Nareas Sae-Khow, nyhetsredaktør for NRK Trøndelag på Tyholt

NRK fikk kritikk for Instagram-innlegg: Nå er det slettet

Nyhetsredaktøren beklager og innrømmer at «heroin chiq»-innlegg ble forenklet. 

Publisert Sist oppdatert

I august skrev NRK P3 en sak om hvordan treningstrender og motetrender har endret seg, og at det nå handler om å løpe, og være tynn.

I saken blir «tynnbølgen» omtalt som en «varslet katastrofe».

22. august la NRK Nyheter ut et innlegg på Instagram om saken. På et av bildene står det «Moteredaktør: Heroin chic er tilbake», med bilde av moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir i KK.

Innlegget fikk blant annet influenser StSunniva til å reagere. I et meningsinnlegg i VG skriver hun at kroppen hennes ikke er trendy lenger, og reagerer på at NRK viraliserer den viktige debatten.

«Det er åpenbart at NRK prøver å nå ungt og prøver seg på «click bait» for å få folk til å gidde å lese innholdet deres, men det må finnes andre måter å skrive om tendenser i motebransjen på?»

Videre spør hun:

«Hvorfor ikke heller lage en sak på hva som skjer med kroppen når du sulter deg i ung alder? Eller er det ikke «catchy» nok?»

NRKs innlegg på Instagram er nå slettet.

Ble kontaktet at moteredaktøren

Nyhetsredaktør for NRK Trøndelag, Nareas Sae-Khow, sier til Medier24 at innlegget ble slettet etter at de ble kontaktet av den ene kilden i saken. 

– Vi ser at det har kommet en del reaksjoner, blant annet et godt innlegg fra StSunniva i VG, men grunnen til at vi valgte å fjerne saken, var fordi moteredaktøren som er omtalt i saken tok kontakt og fortalte at hun hadde fått kritikk, sier Sae-Khow. 

Moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir i KK er en av kildene i saken, omtaler blant annet trenden som utdatert kroppsideal og at utviklingen er «ett skritt fram og to tilbake».

– I innlegget på Instagram fikk vi ikke fram at hun problematiserte det. Hun opplevde dermed at flere lesere mente at hun var med på å legitimere en trend, noe som ikke stemte, forklarer Sae-Khow. 

Beklager til kilden

Han forteller at etter en diskusjon i redaksjonen, bestemte de å slette innlegget. 

– Når vi ikke får fram hva hun mener, er det rett å slette innlegget. Det er vårt ansvar at vi ikke får det nok fram. Og det var ikke vår intensjon å legitimere og hause opp den typen kroppstrender, og forenkle problemet. I dette innlegget forsvant nyanser og kontekst, sier han og legger til: 

– Det gikk utover Einarsdóttir, og det beklager jeg veldig. Vi har også beklaget ovenfor henne. 

Sae-Khow sier at NRK Nyheters instagram-publiseringer skal nå en yngre målgruppe. 

– De er også mer sårbare, og det må vi ta på alvor. Derfor må vi tenkte igjennom det når vi desker innlegg til Instagram. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS