Fungerende språksjef Ingvild Bryn i NRK.

For første gang nådde NRK nynorskmålet i 2019. Slik skal Ingvild Bryn & co gjenta suksessen

– Vi har vekt sovende nynorskbrukere, sier fungerende språksjef Ingvild Bryn.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For første gang på 50 år nådde NRK målsettingen om over 25 prosent nynorsk på alle flater i 2019.

Nå har de meislet ut planen for hvordan de skal gjenta suksessen - og unngå å havne i bakleksa som så mange år før. Foran et samlet kringkastingsråd forklarte NRKs fungerende språksjef, Ingvild Bryn, planen for 2020.

– Selvsagt er det rekruttering som er den viktigste måten å få flere nynorskfolk inn, og det har sjefene vært obs på, forklarte Bryn i sin redegjørelse.

Bryn forteller at NRK ønsker folk som har hatt nynorsk i grunnskolen - og som har lagt dette vekk fordi de har vært nødt til å bruke bokmål i arbeidet sitt. 

– Her i NRK får de beskjed om at «vi vil ha deg som nynorskbruker›, sa hun.

Nynorskfokus og teknologien som hjelp

Bryn trekker fram tydelig nynorsk-fokus fra ledelsen, kurs for ansatte landet rundt og klare målsettinger om høy nynorskandel på distriktskontorene som sentrale for at NRK nådde målsettingen i 2019.

– Vi forsetter med det gode arbeidet, og satser på å nå målet også i 2020 – at dette ikke bare var et engangstilfelle, sa hun.

Den fungerende språksjefen fortalte videre at NRK nå prøver ut et oversettingsprogram kalt nynorskroboten, men hun er fremdeles ikke sikker på om dette er noe NRK kommer til å satse fullt ut på. 

 – Der kan man oversette tekster man ikke har lagt sin sjel i. Vi mener ikke at en eller annen fra Frogner plutselig skal bli nynorskbruker på nett, men folk som har skrevet en sak ut fra byråstoff som ikke er så personlig, kan trykke på en knapp og få det oversatt til nynorsk, men et menneske må lese gjennom, opplyste hun.

Dialektbruken i NRK

– Det er viktig å huske at dette ikke er 25 prosent normert nynorsk. All dialekt blir delt i to. Når en nordlending og en trønder snakker sine dialekter, deles de i to. 50 prosent går til nynorskstatistikken og 50 prosent til bokmålstatistikken, sa Bryn.

På spørsmål om den generelle dialektbruken i NRK, fra rådsmedlem Vebjørn Selbekk, svarer Bryn at det ikke er noen tvil om at denne er økende. Hun ønsker en diskusjon om hvilke grenser man skal sette for dialektbruken. Førsteprioritet må være at publikum forstår hva som blir sagt.

– Jeg er jo avtroppende, så jeg kan si jeg absolutt mener det er viktig å holde på det normerte språket også. Normert bokmål hører man overalt uansett, så det er veldig viktig, ikke minst for nynorsken at man hører normerte stemmer i ørene våre, forklarte Bryn. 

– Alle skal ha ros, absolutt alle skal ha ros

Flere medlemmer av Kringkastingsrådet tegnet seg på talerstolen for å gratulere NRK med den høye nynorskandelen.

Rådsmedlem Akhtar Chaudhry ønsket å rose alle medarbeiderne som har jobbet for høy nynorskandel, men trakk særlig fram at kringkastingssjefen har hatt så tydelig fokus på det. 

– Vi vet at det ikke hjelper hvor mye medarbeidere ønsker å gjøre et eller annet hvis det ikke er forankret hos ledelsen, sa Chaudry. 

– Nå har blant andre departementene noe å strekke seg etter, som fortsatt ikke greier 25 prosent. Jeg mener det er et ledelsesspørsmål. Vil du, så når du, fortsatte han.

Karoline Riise Kristiansen er påtroppende språksjef i NRK.

Ny språksjef på mandag

Mandag tredje februar overtar Karoline Riise Kristiansen som språksjef, mens Ingvild Bryn går tilbake til Dagsrevyen. 

– Karoline Riise Kristiansen kommer til å fortsette det gode arbeidet – og jeg vil gjøre mitt ved å gå tilbake som programleder i Dagsrevyen og øke nynorskprosenten på den måten sier Bryn. 

Powered by Labrador CMS