Ekspert i offentleg rett, jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen og direktør Ole Fjetland i Mattilsynet region Sør og Vest.
Ekspert i offentleg rett, jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen og direktør Ole Fjetland i Mattilsynet region Sør og Vest.

Professor: – Svært alvorleg dersom Mattilsynet vil skjule eigne feil for pressa

Då Mattilsynet vart tekne med buksa nede etter eit tilsyn hos pelsdyrbonde, var det ingen som fekk innsyn i den opphavlege rapporten.

Publisert

Mattilsynet sin rapport om ein pelsdyrfarm i Rogaland har fått stor merksemd sidan NRK Rogaland avslørte saka søndag. Pelsdyrbonde Per Olaf Lauvås hadde fått ein rapport frå Mattilsynet om at minkfarmen hans var full av utsvelta og dehydrerte mink, og at dei var fulle av sår og sjukdommar. Det var i tillegg fatta vedtak om å avvikle farmen.

Ingenting stemte, og Mattilsynet gjekk med på å føre eit nytt tilsyn og skrive ein ny rapport. Lauvås ville ha offentleg beklaging, men Mattilsynet ville halda alle dokument borte frå postlistene, for å unngå medieomtale. NRK har med lydfiler dokumentert at bonden seier til Mattilsynet at media berre kan få rapporten.

– For meg verkar det som om Mattilsynet forsøker å skjule at dei har ein inspeksjonspraksis som ganske enkelt er ikkje er lovleg, og at dei brukar inspektørar som ikkje er kompetente, seier ekspert i offentleg rett, jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen, til Medier24.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Månedlig
Første mnd til kr 1
deretter 189,- pr mnd

Kjøp

Årlig
12 mnd abonnement for 1899,-

Kjøp

Powered by Labrador CMS