Sofie Gran Aspunvik, leder i IR.
Sofie Gran Aspunvik, leder i IR.

Jakter nye kandidater til Internasjonal reporter-prisen

I fjor stakk VG og serien «Det hvite raseriet» av med seieren. Nå nærmer det seg fristen for å nominere kandidater til IR-prisen.

Publisert

Hver vår deles Internasjonal Reporter-prisen ut på SKUP-konferansen, og nå er juryen på jakt etter fjorårets beste internasjonale reportasjer og internasjonale saker. 

I fjor stakk VG av med seieren, for serien «Det hvite raseriet». Fristen for å nominere kandidater til årets pris er 31. januar - og alt fra reportasjer, fotoreportasjer, reportasjeserier eller bøker kan nomineres. 

– De ulike vinnerne de siste årene viser at det er stor bredde i prosjektene som blir tildelt IR-prisen. Det er både sterke enkelthistorier, som «Våtdraktmysteriet» i 2016, og større temarigg, som «Det hvite raseriet» i 2018. Ulik tematikk fra ulike deler av verden, med en viktig fellesnevner: høy kvalitet, sier styreleder i Internasjonal Reporter, Sofie Gran Aspunvik i en pressemelding. 

Aspunvik har stor tro på at norske medier har produsert mye internasjonalt stoff av høy kvalitet i løpet av fjoråret - og gleder seg til å se hvilken sak som til slut når opp. 

VGs Ronny Berg, Stian Eisenträger og Espen Rasmussen vant IR-prisen i 2018
VGs Ronny Berg, Stian Eisenträger og Espen Rasmussen vant IR-prisen i 2018

– Utenriksåret 2018 har vært innholdsrikt og variert, med det historiske møtet mellom Trump og Kim, Khashoggi-saken, krigen i Jemen, situasjonen på grensa mellom Mexico og USA, brexit-forhandlingene, klimatoppmøtet i Polen og de gule vestene i Frankrike som noen av overskriftene. Med så mange store hendelser som krever sin plass i nyhetsbildet, kan andre viktige historier få mindre oppmerksomhet enn de fortjener, sier hun i meldingen og fortsetter: 

– IR-prisen gis for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema i året vi har lagt bak oss – gjerne gjennom å oppsøke nye og ukjente steder, finne og bruke varierte kilder og reise uvante problemstillinger.

Hun oppfordrer videre til å spre ordet - og nominere enten seg selv eller andre som kandidater. 

Juryen for IR-prisen i 2019 består av:

  • Anne Hege Simonsen, juryleder – forfatter, journalist, sosialantropolog og førsteamanuensis ved Institutt for Journalistikk og Mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet)
  • Tuva Raanes Bogsnes, jurymedlem – leder for medieseksjonen i Flyktningehjelpen, tidligere utenriksjef i TV2
  • Per Olav Ødegård, jurymedlem – utenrikskommentator i VG, mangeårig utenriksjournalist og avisens korrespondent i New York fra 1999 til 2002
  • Tove Gravdal, jurymedlem – journalist i Morgenbladet, mangeårig utenriksjournalist med bakgrunn fra flere norske mediehus

Powered by Labrador CMS