Journalistene i avisen Nationen fikk det ikke som de ønsket i lønnsforhandlingene, og etter å ha mottatt et siste tilbud fra ledelsen, brøt forhandlingene sammen i slutten av forrige uke.
Klubbleder Ingjerd Sørlie Yri forteller mer om hva den store uenigheten mellom journalistene og ledelsen dreier seg om.
– Vi er uenige om den økonomiske situasjonen i Nationen. Heldigvis er vi ikke preget av koronakrisen økonomisk. Både opplaget, lesertallene og til og med annonsesalget går noe opp hos oss, og prognosene er høyere enn forventet, sier Yri til Medier24.
Til slutt endte oppgjøret med lønnsdiktat på det siste tilbudet fra ledelsen. Dette ga de redaksjonelt ansatte en lønnsøkning på like over to prosent.
Yri erkjenner at det er en økning som i noen redaksjoner ville opplevdes som bra, men som likevel ikke er på nivået Nationen-journalistene ønsker seg.
– Vi ligger etter lønnsmessig, sammenlignet med de meningsbærende avisene som vi liker å sammenligne oss med. I år kunne vi fått et løft, når økonomien er så god som den er. Vi er skuffet over at ledelsen ikke går med på det.
– Blir helt feil for oss
Årets lønnsoppgjør i Nationen pågikk i nærmere tre uker, til forskjell fra de to-tre dagene det vanligvis avgjøres på.
Klubbleder Yri er klar på at hun hadde hatt forståelse for ledelsens standpunkt dersom selskapet hadde slitt økonomisk.
Men:
– Siden det går så bra, ser vi ingen grunn til at vi ikke skal få et godt lokalt oppgjør, men at det tas utgangspunkt i den sentrale rammen. Det mener vi blir heilt feil for oss, sier Yri og legger til:
– Vi har vært gjennom en tøff periode med nedbemanning, der mange har sluttet, og vi har måttet stå på ekstra i en periode med underbemanning.
Ønsker seg et «skikkelig» oppgjør
– Hva tror du er grunnen til at ledelsen ikke imøtekommer ønsket deres?
– Jeg tror det handler om hvordan lønnsnivået vårt vil se ut utad. For selskapets del ser det ut til at man vil følge nivået som er mest vanlig i år, svarer Yri.
Og legger samtidig til:
– Vi har selvfølgelig ulike syn på økonomien, men de har all mulig grunn til å gi oss et skikkelig oppgjør i år, slik at vi kunne løftet oss på lønnsstatistikken.
– Kom dessverre ikke i mål
Nationens sjefredaktør, Irene Halvorsen har ikke anledning til å stille til intervju med Medier24, men skriver følgende i en e-post:
«Det er synd vi ikke ble enige i årets lønnsforhandlinger. Vi forsøkte lenge, men kom dessverre ikke helt i mål.»
«Nationen klarer seg bra gjennom koronaen, foreløpig. Men vi har kraftig økende distribusjonsutgifter og får mindre i produksjonsstøtte, tross opplagsvekst. Den eneste måten å møte disse utfordringene på, er å sette ytterligere fart digitalt og ha kapasitet til nye journalistiske og kommersielle satsinger.»
«Koronaen rammer distribusjon og trykketidspunkter. Bortfall av, og endringer i, flyruter og -tidspunkter er sårbart for ei avis med lesere i hele landet. »
«Våre abonnenter i 344 kommuner fordelt på 2198 postnumre får godt innhold hver dag, servert på mobil, pc og papir. Vi mener at årets lønnsoppgjør på 2,19% anerkjenner innsatsen til de ansatte, samtidig som det hensyntar bedriftens utfordringer».