Dette er de nye PFU-medlemmene. Slik vil de løfte presseetikken ytterligere

Sju nye medlemmer trer inn i Pressens Faglige Utvalg til høsten. Les hvilke forventninger de har.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) hadde sitt siste møte før sommeren 23. juni.

Møtet markerte også det siste med det sittende utvalget. For når PFU møtes igjen onsdag 26. august er det med sju nye medlemmer.

Medier24 har tatt en prat med alle sju og spurt hvorfor de takket ja til å bli med i utvalget, samt hvilke forventninger de har for de kommende to årene.

– Viktig med en fotostemme

Blant de nye er Adresseavisen-fotograf Kim Nygård. Han går inn som vararepresentant for journalistene, og gleder seg til jobben.

– Det var en veldig stor ære å bli spurt. Jeg er spesielt glad for at de spør en med bakgrunn fra fotojournalistikken. Det er viktig å få inn en fotostemme i PFU, sier Nygård til Medier24.

Han håper og tror at hans fotobakgrunn vil kunne bidra til interessante diskusjoner rundt nettopp fotojournalistikken.

– Jeg har vært med på å arrangere Trondheim dokumentarfestival, og der har vi en fagdel med diskusjoner rundt prinsipielle sider og dilemmaer ved fotojournalistikken. Det har vært veldig gode og interessante diskusjoner, og det håper jeg også blir tilfellet i PFU, sier Nygård.

PFU 2020-2022:

Faste medlemmer:
Anne Weider Aasen, TV 2, leder
Ellen Ophaug, Fredriksstad Blad, nestleder
Stein Bjøntegård, NRK
Gunnar Kagge, Aftenposten
Nina Fjeldheim, Humanistskolen
Øyvind Kvalnes, BI
Kjell Arne Røvik, UiT 

Varamedlemmer:

For redaktørene:
Frode Hansen, Dagbladet
Lars Helle, Stavanger Aftenblad
Tove Lie, Khrono

For journalistene:
Nina Hernæs, Sykepleien
Kim Nygård, Adresseavisen
Ådne Lunde, Bergens Tidende

For allmennheten:
Erik Schjenken, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon
Ingrid Rosendorf Joys, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn
Melissa Jocelyn Lesamana, Sørlandet Kunstmuseum
Ylva Lindberg, Norfund

– Journalistikken er i ferd med å bli mer og mer visuell, så dette er også en viktig diskusjon å ta, sier han.

Vara for journalistene blir også Bergens Tidende-journalist Ådne Lunde. Han ser frem til å løfte de presseetiske diskusjonene ytterligere.

– Jeg har alltid syntes diskusjonene rundt de etiske problemstillingene i journalistikken har vært spennende. Både som journalist og som redaksjonell leder har jeg fått erfare at dette ikke alltid er lette avgjørelser å fatte. Og hvor viktig det er ikke å satse på den berømte magefølelsen, men heller på godt begrunnede faglige vurderinger, skriver Lunde i en e-post til Medier24.

– Da jeg ble spurt om å bli med i PFU, så jeg at dette kan være en spennende utfordring og en mulighet til å jobbe spisset med denne viktige delen av faget, legger han til.

Forventer mer «krenke»-debatt

Fotograf og kommende PFU-medlem Kim Nygård (til venstre) vant prisen for Årets bilde 2010, Sport action. Her sammen med Terje Bringedal.

Ny vara for redaktørene er Khrono-redaktør Tove Lie. Med lang fartstid i mediebransjen bak seg ser også hun frem til å i bidra i PFU.

– PFU er ett av de aller viktigste utvalgene i  Medie-Norge. Å få være med i diskusjonene om presseetikk, grensedragninger og utviklingen av journalistikken i Norge er både viktig og spennende. Jeg gleder meg, selv om jeg kun er vara, skriver hun i en melding til Medier24.

Lie har fulgt PFUs behandlinger med argusøyne, og synes spesielt det siste året har gitt mange gode diskusjoner. Men hun forventer også nye, spennende temaer de neste to årene.

– Omdal-utvalget har dratt igang en debatt om mulige endringer som er en viktig debatt som går. PFU har behandlet flere prinsipielle og viktige saker som blant annet Sofie-saken og Langeland-saken, som har skapt debatt og bevisstgjøring i landets redaksjoner, sier hun.

Redaktør Tove Lie i Khrono.

– I de neste to årene blir det spennende å se hva vi står igjen med når det gjelder koronadekningen - ikke minst sett i lys av fake news- og fake science-debatten. Og så vil jeg ikke bli overrasket om  «krenke»-debatten - som har kommet langt i for eksempel USA og Sverige - også treffer Norge - og dermed PFU - med større tyngde etterhvert, legger Lie til.

– Ikke en vaktbikkje

Ny fast representant for allmennheten er Kjell Arne Røvik, som til daglig er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Han forteller at han er spesielt opptatt av medienes rolle i offentligheten, og hvilke utfordringer de står overfor.

– Jeg er veldig opptatt av offentlighet generelt. Fra min posisjon som professor i statsvitenskap har jeg spesielt sett hvor utsatt mediene er i vår tid. Og det fra mange hold. Det kan være alt fra ytre høyre til ytre venstre, sier Røvik til Medier24.

–  De redaktørstyrte mediene er en kjempeviktig institusjon i Norge, og PFU er en viktig institusjon nettopp for å passe på både ytringsfrihet og trykkefrihet, legger han til.

Røvik er også opptatt av at han går inn i utvalget for allmennheten, og at han vil være spesielt oppmerksom på saker der vanlige folk opplever at de er blitt kjørt i grøfta av pressen.

– Men allmennheten i PFU er ikke en vaktbikkje overfor mediene. Vi skal også sørge for at mediene får tilstrekkelig med armslag. Det er mange som er opptatt av å innskrenke det armslaget, sier Røvik. 

– En fri og velfungerende presse er avgjørende

Ingrid Rosendorf Joys, som til daglig er generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, går inn som én av tre nye vararepresentanter for allmennheten.

Joys er følgelig spesielt opptatt av religion- og verdispørsmål, men det blir ikke det viktigste, understreker hun.

– For meg blir det viktig med det store bildet. Jeg er opptatt av samfunnsutviklingen, og at vi beholder og foredler vårt åpne og demokratiske samfunn. I et slikt samfunn er en fri og velfungerende presse helt avgjørende, sier Joys til Medier24.

– Jeg er også opptatt av mangfoldssamfunnet. De ulike religionene og minoritetene har det også best når mediene fungerer, og kan gjøre jobben sin. Å få være med på å bidra til at mediene beholder sin troverdighet er viktig, sier hun.

Melissa Jocelyn Lesamana er den andre vararepresentanten for allmennheten. Hun har erfaring som lokal SV-politiker i Kristiansand, og er også tilknyttet Sørlandet Kunstmuseum som spesialrådgiver.

– Først og fremst var det en stor ære å bli spurt. Jeg ble smigret av å få henvendelsen. Nettopp fordi dette er et viktig verv som krever at en er ydmyk overfor de oppgavene man får, sier Lesamana til Medier24.

Hun har selv bakgrunn som klager i PFU.

– Jeg har sendt inn saker dit tidligere, og har alltid fått god argumentasjon tilbake. Jeg har også fulgt med i flere år. PFU er noe jeg holder høyt, sier hun.

– Bidra til åpent og sunt ytringsklima

F.v.: Kong Harald, leder Ingrid Rosendorf Joys i STL, statsminister Erna Solberg (H) og generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg under rekviemmesse for ofrene etter Sri Lanka-terror, ved Bredtvet kirke i 2019.

Lesamana tror hennes ikke-mediale bakgrunn vil være spesielt nyttig i utvalget.

– Jeg har aldri jobbet som journalist, og jeg leser avisene som en vanlig norsk innbygger, sier hun.

– For meg er spesielt fake news og ytringsfrihet viktige temaer. Spesielt hvor grensene skal gå. Det synes jeg er utrolig spennende, for dette er en balansegang av en annen verden, sier Lesamana.

Den siste nye vararepresentanten for allmennheten er Ylva Lindberg.

Hun er nyansatt leder for strategi- og kommunikasjonsavdelingen i Norfund, som er et statseid selskap som investerer Norges bistandspenger. 

For henne er ytringsfriheten den viktigste grunnen til at hun takket ja.

Disse går nå ut av PFU:

Alf Bjarne Johnsen (VG),  Liv Ekeberg (Agderposten), Elisabeth Lund-Andersen (Egmont), Kristin Taraldsrud Hoff (Norsk Landbrukssamvirke), Marit Breivik (Olympiatoppen), Sylo Taraku (Tankesmien Agenda) og Øystein Stray Spetalen (Ferncliff).

– Jeg ønsker å bidra til et sunt og åpent ytringsklima, en forutsetning for et velfungerende demokrati. Dette blir en stadig viktigere oppgave når ytringsfrihet er under press og i endring, både fra sosiale medier og en hardere og mer polarisert politisk debatt som vi ser i flere land, også i Norge, skriver hun i en e-post til Medier24.

– For meg personlig er det også en faglig spennende oppgave som kombinerer analyse og etiske vurderinger, legger Lindberg til.

På spørsmål om hva som blir viktigst for henne å ta med inn i utvalget, svarer hun:

– Først vil jeg sette meg grundig inn i hvordan PFU fungerer i praksis. Så håper jeg å særlig kunne bidra med kunnskap om etiske hensyn i næringslivet.  

Powered by Labrador CMS