Regjeringen vil gi 100 millioner ekstra til gründere

Øker potten både for etablering og forskning.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Bibiana Piene og Steinar Schjetne): Regjeringen vil styrke tilskuddsordningene til gründere og bedrifter med 100 millioner kroner.

– Vi ser at flere bedrifter, særlig på Sørlandet og Vestlandet, sliter som følge av situasjonen i olje- og gassnæringen. Tiltakene vil gjøre det enklere for både gründere og etablerte bedrifter, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Regjeringen foreslår å bevilge 100 millioner kroner til tiltak som skal bidra til omstilling i norsk økonomi. Bevilgningen til etablerertilskudd foreslås økt med 60 millioner, mens tilskuddet til forsknings- og utviklingskontrakter for eksisterende bedrifter økes med 40 millioner.

– Ordningene som nå styrkes, er sterkt etterspurt og gir rask effekt, både med tanke på sysselsetting og omstilling, sier Mæland.

400 nye bedrifter

Pengene skal fordeles av Innovasjon Norge. I enkelte deler av landet er pågangen nå så stor at de ikke kan innvilge flere nye søknader i 2015, ifølge regjeringen.

Nybevilgningen til etableringstilskuddet betyr alene støtte til 400 ekstra bedrifter, ifølge Innovasjon Norge. Midlene inngår i det statsminister Erna Solberg (H) karakteriserte som «tidenes satsing på innovasjon og nyskaping» i partilederdebatten under Arendalsuka.

Der oppfordret hun nettopp folk med gode ideer til å starte egen bedrift.

– Dette er en viktig støtte til den omstillingsviljen som næringslivet selv nå viser, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Rekordstor pågang

Innovasjon Norge har i år opplevd en rekordstor pågang fra gründere og etablerere over hele landet, med spesielt i de områdene der oljekrisen har rammet hardest. På Vestlandet er søknadsbeløpet nesten dobbelt så stort som i første halvår i fjor.

Pengene til etableringstilskudd var i praksis brukt opp ved utgangen av juli.

– Ekstrabevilgningen betyr at vi nå kan møte etterspørselen etter denne formen for bistand med forsterket innsats, sier Traaseth.

Forslaget om bevilgningen skal behandles av Stortinget senere i høst, gjennom en egen proposisjon. Det betyr at pengene kommer allerede i høst dersom forslaget blir vedtatt.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS