Anmeldelsen av svindel-annonse med Ingunn Solheim ble henlagt «på grunn av manglende kapasitet». Nå klager NRK på avgjørelsen. – Prinsipielt viktig, sier Solheim.
NRK har hatt et gjentakende problem med en svindel-annonse, hvor blant annet programleder Ingunn Solheim forteller at hun har forlatt NRK til fordel for et skjønnhetsfirma og begynt å selge hudkrem.
NRK har politianmeldt svindelen, som ligner på en Dagbladet-artikkel. Etter kort tid henla politiet saken «på grunn av manglende kapasitet».
Nå har NRK bestemt seg for å klage på henleggelsen.
– Saken er av en så alvorlig karakter at den bør etterforskes, sier programredaktør i NRK, Kyrre Nakkim til Medier24.
Medier24 har lest brevet om henleggelse fra politiet.
Misbruk av troverdighet
I brevet står det at en henleggelse kan påklages til nærmeste overordnede myndighet innen tre uker, og i denne saken er det statsadvokaten.
Ifølge Nakkim er det to årsaker til at de klager på henleggelsen.
– Grunnen til at dette er så alvorlig er for det første at det er svindel. Det er alvorlig i seg selv. Det er også misbruk av vår troverdighet, og troverdighet er grunnlaget for hele den journalistiske virksomheten vår, sier Nakkim videre.
Han forteller at beskjeden om at de klager på henleggelsen har blitt godt mottatt internt.
– For de programlederne dette rammer, er det en stor belastning. De får mange henvendelser fra folk som har blitt svindlet, både på e-post, Facebook og telefon, og det går inn på dem, sier han.
– Lever av tillit
Han er opptatt av å understreke at det ikke bare svekker den enkelte journalist sin troverdighet, men at det på sikt kan svekke hele NRKs troverdighet.
– Journalistene våre lever av at folk har tillit til dem og at de er uavhengige, så hvis noen misbruker dem for å svindle andre - og kjører en massiv svindelkampanje i sosiale medier - så mener vi det er med på å svekke hele troverdigheten til NRK, sier han.
Han forteller at de har gjort gjentatte forsøk på å stoppe annonsen gjennom å rapportere den til Facebook, men at den stadig dukker opp på nytt med ulike URLer.
– Vi er ikke hundre prosent sikre på hvem som står bak. Vi har ikke etterforsket denne saken, og det er heller ikke vår oppgave, sier han.
Klagen er enda ikke formelt oversendt statsadvokaten, da noen formaliteter internt i NRK gjenstår, ifølge Nakkim.
Kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Martine Laeng, opplyser i en epost til Medier24 at de ikke har noen ytterligere kommentar til saken enn det som står i brevet om henleggelse.
– Ikke overrasket
NRKs Ingunn Solheim sier selv at hun ikke er spesielt overrasket over at politiet har henlagt anmeldelsen.
– Jeg ble ikke veldig overrasket over at politiet henla saken, men jeg synes det er viktig at vi i NRK, både av hensyn til vår troverdighet og av hensyn til alle som lar seg lure, viser at vi mener alvor med denne anmeldelsen, sier Solheim til Medier24.
Da hun og kollegaene først så svindel-annonsen, forteller hun at de lo, tenkte at det var mest komisk og at ingen kom til å tro på det. Det siste har vist seg å ikke stemme.
Flere har tatt kontakt og fortalt at det er synd at hun har sluttet i NRK og at de har kjøpt hudkremen, nettopp fordi det er Solheim som promoterer den.
– Det er jo mest synd på alle som har latt seg lure og blitt trukket flere tusen kroner fra kontoen, sier hun.
Hun understreker at selv om annonsen har dukket opp i mange ulike versjoner gjennom de siste månedene, har hun verken begynt med hudkrem eller sluttet i NRK.
– Det er den største praktiske problemstillingen for min del, er at folk faktisk tror at jeg har sluttet i NRK. Det har jeg ikke, og jeg har heller ikke begynt å selge hudkrem, sier hun og fortsetter:
Det store spørsmålet som gjenstår å svare på er hva man kan gjøre med denne typen svindel.
– I første runde er det politiet vi kan gå til. Det er prinsipielt viktig at NRK holder fanen høyt og sier klart fra om at dette ikke er greit, legger ressurser bak at vi ikke aksepterer det, sier hun.