- Problematisk når journalister blir begrenset av lover, sier Internasjonal Reporter. Men vil ikke kritisere NRKs Thailand-dekning - mener den var riktig
IR-leder Maria Lavik mener dessuten NRK og Peter Svaar utviste forbilledlig åpenhet rundt selvsensuren: - Det gir publikum muligheten til å tolke informasjonen, sier hun.
I helga måtte NRK-korrespondent Peter Svaar moderere språket sitt betydelig da han rapporterte fra Thailand etter kongens dødsfall.
På grunn av veldig strenge majestetslover, kan de som kritiserer kongeriket i landet måtte ende opp i fengsel.
Flere internasjonale medier, også NRK, har omtalt for eksempel kronprinsens svevende livsstil. Men hvis det gjøres av en reporter på bakken i landet, kan det få alvorlige konsekvenser ogsvært lange fengselsstraffer.
Internasjonal Reporter (IR) er en frittstående, norsk organisasjon som arbeider for å fremme kvalitet, bredde og bevissthet i utenriksjournalistikken.
Styreleder Maria Lavik sier de ikke ønsker å kritisere NRK på måten de håndterte saken.
– Det er problematisk når journalisters arbeid blir begrenset av sensurlover. I dette konkrete tilfellet ble NRKs journalist avskåret fra å dra nytte av sitt kildenettverk og områdekunnskap for å formidle alle aspektene rundt en viktig verdensbegivenhet: kong Adulyadejs bortgang.
– Dessverre er ikke dette et enkeltstående tilfelle: Pressefriheten er under angrep i flere deler av verden. Organisasjonen Reportere uten grenser melder om at media i økende grad blir underlagt kontroll av både av stater og private sektor, sier hun.
Organisasjonen mener det ville vært vanskelig å si at NRK burde ha protestert mot de strenge lovene ved å ikke sende journalisten til Thailand.
– Gjennom å være tilstede i landet fikk journalisten være tett på folks reaksjoner på kongens død, hendelser som er vanskelig å få formidlet riktig fra en kontorpult på Marienlyst. Dessuten var journalisten ærlig om de begrensninger han var pålagt, og den ambivalensen disse skapte. Ved å bruke denne åpne tilnærmingen gir han publikum muligheten til å tolke informasjonen han kommer med, i lys av de begrensninger som blir lagt på arbeidet hans.
– Måtte lages fra Oslo
I går fortalte utenriksredaktør Knut Magnus Berge til Medier24 at NRK synes det er krevende å forholde seg til slike lover:
– Dette er noe alle utenlandske journalister må forholde seg til i Thailand og det er ganske krevende. Jeg har snakket med Peter (Svaar) og han opplevde å kunne fortelle om sorgen, den politiske situasjonen og at det var en veldig streng lov mot majestetsfornærmelser.
– Bakgrunnshistorien måtte vi lage herfra i Oslo, der vi tok opp situasjonen rundt arvefølget, hvilken rolle kongehuset spiller i Thailand og mange andre problemstillinger. Peter kunne ikke lage denne historien fra Thailand, sa Berge i går.