Nylig gikk søknadsfristen ut for søknader til NRKs flerkulturelle stipendiatordning, NRK FleRe.
Gjennom den årlige ordningen får fem personer med flerkulturell bakgrunn og kompetanse ti måneders opplæring og praksis ved en av NRKs redaksjoner.
I år har NRK mottatt 185 søkere.
Nyansatt leder for programmet, Iram Ansari, er strålende fornøyd med de høye søknadstallene.
– Jeg synes det er kjempegøy. Jeg har vært spent på å se hvordan det ville slå ut at programmet i år starter i januar, midt i et studieår, i stedet for i august, som det vanligvis gjør, sier hun til Medier24.
Og legger til:
– Det virker som om mange vil jobbe i NRK, setter pris på innholdet vårt og jobben vi har gjort.
–Stemmer ikke i realiteten
Ansari anslår at over 50 av de 185 søkerne var kvalifisert for ordningen. Hun peker på at mange av dem som har søkt, har utdanning helt opp på doktorgradsnivå, og at flere av dem også har arbeidserfaring fra mediene.
Dette mener hun andre medieledere bør merke seg.
– Dette er et slag tilbake til medieledere som sier de ønsker seg flere medarbeidere med flerkulturell kompetanse, men som hevder at de ikke finner disse, eller at de ikke søker på jobbene. Det stemmer ikke i realiteten, sier hun.
Hun mener mediebedriftene i større grad må tydeliggjøre at de ønsker seg mangfold.
– Om de vet at de ikke kommer til å få jobben, eller føler at mangfold ikke opptar bedriften, kommer de ikke til å søke. Vi er heldige som har stipendiatprogrammet, og fra vår side er søkerne ettertraktede.
Når fem stipendiater skal velges ut fra den store bunken med søknader, sier det seg selv at mange gode søkere er nødt til å få avslag.
Det synes Ansari er leit.
– Mange av disse kunne bidratt hos oss, og derfor er det synd at vi kun kan ta inn fem akkurat nå. Nå er det slik ordningen er, men vi ser også på andre måter å jobbe med mangfold på, og skal utvikle en ny strategi på dette området, sier hun.
– Ting kommer til å bli annerledes
Koronapandemien fører til endringer på alle nivåer i det norske samfunnet. NRK FleRe er intet unntak.
– Vi har måttet se oss om etter nye lokaler, som må være koronavennlige gjennom å blant annet sørge for at stipendiatene kan holde stor nok avstand til hverandre, sier Ansari.
Å gjøre stipendiatprogrammet heldigitalt, er heller ikke et godt alternativ, forteller hun.
– Mye av det som kan læres, kan ikke gjøres digitalt. Programmet kan ikke bli heldigitalt, selv om vi ikke vet hvordan verden vil se ut 18.januar. Det er derfor vi har sett på nye lokaler, sier Ansari.