Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.

VG nektes innsyn i etterforskningen av statsministeren - lover mer journalistikk om saken

– Prinsipielt mener vi at offentlige organer, og ikke minst SMK, bør utvise stor grad av åpenhet, sier VGs nyhetsredaktør, Tora Bakke Håndlykken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

VGs nyhetsredaktør, Tora Bakke Håndlykken, er misfornøyd med at Statsministerens kontor (SMK) har avslått et innsynskrav fra avisen. VG meldte selv om denne saken først.

Kravet dreier seg om tilgang til informasjon som SMK har innhentet fra offentlige organer, i forbindelse med politiets etterforskning av Erna Solberg.

Solberg er mistenkt for å ha brutt smittevernreglene i forbindelse med feiringen av sin 60-årsdag på Geilo.

– Vi vil selvfølgelig gjerne ha denne informasjonen. Prinsipielt mener vi at offentlige organer, og ikke minst SMK, bør utvise stor grad av åpenhet, sier Håndlykken til Medier24.

Nyhetsredaktøren legger også til:

– I denne saken er det særlig tungtveiende grunner til det. Saken er av særlig offentlig interesse, om statsministerens opptreden i privat sammenheng. Dette er en pågående straffesak, og det er gode argumenter for at vi bør få innsyn.

Håper på ny vurdering

Håndlykken mener også at SMKs argumentasjon om at de ikke vil frigi dokumentene i frykt for å påvirke politiets etterforskning, ikke er god nok.

– Spørsmålet vårt blir jo da hvordan SMK mener at disse dokumentene kan påvirke etterforskningen. Denne saken har uansett så stor offentlig interesse, og den pågående etterforskningen i seg selv er et argument for å utvise stor åpenhet.

På spørsmål om hvilke konsekvenser hun tror innsynsnekten kan få for offentligheten, svarer Håndlykken:

– Før vi vet hva som ligger i dokumentene, er det vanskelig å si. Vi håper SMK vil vurdere forespørselen på nytt, og så får vi se om det vil endre seg før eller etter at etterforskningen har fått sin konklusjon. Vi vil i alle fall henge på saken.

Lover mer journalistikk om saken

– SMK vil ikke gi VG innsyn i dokumentene, og argumenterer med at de er til intern saksforberedelse, jfr. kapittel 3 paragraf 15 i Offentlighetsloven. Kan ikke dette unntaket fra offentlighet fra SMK være legitimt?

– Utgangspunktet er her at dette er et privat arrangement. Da er vårt første spørsmål hva slags intern saksforberedelse SMK knytter til statsministerens private arrangement, svarer Håndlykken.

– Vi lurer også på helt grunnleggende ting, som hvorfor dokumentene ikke er journalførte. Det finnes helt sikkert grunner til det, men vi mener det ville være en stor fordel om dokumentene hadde blitt det.

– Hva vil VG gjøre med denne saken i tiden fremover?

– Vi vil følge etterforskningen av Solberg tett. Våre dyktige journalister har limt seg fast til denne saken, og det er all mulig grunn til å vente at vi vil følge opp denne saken på nyhetsplass, sier Håndlykken.

Medier24 har vært i kontakt med Statsministerens kontor. De hadde ikke anledning til å svare på kritikken torsdag.

Powered by Labrador CMS