- Problematisk når journalister blir begrenset av lover, sier Internasjonal Reporter. Men vil ikke kritisere NRKs Thailand-dekning - mener den var riktig

IR-leder Maria Lavik mener dessuten NRK og Peter Svaar utviste forbilledlig åpenhet rundt selvsensuren: - Det gir publikum muligheten til å tolke informasjonen, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I helga måtte NRK-korrespondent Peter Svaar moderere språket sitt betydelig da han rapporterte fra Thailand etter kongens dødsfall.

På grunn av veldig strenge majestetslover, kan de som kritiserer kongeriket i landet måtte ende opp i fengsel.

Flere internasjonale medier, også NRK, har omtalt for eksempel kronprinsens svevende livsstil. Men hvis det gjøres av en reporter på bakken i landet, kan det få alvorlige konsekvenser og svært lange fengselsstraffer.

Det førte til at NRK måtte lage sakene om bakgrunnen for hvorfor kronprinsen var kontroversiell og andre ting med kritikk fra Oslo. Svaars reportasjer ble redusert til å snakke om folkets følelser, og den litt spesielle situasjonen i seg selv - at han ikke kunne si noe mye.

Vil ikke kritisere NRK

Internasjonal Reporter (IR) er en frittstående, norsk organisasjon som arbeider for å fremme kvalitet, bredde og bevissthet i utenriksjournalistikken.

Styreleder Maria Lavik sier de ikke ønsker å kritisere NRK på måten de håndterte saken.

– Det er problematisk når journalisters arbeid blir begrenset av sensurlover. I dette konkrete tilfellet ble NRKs journalist avskåret fra å dra nytte av sitt kildenettverk og områdekunnskap for å formidle alle aspektene rundt en viktig verdensbegivenhet: kong Adulyadejs bortgang.

– Dessverre er ikke dette et enkeltstående tilfelle: Pressefriheten er under angrep i flere deler av verden. Organisasjonen Reportere uten grenser melder om at media i økende grad blir underlagt kontroll av både av stater og private sektor, sier hun.

Organisasjonen mener det ville vært vanskelig å si at NRK burde ha protestert mot de strenge lovene ved å ikke sende journalisten til Thailand.

– Gjennom å være tilstede i landet fikk journalisten være tett på folks reaksjoner på kongens død, hendelser som er vanskelig å få formidlet riktig fra en kontorpult på Marienlyst. Dessuten var journalisten ærlig om de begrensninger han var pålagt, og den ambivalensen disse skapte. Ved å bruke denne åpne tilnærmingen gir han publikum muligheten til å tolke informasjonen han kommer med, i lys av de begrensninger som blir lagt på arbeidet hans.

– Måtte lages fra Oslo

I går fortalte utenriksredaktør Knut Magnus Berge til Medier24 at NRK synes det er krevende å forholde seg til slike lover:

– Dette er noe alle utenlandske journalister må forholde seg til i Thailand og det er ganske krevende. Jeg har snakket med Peter (Svaar) og han opplevde å kunne fortelle om sorgen, den politiske situasjonen og at det var en veldig streng lov mot majestetsfornærmelser.

– Bakgrunnshistorien måtte vi lage herfra i Oslo, der vi tok opp situasjonen rundt arvefølget, hvilken rolle kongehuset spiller i Thailand og mange andre problemstillinger. Peter kunne ikke lage denne historien fra Thailand, sa Berge i går.

Powered by Labrador CMS