Anette Berentsen, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke får Internasjonal reporters pris, skriver de i en pressemelding.
Anette Berentsen, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke får Internasjonal reporters pris, skriver de i en pressemelding.

Tre NRK-journalister vant Internasjonal Reporter-prisen for dokumentaren «Søppel­smuglerne»

Anette Berentsen, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke får Internasjonal reporters pris. Hederlig omtale til High North News og Aftenposten.

Publisert

– Det er en ære, og det betyr mye å få slik anerkjennelse for arbeidet vi har gjort. Det inspirerer til å gå i gang med nye kompliserte prosjekt, sier prisvinner Kjersti Knudssøn i pressemeldingen.

Sammen med Anette Berentsen og Synnøve Bakke står hun bak NRK-dokumentaren «Søppelsmuglerne», som får IR-prisen.

Dokumentaren undersøker biler som fylles med elektronisk avfall i Norge, for så å bli smuglet ut av landet på ulovlig vis. Tre av bilene endte i Nigeria, to i Gambia. Bak ligger en skjult millionindustri med store miljøkonsekvenser, heter det i en pressemelding fra Internasjonal Reporter. 

– Jeg synes også det er godt at selve saken og problemstillingen, med dumping av avfall i fattigere land, får oppmerksomhet, sier Knudssøn. 

Her er juryens begrunnelse:

«Søppelsmuglerne» er et grundig, godt researchet og godt fortalt journalistisk arbeid. Dokumentaren får på en overbevisende måte fram konturene av en global og dårlig kontrollert industri med illegalt søppel der avlagte norske biler og hvitevarer ender opp som miljøproblemer i fattige land. Tematikken overrasker og berører, både i sitt alvor og sin kompleksitet. og journalistene demonstrer i dette arbeidet en stor grad av metodisk kreativitet og tematisk innsikt».

Her kan du se dokumentaren.

I tillegg til prisvinneren har to andre prosjekter fått hederlig omtale av juryen:

Fra Agbogbloshie Ghana,
Fra Agbogbloshie Ghana,

Begrunnelse: «Gjennom «Søppelkrigen i Nordvest-Russland» blir vi kjent med en side ved Russland som sjelden omtales i norske medier. I en språklig stødig og visuelt godt fortalt reportasje kommer vi nær russisk lokalbefolkning og deres kamp for lokalmiljøet sitt. Reportasjen viser hvordan journalistikk evner å tegne et bilde av et samfunn gjennom å belyse hvordan store samfunnsspørsmål berører vanlige menneskers dagligliv» 

  • «Europas nye hjemløse», av Eirin Hurum, Kjersti Nipen, Line Tiller, Jan Tomas Espedal, Stein Bjørge og Torstein Ringnes, Aftenposten/A-magasinet

Begrunnelse: «Europas nye hjemløse» er en gripende og urovekkende skildring av ny-fattigdom i en rekke europeiske land. Gjennom sobre og usentimentale intervjuer med mennesker som av ulike grunner har mistet boligene sine, gir reportasjeserien ny innsikt i en side ved Europas økonomiske utvikling som mediene sjelden dveler ved». 

Powered by Labrador CMS