal vi gjøre i samarbeid med de ansatte. Vi har gjennomført mange tiltak allerede, men hva kan vi gjøre enda bedre? Det er et spørsmål vi må stille oss, sier Halvorsen.
Årsaken til at de nå vurderer nye grep er tredelt:
– Vi ser positivt på fremtidsutsiktene til Nationen, men veksten går ikke helt fort nok i forhold til de endringene som skjer og påføres oss. Det er blant annet knyttet til det som påvirker alle i mediebransjen, nemlig endringer i medievanene. Det må vi forholde oss til, forteller Halvorsen.
– I tillegg er distribusjonsordningen nå under press. I beste fall har vi landsomfattende distribusjon frem til sommeren 2022, men vi ser også at papirvolumet faller hos de store aktørene. Distribusjonslinjene er skjøre og prisene blir høyere, fortsetter hun.
– Og så er den store utfordringen stortingsvedtaket om endring i innretningen til produksjonsstøtten, sier Halvorsen og poengterer:
– Hvert enkelt av disse tre elementene kunne vi ha klart å håndtere. Men en krig på tre fronter samtidig er en utfordrende krigføring. Derfor er vårt svar at vi må snu alle steiner og se om vi driver optimalt, og hva vi eventuelt kan gjøre annerledes eller endre.
Halvorsen påpeker også at Nationen ønsker å drive etter «føre var»-prinsippet.
– Målet er å unngå store sparepakker, og heller klare å drive en løpende og jevn omstilling, sier hun.
– Dette er ikke en kneik vi skal over. Endringene mediebransjen står i, er mer konstante. Vi må derfor trene opp muskelen til å være i endring, sier Halvorsen.
Veksten ga samtidig en økt abonnementsinntekt på 3,43 prosent.
Totalt endte årsresultatet på 5,2 millioner kroner, sammenlignet med 4,2 millioner kroner i 2017. De samlede driftsinntektene endte på 74,9 millioner kroner, mot 72,3 millioner kroner i 2017.
Halvorsen innrømmer at det derfor er spesielt å snakke om mulige kutt nå.
– Det paradoksale er at det går veldig bra med Nationen. Vi hadde i fjor det høyeste opplaget siden 2008, lesertallene våre vokser og vi er perfekt posisjonert når det gjelder trender som motkultur, matsikkerhet og grønt skifte, sier hun.
– Vårt mål er å levere knallgodt innhold innenfor vår nisje. Men med tre så store utfordringer så må vi snu alle steiner og se om vi driver optimalt. Det er totaliteten i dette utfordringsbildet som gjør det så krevende, sier Halvorsen.
– Må spare og satse samtidig
Og legger til:
– Vi har drevet veldig effektivt i mange år nå, og vi har evnen til å takle endringer slik vi driver i dag. Men disse store politiske endringene som nå slår inn - samtidig med brukervanene - krever veldig mye.
Halvorsen sier det er viktig å understreke at Nationens gode resultater hjelper på i den pågående prosessen.
– Hvis vi ikke hadde hatt veksten de siste årene, så hadde situasjonen nå sett svært, svært alvorlig ut. Men det gjør den ikke. Samtidig må vi altså ta til etterretning at vi får endringer i rammebetingelsene som i vesentlig grad får negative konsekvenser for oss, sier hun.
– Vi må gjøre det den vanskelige øvelsen å spare og satse samtidig, sier Halvorsen.