Ingunn Saltbones i VG+. Hun er også verneombud i VG og ansattrepresentant i Schibsted-styret.

VG-Ingunn: – Om jeg sitter i redaksjonen og gjør et intervju om oralsex, kan det hende enkelte rødmer

VGs Ingunn Saltbones begynte å skrive om sex først etter skilsmissen: – En del skulle jeg ønske jeg visste på forhånd

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ingunn Saltbones er VG-reporteren som skriver noen av de mest populære sakene for abonnentene.

Hun har vært i avisa i snart 20 år, de siste seks årene har hun nærmest utelukkende skrevet om sex og samliv.

I det åpne kontorlandskapet hos VG, har Saltbones sine kolleger blitt vant til at det er mye sexsnakk på jobb. 

– Om jeg sitter her og gjør et intervju om oralsex, kan det hende enkelte rødmer. Og noen har kanskje opplevd det som relativt forstyrrende. For en klarer jo ikke å ignorere slikt, og må høre etter. Men dem som har jobbet med meg lenge, er vant til det, sier hun. 

– Å skrive om sex har ingen status

Det har altså blitt normalisert i en radius rundt Saltbones hos VG. Det håper hun skjer i samfunnet ellers også.

Men likevel har hun blitt møtt med kommentarer som «Jasså, så du skriver om sex» fra kolleger utenfor VG, forteller hun. 

– Det var ikke ment som et kompliment, og det er kjemperart, sier hun.

Ingunn Saltbones, sex og samlivsreporter i VG+. 

Fortsatt er det slik at det å snakke om sex og samliv kan være tabubelagt i befolkningen, mener hun. 

– Det å skrive om sex har ingen status. Som om det er noe mindreverdig. Det er veldig interessant, i hvert fall når en vet at det er utrolig viktig for folk, sier hun. 

Det kommer til syne når lesere avfeier VG+ som en arena som kun omhandler sex, mener hun. Hennes teori er at det er så tabubelagt at mange føler et behov for å si at det er noe de ikke er opptatt av. 

– Mange er nok redde for å bli oppfatta som overfladiske og enkle. Av en eller annen grunn tror de at om en er interessert i sex, så er man det. Jeg skjønner det ikke helt, sier hun. 

Lager egen TV-serie

For første gang publiserer nå VG en egenprodusert serie kun for abonnenter: «Sexprat med Ingunn». 

Den er et samarbeid mellom VGTV og VG+ og hadde nylig premiere. Saltbones er programleder. 

– Vi føler at vi har en agenda med denne TV-serien. Vi ønsker å bidra til den nasjonale folkehelsen. For å fjerne fordommer, skam og tabu knyttet til seksualitet, sier Saltbones. 

For å oppnå det, er viktig å ha høy kvalitet både faglig og journalistisk, mener Saltbones. Hun har derfor valgt å ta utdannelse som sexolog ved Universitetet i Agder. Det har hun fått stipend fra VG for å gjennomføre over to år. 

– Vi ønsker ikke at dette skal være overfladisk clickbait, men seriøs journalistikk om det som er nært folks liv. Sex og samliv er noe av det mest fantastiske, og mest problematiske i folks liv.

– I medier uten journalister med kompetanse på dette, mener jeg det er en risiko for at rådene blir for lettvinte, eller ikke utfyllende nok. Skal en virkelig kunne gi gode råd, er det en fordel at journalisten skjønner hva den skriver om, sier hun.

– Har hatt mye på hjertet

Utdanninga har allerede gitt henne ideer til nye saker. Men for henne har det aldri vært noe problem å finne ideene.

– Jeg har hatt så mye på hjertet. Hvis jeg for eksempel skal skrive noe for unge menn, tenker jeg på hva som kan være aktuelt for dem. Som for tidlig sædavgang. Det er noe utrolig mange menn sliter med. I sommer så jeg dermed på hva som er nytt av forskning og legemidler, og i tillegg kan man se på gode råd og tradisjonelle teknikker, sier hun. 

Hvert halvår er hun også på sexologikonferanser, hvor ny forskning presenteres. 

– Det gir meg veldig mange ideer. Så prøver jeg å holde kontakt med ulike foreninger, subkulturer og å prate med folk for å høre hvor skoen trykker. 

VG har også en egen svartjeneste, der Saltbones og to eksterne sexologer svarer på spørsmål fra leseren. 

– Det genererer en del spørsmål og svar-spalter. Og det gir oss et innblikk i hva folk er opptatt av, hva de strever med og trenger svar på. Det kan være gode utgangspunkt for saker, sier hun. 

– Viktig å hele tida lære

Ingunn Saltbones, her fotografert i tiende etasje i Akersgata 55. 

Hennes primære interesser er mellommenneskelige relasjoner og psykologi. 

– Det skal ikke være slik at man rødmer når man prater om dette. Jeg håper at det skal bli lettere å lufte problemer og utfordringer med venner, sexologer og lege, sier hun. 

– Jeg tror at vi får et bedre liv hvis vi hele tida utfordrer oss selv litt. Og prøver å være i kontinuerlig vekst som mennesker. Sex og samliv er et av områdene hvor det er viktig å hele tida lære, og hele tida være bevisst på hva du har, hva du vil ha og hva du kan gjøre for å få det du vil ha.   

Saltbones er selv skilt. Sex og samliv begynte hun å skrive om først etter skilsmissen. 

– En del at dette skulle jeg ønske jeg visste på forhånd. Mye kunne vært unngått, for det er mye man kan ta tak i og reparere, hvis man skjønner hva det handler om. 

Saltbones mener dessuten det er noen grunnleggende farefulle trender i dagens samfunn.

– Mitt inntrykk er at stadig flere unge kvinner har sex uten at de har lyst. Det fører til et økende antall kvinner som sliter med smertetilstander. 

Og selv om samfunnet tilsynelatende blir mer seksuelt frigjort, mener Saltbones at det på noen områder er tilbakegang. 

– Det har blitt snevrere oppfatninger om hvordan en kvinnes vulva skal se ut. Det fører til at unge kvinner frivillig skjærer i underlivet sitt, etter mange år med bekjempelse av kjønnslemlestelse. Det viser hvor viktig det er at vi har dette på dagsorden. 

– Det kan være for eksempel forholdet til onani, om at det er den måten du finner ut hva du tenner på og liker. Eller for å utvide det seksuelle repertoaret gjennom livet, slik at det ikke blir kjedelig. Eller feller i et langvarig parforhold. De kan bli lettere å identifisere og skjønne hva de handler om, hvis vi skriver om dem, sier hun.

Med siden starten 

Saltbones har vært med siden starten av VG+. Hun husker godt hvordan det var da de hadde færre abonnenter enn dagens 160.000 lesere. 

– I starten nådde vi lite publikum. Det er kostnaden ved å bygge seg opp. Vi må ha premiuminnhold bak mur, sier hun. 

Nå har VG+ 160.000 abonnenter. Det betyr at VG+ er Norges nest største abonnentsavis, etter Aftenposten. 

Saltbones startet som samferdselsjournalist i VG i 1997. Mens hun studerte TV-journalistikk ved journalistikkutdanninga ved Høgskolen i Oslo fra 1994 til 1996, var hun praktikant i TV2 og tilkallingsvikar i NRK Dagsrevyen. Før hun kom til VG var hun reporter i NRK Buskerud. 

Powered by Labrador CMS